avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... clauza de confidentialitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

clauza de confidentialitate

Buna ziua,

As dori sa aduc in discutie urmatoarea chestiune:

La incheierea unui contract de confidentialitate, angajatorul este obligat sa adauge la salariu 25% din valoarea totala a acestuia pentru respectivul salariat?

Este vorba de salariul net sau brut?
Cel mai recent răspuns: Karmin , utilizator 16:10, 11 Octombrie 2005
Codul Muncii nu contine prevederi care sa oblige angajatorul la plata unei indemnizatii pentru pastrarea confidentialitatii. In conditiile in carea ceasta obligatie este prevazuta in regulamentul intern, in contractul individual de munca sau in contractul colectiv de munca aplicabil, angajatorul se poate obliga la acordarea unei indemnizatii al carei cuantum poate fi stabilit prin negociere.
Doar clauza de neconcurenta este stipulata in CM ca este obligatorie sa fie platita .Si s-a modificat procentul.Clauza de confidentialitate dupa CCM sau dak nu exista prevederi prin negociere la semnarea contractului.In CIM sau adit.se trece brutul.
Va rog mult sa ma ajutati cu un model de angajament de confidentialitate. Mii de multumiri !
Act aditional la ctr de munca

Intre: Angajatorul
S.C.
Salariatul/angajatul
D______________________________, domiciliat in _____________________, str.______________________________ nr______, bloc _____ , scara _____ , etaj ____, apartament ________, sector/judet _______________, nascut la data de (ziua, luna, anul) _______________ in (localitatea) ________________, sector/judet ________________, fiul lui ________________ si al __________________, posesorul B.I./C.I. seria ______ nr_____________, eliberat de ______________________________________________, cod numeric personal ___________________________________.
au convenit sa incheie prezentul act aditional la contractul individual de munca de mai sus, convenind asupra urmatoarelor clauze:
I. CLAUZE DE CONFIDENTIALITATE
Informatiile pe care le obtine, potrivit prezentului act aditional, salariatul/angajatul, ca efect al executarii contractului individual de munca/conventiei civile de prestari servicii intervenite intre parti, sunt strict confidentiale.
Sunt confidentiale urmatoarele informatii, date si documente de care salariatul a luat cunostinta sau incidental *) :
1. situatia financiara;
2. proiectele si programele de afaceri;
3. produsele nelivrate;
4. licentele sau brevetele de inventie;
5. rezultatele activitatii de cercetare/proiectare;
6. structura bancii de date;
7. modul de promovare a produselor; etc.
Salariatul/angajatul poate dezvalui informatii sau date, ori poate pune la dispozitie documente din domeniile mentionate la pct. 2 numai persoanelor implicate in executarea obligatiilor de serviciu care au legatura cu ele sau acelor persoane pentru care se da aprobare in scris de catre ___________________________________________________.
Salariatul/angajatul se obliga ca pe toata durata validitatii contractului individual de munca/conventiei civile de prestari servicii sa nu-si constituie o societate comerciala cu obiect de activitate identic sau asemanator cu cel al societatii angajatorului, sa nu devina asociat sau actionar intr-o asemenea societate ori sa-si asume functia de administrator, membru in consiliul de administratie sau cenzor intr-o alta societate comerciala cu obiect de activitate identic sau asemanator cu cel al societatii angajatorului.
Salariatul/angajatul se obliga ca, timp de cel putin ____ ani de la data incetarii contractului individual de munca sau a conventiei civile de prestari de servicii, sa pastreze confidentialitatea informatiilor, datelor si documentelor cu care a luat contact pe cale directa sau incidentala in cursul executarii acestora.
In cazul in care salariatul/angajatul, cu intentie sau din culpa, divulga informatii, date sau documente confidentiale se obliga sa despagubeasca societatea corespunzator prejudiciilor pe care i le-a produs in conformitate cu articolul 26 Codul Muncii
II. CLAUZE DE FIDELITATE
In cazul in care salariatul/angajatul este trimis pe cheltuiala angajatorului la cursuri de pregatire sau de perfectionare profesionala (inclusiv la cele efectuate cu burse sau la stagii de pregatire practica sau specializare in strainatate), se obliga sa lucreze la societatea angajatorului cel putin ____ ani.
In cazul in care salariatul/angajatul reziliaza contractul individual de munca sau conventia civila de prestari de servicii inauntrul termenului de _____ ani prevazut la cap. II/pct. 1, se angajeaza sa ramburseze toate cheltuielile suportate de angajator, proportional cu timpul neservit in folosul acestuia. Prezentul act aditional care face parte integranta din contractul individual de munca/conventia civila de prestari de servicii, s-a incheiat intr-un numar de ______ exemplare, din care ________________ astazi, data semnarii lui.

ANGAJATOR ANGAJAT

_______________

*) Dupa caz, se inscrie in actul aditional.

Trimit chiar contractul pe care ar trebui sa-l semnez eu...dar trebuie analizat, mai ales acel articol care prevede plata unor despagubiri in valoare de 10.000 de Euro. Nu ar trebui ca despagubirile sa fie proportionale cu amploarea daunelor?! Si inca ceva: contractele de confidentialitate se incheie pe perioada nelimitata?!


