In cazul unui debit rezultat din neplata (plata partiala)unui credit de nevoi personale, fara ipoteca si cesionat de un aprox 1 an de catre o firma de recuperare,eu fiind titular de credit iar fostul sot coplatitor, cu aceleasi obligatii legale de plata specificate in contract, as dori respectuos sa ma ajutati cu un sfat, cu un raspuns :
-se pot face demersuri doar impotriva mea(banca nu a facut nimic, creditul fiind luat in iunie 2008,platit la zi pana in martie 2011, fostul sot avand un loc de munca dar fara carte de munca, creditul fiind investit in totalitate in imobilul fostilor socrii,fostul sot locuind acolo)?
-in cazul unei opriri pe salariu, deoarece eu nu detin nici un bun mobil sau imobil pe numele meu(am in intretinere si un copil student) cum se procedeaza, ce acte stau la baza,la ce sa ma astept( datele personale, domiciliul si angajatorul este altul decat cele si cel de la incheierea contractului in 2008)?
Ce ma sfatuiti sa fac?
Va multumesc mult!
Spuneti ,,fostul sot", sa intelegem ca ati divortat sau doar v-ati separat?
Loc de munca fara carte de munca, adica lucreaza ,,la negru" si firma de recuperari nu-l poate executa. Este platit ,,din mana", fara stat de plata, legal este fara loc de munca.
D-voastra nu aveti niciun bun mobil/imobil pe numele d-voastra, dar aveti salariu, deci au ce/de unde sa va ia. Pe cei de la banci iar pe cei de la firmele de recuperari nici atat nu-i intereseaza de la cine se indestuleaza, de la d-voastra, de la sot, de la vreun girant/garant/etc. Important e sa-si banii.
La ,,baza" cum spuneti d-voastra va sta un titlu executoriu, adica firma de recuperare se va adresa instantei cu o actiune prin care va solicita recuperarea sumei X majorata cu Y(dobanzi, penalitati, etc), la care se vor adauga cheltuielile de judecata, apoi cele de executare.
Despre cum s-au folosit si unde s-au dus banii din imprumut... aveti acte/facturi/chitante/martori ?
Ati putea sa obtineti restituirea sumei ,,investite" in casa fostilor socri, nu usor, dar...aveti nevoie de un avocat, de plata unei taxe de timbru pt. suma pe care o pretindeti...deci aveti nevoie de bani!
Am divortat din august 2011.In acel imobil ne.am mutat in 2007, am investit banii rezultati din vanzarea apartamentului nostru, bun comun si imprumutul bancar.Fostul meu sot este singurul copil,fostul socru a decedat in 2006, iar succesiunea nu a fost facuta.Nu munceste legal, dar are parte dupa tata.El locuieste in continuare acolo, cu mama lui, iar eu dupa 1 an de la divort am plecat,locuiesc si muncesc in alta localitate.As putea demonstra in instanta investitia facuta, cu martori si acte.Nu mai doresc nimic de acolo decat sa scap de aceasta povara-creditul., fostul sot fiind constient ca a ramas acolo in toata munca si investitia facuta si cu acesti bani.Daca firma de recuperare va face demersuri, unde va face la fostul domiciliu?Ce ma sfatuiti... sa astept sa se intample ceva, sa instiiintez in scris firma de recuperare cu tot ce v.am descris aici ?Daca as deschide un proces in instata ar trebui sa ma deplasez acolo?E f complicat...si costisitor..Aceste probleme sunt in jud.diferite...
Multumesc mult!
O sa va raspund in alta ordine decat ati intrebat, dar veti intelege.
1.Cel mai important aspect: pe cei de la firma de recuperari ii doare-n cot de d-voastra, de problemele d-voasdtra, de sot, de mama sotului, de... ei vor sa ia banii, nu conteaza de unde! Cat timp au de unde-i lua, adica de la d-voastra, nu-si bat capul sa caute pe altul sa plateasca.
2.Ce ati facut d-voastra cu banii, unde i-ati investit, iarasi nu-i treaba recuperatorilor.
3.Ca sa (mai) recuperati ceva trebuie sa deschideti proces acolo unde este imobilul in care ati investit, adca unde este casa parinteasca a fostului sot.
4.Nu trebuie sa va deplasati d-voastra acolo, la proces, dar va trebui sa va angajati un avocat. Preferabil sa fie, avocatul, din localitatea unde se judeca pricina, sa nu mai platiti si deplasarile la instanta.
5.Oricum, consultati un avocat si prezentati-i toate actele cu care vreti sa va sustineti afirmatiile.
6.Va dau un pont: daca si d-voastra reusiti sa munciti fara acte legale, deci firma de recuperare nu ar mai avea de unde sa va retina banii, atunci fostul sot ar da de belea! Si va spun de ce : chiar daca nu a dezbatut succesiunea (aici a fost istet! e singurul copil, nu-i folosea la nimic sa dea banii aiurea!), printr-o actiune in instanta firma de recuperari il poate obliga sa dezbata succesiunea si sa iasa din indiviziune pt. a-l putea executa silit.
Ce ziceti, v-ar unge la suflet?
Multumesc mult pentru timpul alocat si pentru raspuns!
Din pacate eu nu imi pot permite sa imi dau demisia , sa lucrez ilegal, avand si un copil in intretinere, student fiind.Este o situatie f delicata, distanta este f mare, imobilul fiind in AB,iar eu sunt in Buc.nu de mult timp, nu cunosc avocati si nu stiu in cine sa am incredere...
In limita timpului dvs, poate ma m.ai ajutati cu un sfat, o idee, o parere.
Ganduri bune DlGoe!
Va multumesc pt. aprecieri, stimata doamna, dar hai sa fim cinstiti: d-voastra nu (numai) de sfaturi aveti nevoie, aveti nevoie de bani! Trist, dar adevarat, in Romania secolului al XXI-lea dreptatea se castiga cu bani!
P.S. Daca vrea sa ma contrazica vreun ,,specialist(a)" il rog sa citeasca cu atentie OUG nr. 80/2013!
Executare silita
maryag
pot da in judecata banca care a vandut datoria mea catre o firma de recuperari fara sa fiu instiintata?sau sa ma judec cu firma de recuperari pentru ca nu m.a ... (vezi toată discuția)