Va rog a-mi da un sfat in aceasta problema si ma scuzati ca v-am scris toata povestea mea dar am incercat sa ma intelegeti cit mai bine: In octombrie 2007 am cumparat o firma in participatiune cu nevasta fratelui meu ,avind parti sociale egale, si totodata am preluat si punctul de lucru cu utilitatile acestuia (centrala termica cu contoar,aer conditionat , amenajarile electrice, alarma) pt care am platit suma de 6000 E.Toate aceste lucruri au fost trecute intr-un precontract , iar la momentul respectiv eu am platit avansul de 3000E fara sa fac un act intre mine si cumnata mea prin care sa arat ca eu am depus acel avans. La fel am procedat si cu restul sumei pina la 10000E, avind mare incredere fiindca la mijloc era fratele meu si nu am crezut nici o clipa ca ma va pacali.La acel moment cumnata s-a bucurat nespus ca avem acelasi nume de familie explicindu-mi ca va fi mult mai usor cind va face chitantele prin care imprumutam firma, si deasemenea toate achizitiile de utilaje necesare deschiderii unui salon de coafura au fost platite de pe cardul ei explicindu-mi ca e mai bine asa.Deasemenea ,in momentul in care am hotarit sa ne asociem eu am pus problema salariului , dat fiind faptul ca am 2 copii de intretinut ( fiind divortata) si fiindca urma sa lucrez ca si coafeza aceasta fiind meseria mea lucru pe care l-a acceptat la inceput, spunind ca ea oricum nu va veni decit sa pazeasca fetele( se lucra in 2 ture) si sa incaseze baniii ,netrebuindu-i nici o retributie, pt ca aceleasi lucruri le faceam si eu pe tura mea in afara de faptul ca si lucram.Nu am facut nici un act scris care sa consfiinteasca aceasta intelegere. O alta dorinta a mea a fost sa-mi fac contract de munca din momentul in care plec de la societatea la care lucram atunci, asa incit sa am continuitate pe CM.Si cu acest lucru a fost deacord cu mentiunea ca sa-mi platesc eu aceste dari ,lucru pe care l-am acceptat, si din momentul in care am deschis salonul am si semnat contractul de munca, pt care cu regularitate i-am dat bani ca sa plateasca darile ,la fel fara sa cer chitante.Am uitat sa va spun ca ea s-a trecut ca Administrator al firmei.Asa am inceput activitatea ( pe 15 nov)iar pana la sfirsitul anului , desi am lucrat si am adus beneficii frumoase firmei nu am vazut salariul promis pe motiv ca nu am facut nici o intelegere scrisa in acest sens si ca pina la urma se compenseaza cu faptul ca vine si ea pe tura mea libera asa incit nici una nu trebuie sa aiba pretentii salariale. Intre timp tot ceream sa-mi vad contractul de munca parafat de ITM dar imi spunea ca inca nu ia fost adus de sora ei, care sa ocupa de contabilitate. Asa am dus-o pina in luna aprilie cind fiind Pastele in mod normal ar fi trebuit sa facem incasari mari (lucru care s-a intimplat pe tura mea 40 mil lei vechi iar pe tura ei doar 6 mil la jumatatea lunii)ea tot plingindu-se ca nu sunt bani suficienti pt celelalte salarii si cheltuieli ale firmei. Dupa cum v-am mai spus am avut atita incredere in ea incit nu am urmarit mai nimic(incasari ,plati etc.) dar in acel moment am simtit ca trebuie sa -mi bag nasul si eu in contabilitatea firmei si cind a vazut acest lucru a incercat sa ma linisteasca si sa mareasca un pic incasarile pe tura ei pt a ma potoli.Atunci mi-am dat seama ce urmarea si i-am spus ca din acel moment daca nu primesc salariu nu voi mai lucra pe post de coafeza si ca voi veni si eu doar ca ea sa urmaresc incasarile si sa angajam alta persoana . Lucrul acesta nu i-a convenit si mi-a transmis ca daca nu mai vin sa lucrez fara salariu mai bine nu mai vin, ca in acel salon nu e loc pt 2 persoane care stau . Acest raspuns m-a suparat incit am hotarit sa vind partea mea ,la momentul respectiv chiar gasind pe cineva care s-a oferit sa ne dea 12000 E pt salon, lucru pe care cumnata nu l-a acceptat spunind ca ramine ea in continuare iar eu imi voi primi incepind din sept cite 500 E pe luna ( pina cind acoperea investitia mea). Lucru acesta nu s-a mai intimplat fiindca la sfirsitul lunii iulie a ramas fara personal si a dat faliment fiind nevoita sa predea contractul de spatiu prin vinzare, fara decizia AGA(desi si la ora actuala sunt asociat in firma) , iar banii pe care trebuia sa mii dea nu i-am vazut nici pana in ziua de azi. Cartea mea de munca cind mi-a adus-o ,era inregistrata la ITM cu 3 luni mai tirziu decit semnasem eu contractul si pe acesta nici pina in ziua de azi nu mi l-a dat, desi am somat-o si in scris ,fiindu-i frica sa nu o dau in judecata .
In acest caz ce ma sfatuiti sa fac ca sa mai recuperez macar o parte din pirderea suferita, iar pe carte de munca sa-mi treaca lunile lipsa si salariile pe care nu le-am incasat conform cu statele de plata , avind in vedere ca nu am nici o chitanta dupa cum v -am explicat si nici contractul de munca ci doar CM . Inca odata scuze ca m-am intins atat.
E dificil sa va dau un raspuns favorabil, intrucat, asa cum recunoasteti, nu aveti nici un document care sa ateste participatia dvs. in firma. Ati putea doar sa va judecati pe cele trei luni de munca si sa dovediti cu marturia unei persoane care a lucrat in aceeasi perioada cu dvs. si poate confirma data de la care ati inceput lucrul efectiv.
Indiferent de increderea pe care o avem in cineva, prietenia e prietenie si afacerea e afacere. Daca ati fi intocmit un contract de imprumut la un notar, acum ati fi putut sa recuperati acei bani. In conditiile actuale, ati cheltui bani pe taxe de timbru, avocati, etc. si sansele de a obtine o hotarare favorabila sunt infime pentru ca nu exista probe.