CONTRACT DE CONFIDENTIALITATE
Anexa nr........ la Contractul de Munca nr. ......................


Prezentul Contract de Confidentialitate ("Contract") a fost incheiat astazi ................................. intre:
............................... in calitate de angajator si denumit in cele ce urmeaza "ANGAJATORUL"
Si
......................................... in calitate de angajat si denumit in cele ce urmeaza "ANGAJATUL"
LUAND IN CONSIDERARE CA ANGAJATUL a obtinut sau urmeaza sa obtina anumite informatii confidentiale ca urmare a activitatii de consilier juridic, informatii pe care ANGAJATORUL accepta sa le dezvaluie celeilalte parti, iar ANGAJATUL se angajeaza sa le trateze ca Informatii Confidentiale conform prevedenlor stipulate in prezentul Contract;
Partile au convenit dupa cum urmeaza:
ART. 1. DEFINITIA INFORMATIILOR CONFIDENTIALE
1.1. "Informatiile Confidentiale" sunt informatiile, in format fizic sau electronic, referitoare la descoperiri, idei, concepte, secrete profesionale, contracte, tehnici, proiecte, specificatii, planuri, schite, diagrame, machete, scheme logice, programe de calculator, documente de licitatie, planuri strategice, planuri de acoperire teritoriala, planuri de marketing, financiare/ de afaceri, numele angajatilor, clientilor sau furnizorilor, precum si alte informatii tehnice, financiare sau afaceri, grafice, informatii scrise sau sub orice alta forma materiala care au ajuns la cunostinta reprezentantului direct si /sau indirect;
ART. 2. DESTINATIA INFORMATHLOR
2.1. ANGAJATUL va folosi informatiile numai in scopurile stabilite de ANGAJATOR
2.2.Toate versiunile exemplarelor pe suport electronic/magnetic (banda, CD.) sau pe hartie continand informatii confidentiale se vor returna in termen 5 zile de la efectuarea operatiunilor necesare de catre ANGAJAT in numele ANGAJATORULUI. ANGAJATORUL va transmite noi exemplare din aceste informatii pentru fiecare noua sarcina incredintata prin contracte de servicii.

