avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Chirias vs. proprietar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Chirias vs. proprietar

Buna ziua.

Sunt 3 apartamente in imobil si unul din cele 3 este locuit de chirias la stat. Restul de 2 sunt proprietate. Actualul chirias a si plecat ( mutat) din Bucuresti in provincie. Imobilul este foarte vechi si necesita reparatii. In momentul de fata cheltuielile de reparare au fost suportate de propritari dar costurile sunt mari, iar , de curand a mai venit si chiriasul sa - si mai duca din nou lucruri la noua locuinta din provincie. Cine trebuie sa suporte si cum se poate recupera contributia baneasca ce trebuie sa fie achitata de familia chiriasului? ( mentionez ca pana in prezent cheltuielile facute pentru intregul imobil au fost suportate de cei 2 proprietari ).#-o#-o#-o
Cel mai recent răspuns: amk1243 , utilizator 23:31, 23 August 2014
Potrivit art. 1788 alin. 1 Noul Cod Civil, locatorul (proprietarul) „este obligat să efectueze toate reparaţiile care sunt necesare pentru a menţine bunul în stare corespunzătoare de întrebuinţare pe toată durata locaţiunii” (potrivit destinaţiei).
Astfel, starea corespunzătoare a lucrului (potrivit scopului urmărit de părţi) trebuie să existe nu numai la momentul predării, ci ea trebuie menţinută pe tot timpul derulării locaţiunii, prin grija locatorului.

Dacă lucrul se degradează din uzul normal al acestuia sau datorită cazului fortuit, inclusiv prin viciile de construcţie, necorespunzând unei „folosinţe obişnuite” potrivit destinaţiei, locatorul trebuie să efectueze reparaţiile necesare repunerii lucrului în starea corespunzătoare (art. 1788 alin. 2 Noul Cod Civil).

Locatorul trebuie să efectueze numai reparaţiile importante (capitale) şi necesare menţinerii unei folosinţe normale a lucrului, alte reparaţii, mai puţin importante, numite „reparaţii locative”, fiind în sarcina locatarului (art. 1802 Noul Cod Civil).

Dacă, după încheierea contractului, se iveşte nevoia unor reparaţii care sunt în sarcina locatorului, iar acesta din urmă, deşi încunoştinţat, nu începe să ia de îndată măsurile necesare, reparaţiile pot fi făcute de locatar. în acest caz, locatorul este dator să plătească, în afara sumelor avansate de locatar, dobânzi socotite de la data efectuării cheltuielilor (art. 1788 alin. 3 Noul Cod Civil).



In cazul în care locatorul nu îşi execută obligaţia de efectuare a reparaţiilor capitale, locatarul (chiriasul) poate cere instanţei, sub sancţiunea plăţii de daune cominatorii:

- obligarea locatorului la executarea acesteia;

- locatarul poate cere o scădere proporţională a chiriei (dacă a comunicat tulburarea suferită locatorului, fără ca acesta să o înlăture de îndată);

- locatarul poate cere rezilierea contractului (când tulburarea este atât de gravă încât, dacă ar fi cunoscut-o, locatarul nu ar fi contractat, potrivit art. 1794 alin. 2 Noul Cod Civil);

- locatarul de bună-credinţă are dreptul şi la daune-interese (în schimb, locatarul care, la încheierea contractului, cunoştea cauza de evicţiune nu poate pretinde daune-interese).


Ultima modificare: Joi, 21 August 2014
Cabinet de Avocat Feraru Diana, Avocat
Fiind vorba despre reparatii care privesc intregul imobil, presupun ca sunt reparatii care, prin natura lor, cad in sarcina proprietarului. Proprietar asupra acelui apartament si asupra cotei parti indivize din imobil fiind statul, chiriasul nu are nicio treaba cu aceste reparatii, iar ceilalti doi proprietari trebuie sa se adreseze celui de-al treilea, adica statului.
Multumesc pentru raspunsul deosebit de elaborat , trebuie sa inteleg caci nefiind in acest caz vorba de o reparatie capitala, chiriasul este obligat sa participe cu o cota de 1/3 din valoarea totala a re[aratiei respective? Acum va urma o zugravire a subsolui , care este plin de umezeala si cu fisuri in pereti prin care se infiltraza apa cand ploua mai puternic. Chiriasul are obligatia sa contribuie ce 1/3 din valoarea totala a acestei remedieri, sau va trebui sa fie in continuare doar benerficiarul intregii lucrari ( precum a fost si pana acuma - nu a contribuit la inlocuirea tevii comune de scurgere , din subsol care s a spart - desi a locuit in aceasta casa de peste 45 de ani )? Reparatiile au fost platite doar de cei doi proprietari, direct executantului, inca de acum 3 ani. Practic, ce trebuie sa intreprindem, pentru ca macar pentru ultima reparatie si pentru ce vom repara in prezent sa participe si chiriasul ? P.S. In momentul in care i -am spus ca are de plata , a motivat ca trebuie sa il intrebe pe sot daca accepta participarea cu suma ce trebuie sa fie contributia lor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am stat cu chirie cu contract... mi s-a spart o țeavă la bucătărie ... MitrofanGheorghe MitrofanGheorghe Am stat cu chirie cu contract... Mi s-a spart o țeavă la bucătărie și a fost inundat vecinul de dedesupt.. În urma acesteia am chemat un instalator care ... (vezi toată discuția)
Mașina de spălat s-a stricat și trebuie înlocuită - cine trebuie s-o cumpere, proprietarul sau chiriașul? radu elefterescu radu elefterescu Buna ziua,am inchiriat un ap.pe o perioada mai lunga si in al patrulea an de inchiriere se stricamasina de spalat si trebuie schimbata,cine plateste ... (vezi toată discuția)
Imputare termopan fisurat/crapat/spart SebastianTM SebastianTM Buna seara...am o intrebare...sunt chirias intr-un spatiu comercial( proprietar de magazin) si am constatat ieri ca e geamul termopan din interior este ... (vezi toată discuția)