avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1805 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Refuz eliberare certificat de calitate de mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Refuz eliberare certificat de calitate de mostenitor

As avea o intrebare si anume daca notarii din raza teritoriala refuza eliberarea unui cerificat de calitate de mostenitor as putea sa ma adresez in acest sens la un alt notar din alta zona teritoriala?
Toti notarii din zona teritoriala refuza sa-mi elibereze certificatul de calitate de mostenitor insa doar verbal. Si la cererea mea trimisa cu aviz de primire refuza sa-mi dea un raspuns in scris. Unul dintre notari a incheiat un contract de vinzare cumparare al unui teren de autorului meu iar din expertiza grafica reiese ca este semnat in fals, orasul fiind mic toti notarii se cunosc intre ei. Banuiesc ca acesta este motivul. In instanta am solicitata constatarea nulitatii acestui contract dar am pierdut procesul pentru ca cumparatorii mi-au invocat exceptia lipsei de interes. Ce sa fac cui sa ma mai adresez in acest sens?
Cel mai recent răspuns: avvalentina , utilizator 13:25, 23 August 2014
certificatul de mostenitor se elibereaza de biroul notarial unde a fost facuta succesiunea.

puteti cere in scris iar cererea sa o transmiteti pe posta atat biroului notarial in cauza cat si camerei notarilor publici din judetul respectiv.
Va multumesc mult pentru raspuns dar succesiunea nu s-a dezbatut
ella1goran a scris:

certificatul de mostenitor se elibereaza de biroul notarial unde a fost facuta succesiunea.




Daca se facea succesiunea, nu mai era nevoie de certificat de calitate de mostenitor.

Potrivit art 84 din Legea nr.36/1995 privind notarii publici şi a activităţii notariale, certificatul de calitate de mostenitor se poate emite in cazul in care nu s-a facut dovada existentei unor bunuri in patrimoniul defunctului ori determinarea acestora necesita operatiuni de durata si mostenitorii solicita sa li se stabileasca numai calitatea de mostenitori.

Daca la notariatele din localitate primiti refuz la cererea dvs, incercati sa aflati ceva de la Camera Notarilor Publici din zona respectiva
faceti dovada acceptarii succesiunii ca sa dovediti interesul

formulati plangere penala pentru fals si uz de fals, inselaciune impotriva vanzatorului
a notarului pentru grava neglijenta cel putin


solicitati notarului la care ati facut cererea o incheiere de respingere
in acelasi timp sesizati camera notarilor de care apartine

incheierea de respingere sau lipsa ei va deschis calea unei actiuni in instanta
In primul rand, pentru a nu iesi din termenul de acceptare a mostenirii ar trebui sa dati o declaratie de acceptare a mostenirii.Ca sa nu va treziti ca mai apar alte probleme.
Nu au cum sa refuze aceasta declaratie.

Pentru a va elibera certificatul de calitate trebuie sa depuneti cererea de dezbatere a mostenirii.Banuiesc ca nu ati depus-o.

Alte discuții în legătură

Succesiune inregistrata in baza de date dupa 27 ani ContSters238389 ContSters238389 Va rog sa ma ajutati cu un sfat sint disperata. In 1986 a decedat unchiul meu fratele mamei fara copii iar dupa 3 luni a decedat si mama mea. Sucesiunea nu s-a ... (vezi toată discuția)
Succesiune, testament olograf ContSters238389 ContSters238389 Am niste probleme mari cu dezbaterea succesiunii dupa unchiul meu si as dori sa aflu daca este valabil un testament olografic in favoarea mea aparul dupa 20 de ... (vezi toată discuția)
Vinzare mostenire neintabulata ContSters238389 ContSters238389 Va rog mult pentru un raspuns: unchiul meu a decedat acun 28 ani neavind copii eu si sotia lui nu am dezbatut succesiunea. Mostenirea (imobile primite de ... (vezi toată discuția)