Ma bucur ca in curind, ne vom repatria. Un gand pe care il am de multa vreme, dar care sper ca in scurt timp se va realiza.
Dar, in cei peste 20 de ani de cand nu mai traim in Romania, nu avem idee, cu ce avem sa incepem, in primele zile. Probabil ca exista o procedura, un traseu pe care trebuie sa-l parcurgem.
De unde incepem? Ce asigurari trebuie sa platim, unde si cat? Pana ne vom reincadra in munca, va lua ceva timp, deci cum se calculeaza Asigurarile , si care sunt ele?
In ce priveste Cartea de Munca.... inca o avem ,dar normal, au ramas in stadiul din momentul plecarii. Unde si cat pot plati retroactiv, pt. a ajunge la zi? sau...ce se face?
Cat timp ia in general, pentru a ne reintegra in toate cele necesare? birocratic,ma refer.
va rog sa ma ajutati sa inteleg etapele si cerintele legate de aspectul acesta!
In speranta ca nu am indraznit prea mult, va salut cu drag, o viitoare repatriata! :justcuz:
1. - Trebuie sa aveti cel putin 15 ani de stagiu de cotizare la pensie.
- In acesti 15 ani intra si eventuala perioada lucrata in Israel daca ati platit acolo contributiile legale pentru pensie.
2. - Plata contributiei la pensie nu se poate face retroactiv ci numai incepand cu data incheierii contractului de asigurare sociala (asta v-am spus si eu in raspunsul meu).
- Perioada cat platiti contributie se adauga la cei 6 ani lucrati in Romania si la alte stagii de cotizare lucrat in UE sau Israel.
Inteleg deci ca , pentru un venit minim asigurat de 804 lei voi plati 252 lei lunar. Asta in cazul in care lucrez ca angajat? Dar daca am propria mea afacere? Totusi mi se pare o suma mare acesti 252 de lei lunar, poate nu am inteles eu bine ceva?
Pentru anul 2015, prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat s-a stabilit o cotă legală de contribuţie de asigurări sociale de 26,3% , astfel încât contribuţia lunară datorată pentru contractele de asigurare va fi :
– cel puţin 222 lei – pentru venitul minim de 845 lei;
– cel mult 3.176 lei – pentru venitul maxim de 12.075 lei.
Contributie pensie
ecologista
Buna ziua,
Am 15 ani vechime in invatamant si de 2 ani lucrez in Anglia. As dori sa stiu daca mi se va lua in considerare vechimea din invatamant in cazul in ... (vezi toată discuția)