avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 393 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Informatii salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Informatii salariu

Buna ziua,

Am si eu o nelamurire:

Lucrez la o societate cu salariu pe contract de 1800 lei net. De cateva luni patronul a inceput sa ne taie din salariu pe motiv ca nu sunt incasari cate 100, 200 chiar si mai mult. Legal poate sa faca acest lucru fara ca noi sa avem un act semnat in aceasta privita. Mai pot recupera banii taiati din salariu?

Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 28 August 2014
gtxandrei, utilizator
Art. 41 C.mun.
(1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.
(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
....

Regula in materie de modificare a contractului individual de munca este modificarea prin acordul partilor. Prin exceptie, este posibila modificarea unilaterala numai in cazurile si conditiile expres prevazute de lege ,si anume:
- delegare
- detasare
- în cazul unor situaţii de forţă majoră
- cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului.

Prin urmare, modificarea unilaterala a salariului ar fi posibila numai daca intervine ca urmare a intrarii in vigoare a unui act normativ.

Pentru recuperarea banilor , aveti la dispozitie :
- sesizarea ITM-ului in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- o actiune in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- o procedura de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)
Sumele de bani au fost retinute in mod nelegal. Angajatorul poate retine din salariul angajatului prin:
- Acordul acestuia;
- In urma unei cercetari disciplinare.

Daca v-au fost retinuti banii in alt mod, aveti posibilitatea de a va adresa instantei de judecata pentru recuperarea sumelor respective, cu dobanda legala aferenta.
Singurele modalitati prin care se poate recupera prejudiciu cauzat unui angajator sunt :
- actiunea in instanta
- acordul partilor.

In baza unei cercetari disciplinare nu se pot retine sume de bani salariatului pentru prejudiciu cauzat.
VA multumesc pentru raspunsuri.
Referitor la retinerea din salariu, art. 248 din Codul muncii prevde:
(1) Sancţiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul în cazul în care salariatul săvârşeşte o abatere disciplinară sunt:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din funcţie, cu acordarea salariului corespunzător funcţiei în care s-a dispus retrogradarea, pentru o durată ce nu poate depăşi 60 de zile;
c) reducerea salariului de bază pe o durată de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de bază şi/sau, după caz, şi a indemnizaţiei de conducere pe o perioadă de 1-3 luni cu 5-10%;


A interpreta ca reducerea (neplata) salariului in cuantumul de la lit. c sau d, nu reprezinta pentru salariat o retinere (sume de bani care raman angajatorului), atunci, la momentul anularii deciziei de sactionare prin reducerea salariului, am fi in imposibilitatea returnarii sumelor ... retinute.

Pe de alta parte, fie ca ii spunem retinere, fie ca ii zicem reducere (de altfel doua notiuni juridice care nu se exclud), pentru salariat tot diminuare de salariu reprezinta.

Si ... cum se face reducerea salariului? Prin retinerea unei parti din el.

Alte discuții în legătură

Retineri salariale raly2a raly2a Buna ziua, sunt in preaviz prin desfintare postului si pt ca am avut o perioada de concediu medical am folosit masina companiei urmand sa primesc o notificare ... (vezi toată discuția)
Munca fara plata Claark Claark Buna ziua. La o firma privata, un muncitor care a cauzat o paguba minora, a fost amenintat ca va suporta o parte din cheltuielile de reparatii. Dar nu prin ... (vezi toată discuția)
Retineri salariale elenaelli elenaelli buna ziua !am si eu niste nelamuriri ,mi se retin 10% din salr pentru neralizarea unor tinte .vreau sa stiu daca aceste retineri sunt legale .va multumesc. (vezi toată discuția)