Buna ziua, sunt in preaviz prin desfintare postului si pt ca am avut o perioada de concediu medical am folosit masina companiei urmand sa primesc o notificare din partea conducerii ca trebuie sa platesc motorina consumata in concediul medical(de catre sotul meu in interes personal, lucru acceptat prin proceduri).salariul lunii august mi-a fost oprit de catre companie si intrebarea mea e daca e legal sa-mi opreasca in intregime salariul. multumesc
Retinerea din salariu se poate face numai in urma unei cercetari disciplinare, ci nu printr-o simpla decizie/vointa a angajatorului. Daca in urma cercetarii disciplinare efectuata de Comisia de cercetare disciplinara se stabileste vinovatia dvs, atunci puteti fi sanctionata cu retinerea din salariu.
In cazul in care contractul de munca a incetat, atunci angajatorul are la indemana doar actionarea dvs in instanta pe raspunderea patrimoniala.
Daca v-a oprit banii, atunci dvs aveti posibilitatea de a-l actiona in instanta pentru recuperarea sumelor retinte in mod ilegal.
Retinerea din salariu ca urmare a crearii unui prejudiciu angajatorului se poate face numai in baza :
- unei hotarari judecatoresti irevocabile
- acord al partilor
In urma cercetarii disciplinare se aplica o sanctiune disciplinara si nu o retinere din salariu ca urmare a crearii unui prejudiciu.
art.248 C.mun.
(1) Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
...
Munca fara plata
Claark
Buna ziua. La o firma privata, un muncitor care a cauzat o paguba minora, a fost amenintat ca va suporta o parte din cheltuielile de reparatii. Dar nu prin ... (vezi toată discuția)