ART.3. CONFIDENTIALITATEA
3.1.ANGAJATUL, va trata Informatiile Confidentiale furnizate de ANGAJATOR cu aceeasi atentie cu care trateaza orice alte informatii similare. Atentia acordata pastrarii confidentialitatii informatiei va fi, in toate cazurile, egala cu atentia pe care orice persoana ar acorda-o, in circumstante similare, protejarii confidentialitatii propriilor informatii.
3.2 Informatiile vor fi tratate ca fiind strict confidentiale, iar ANGAJATUL nu are dreptul sa:
-copieze, multiplice, distribuie, dezvaluie, in nici un fel, total sau partial, nici unei alte persoane, companii, corporatii sau entitati, nici una din Informatiile Confidentiale sau aspecte legate de acestea, decat in limitele exercitarii obligatiilor de serviciu;
-permita tertilor accesul la Informatiile Confidentiale decat in limitele exercitarii obligatiilor de serviciu;
ART. 4. DEZVALUIREA NEAUTORIZATA
4.1. Daca ANGAJATUL constata ca Informatiile Confidentiale au fost, in mod neautorizat, deconspirate, pierdute sau folosite in alte scopuri decat cele stabilite, aceasta va instiinta, promt, ANGAJATORUL in consecinta.
ART. 5. DEZVALUIREA IN VIRTUTEA LEGII
5.1. Daca ANGAJATUL este solicitat de catre organele juridice sau administrative competente sa dezvaluie Informatii Confidentiale referitoare la ANGAJATOR in virtutea aplicarii unei legi sau reglementari, ANGAJATUL va instiinta, promt, ANGAJATORUL. In cazul in care ANGAJATORUL nu obtine un ordin sau o alta dispozitie care sa-I protejeze Informatiile confidentiale, ANGAJATUL va dezvalui numai acele elemente din Informatiile Confidentiale considerate, in urma consultarii unui consilier juridic, necesare a fi dezvaluite conform legii si va depune toate eforturile pentru a i se garnata ca Informatiile Confidentiale vor fi tratate in conformitate cu conditiile privitoare la pastrarea confidentialitatii.
ART.6. DURATA DE PASTRARE A CONFIDENTIALITATII
6.1. Daca partile nu decid in alt fel, ANGAJATUL se angajeaza sa pastreze confidentialitatea informatiilor furnizate de ANGAJATOR pe durata "perioadei de Confidentialitate" stabilita mai jos, perioda in care ANGAJATUL nu va dezvalui "Informatiile Confidentiale" nici unui tert.
6.2. Perioada de Confidentialitate este nelimitata sau pana la data la care informatiile respective isi pierd calitatea de informatii confidentiale, conform articolului 9 de mai jos.
ART. 7. RESTRICTII PRIVIND DEZVALUIREA INFORMATIILOR
7.1. ANGAJATUL se va stradui sa limiteze distribuirea informatiilor confidential primite de la ANGAJATOR numai catre acei angajati ai sai care au efectiv nevoie de informatiile respective pentru a le evalua si/sau dezvolta. In contextual acestui Contract, prin angajati se intelege, salariatii proprii ai ANGAJATORULUI, inclusiv salariatii sucursalelor sale directe sau indirecte, puncte de lucru, etc.
ART. 8. RESTITUIREA SAU DESTRUGEREA INFORMATIILOR CONFIDENTIALE
8.1. ANGAJATUL, este de acord sa inapoieze celeilalte parti, la cerere, toate suporturile pe care sunt stocate Informatiile Confidentiale descrise la 1.1. de mai sus, inclusiv toate copiile aferente, in cazul in care ANGAJATORUL le va solicita. Restituirea acestor informatii nu il absolva pe ANGAJAT de celelalte obligatii ce revin acestuia prin prezentul Contract.
ART. 9. DREPTURI
9.1. ANGAJATUL nu are nici un drept, direct sau indirect asupra "Informatiilor Confidentiale", exceptand dreptul de a folosi aceste informatii in scopul si in limitele stabilite prin prezentul Contract
ART. 10. DESPAGUBIRI
10.1. In cazul in care ANGAJATUL incalca una din obligatiile de confidentialitate prevazute in prezentul Contract, va plati ANGAJATORULUI o suma de 10.000 EUR, plata urmand a fi efectuata in lei la cursul B.N.R din ziua platii, cu titlu de daune pentru incalcarea dispozitiilor Contractului, suma care va fi achitata nu mai tarziu de 15 zile de la data la care ii pune in vedere fapta de incalcare a contractului de confidentialitate.
ART. 11. INTEGRITATEA CONTRACTULUI
11.1. Prezentul Contract reprezinta o intelegere si un acord complet intre parti si inlocuieste orice alte angajamente anterioare sau prezente, scrise sau verbale, comunicari, intelegeri si acorduri incheiate intre parti in legatura cu subiectul la care se refera. Acest Contract va putea fi modificat numai in scris de catre reprezentantii mandatari de ambele parti contractante.
ART. 12. INDEPENDENTA CLAUZELOR
12.1. In cazul in care una din clauzele prezentului Contract se perima, contravine legii sau devine inoperanta ca urmare a aplicarii unei decizii executive, legislative, judiciare sau a altor decrete sau decizii publice, aceasta nu va afecta valabilitatea sau aplicabilitate celorlalte clauze contractuale care vor continua sa ramana in vigoare si sa produca efecte juridice ca si cum clauza invalidata, perimata sau inoperanta nu a facut parte din acest Contract la data semnarii lui, cu conditia ca partile sa ia masurile necesare pentru a inlocui clauza invalidata, perimata sau inoperanta cu o alta clauza valabila, legala si aplicabila care sa conduca la aceleasi efecte juridice si/sau economice.
ART. 13. DURATA SI REZILIEREA
13.1. Acest Contract intra in vigoare la data semnarii si are durata de valabilitate pe tot timpul ramanerii in vigoare a contractului de munca semnat.
13.2. Obligatiile ANGAJATULUI prevazute in prezentul Contract vor ramane in vigoare o perioada nelimitata de la data incetarii Contractului de munca.
ART. 14. LEGEA APLICABILA
14.1. Clauzele prezentului Contract si eventualele litigii, controverse sau diferende rezultate din, sau in legatura cu acestea, vor fi guvernate, interpretate si respectiv solutionate conform legislatiei Romaniei.
ART. 15. LITIGII
15.1. Partile se vor stradui, de buna credinta, sa resolve pe cale amiabila eventualele litigii, controverse sau diferende aparute din sau in legatura cu acest Contract in cazul in care nu se ajunge la o solutie pe cale amiabila, litigiile, controversele, diferendele se vor inainta spre rezolvare instantelor roamane competente.
SPRE CONFIRMAREA CELOR DE MAI SUS, partile au dispus redactarea prezentului Contract la data de ………… 2005, in …. exemplare si garanteaza si declara aici ca este vointa lor libera si neviciata.
Partile convin ca prezenta este parte integranta din contractul de munca nr. ........, semnat de parti la data de…………..
ANGAJATORUL ANGAJATUL
Prin:___________ _______________ Prin:
Nume:__________________________________ Nume:
Functia: Functia
`

Alte discuții în legătură

Clauza de confidentialitate abuziva gavroche_76 gavroche_76 Buna ziua. Patronul meu doreste sa semnam un act aditional la contractul individual de munca in care se specifica: ..... angajatul nu are voie sa se ... (vezi toată discuția)
Act aditional adrian_adrian_adrian adrian_adrian_adrian Buna ziua. In urma cu 6 luni am semnat la actualul loc de munca un act aditional de fidelizare si confidentialitate a carui valabilitate se va derula pana la ... (vezi toată discuția)
Contract confidentialitate iza_eli2013 iza_eli2013 Buna ziua , am o patiserie cu covrigarie in Braila si am o problema , in momentul cand imi pleaca un angajat imi vinde ori retele unde se angajeaza ori ... (vezi toată discuția)