avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 649 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anulare procura si contract de vanzare cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anulare procura si contract de vanzare cumparare

În anul 1976 se încheie de către notarul X un act de vindere-cumpărare imobil între vânzător1 şi cumpărător1. Dubios, în anul 1980, luna ianuarie se încheie în fals de către notarul X o procură specială în care cumpărător1 mandatează cumnatul1 sa vândă imobilul. Procura este falsă din două puncte de vedere: a) în anul 1980 cumpărător1 deţinea alt buletin de identitate cu altă serie şi număr, notarul X foloseşte seria şi numărul de buletin scrise pe reversul actului de vindere-cumpărare din 1976 pentru a face procura falsă din 1980; b) cumpărător1 nu a semnat niciodată procura specială din 1980 şi nu la împuternicit pe cumnatul1 să vândă imobilul. În anul 1980, luna februarie, notarul X încheie un act de vindere-cumpărare prin care cumnatul1-persoana imputernicită prin procura specială falsă vinde dubios imobilul părinţilor cumpărător1. În 1985 tatăl cumpărător1 decedează şi se face certificat de moştenitor (cumpărător1 împreună cu fraţi renunţă la succesiune; imobilul revine mamei cumpărător1, iar dubios apare că dreptul de folosinţă aparţine cumpărător1); în 2001 decedează mama cumpărător1; în 2013 decedează cumnatul1. Din 1976, cumpărător1 locuieşte în imobilul cu pricina. Cumpărător1 mai are 5 fraţi (3 în aceeaşi localitate, unu în altă localitate, unu în străinătate). Cumpărător1 din 2001 plăteşte impozitele; întreţine şi modernizează imobilul respectiv.
1. Cumpărător1 cum poate să îşi recupereze imobilul cumpărat în 1976?
2. Care sunt modalităţile/formalităţile prin care se pot anula procura specială falsă şi respectiv actul de vindere-cumpărare din 1980 etc?
3. Care sunt costurile care trebuie să le suporte cumpărător1 pentru a îndrepta lucrurile comise de notarul X prin fals?
Cel mai recent răspuns: vladfesan , utilizator 13:24, 22 August 2014
Daca procura nu a fost semnata de cel despre care se pretinde ca ar fi semnat-o, sanctiunea juridica este nulitatea absoluta (pentru lipsa totala a consimtamantului). Procura fiind nula absolut, este nula si instrainarea facuta in temeiul ei.

Fiind vorba despre nulitate absoluta, actiunea in constatarea nulitatii este imprescriptibila. Desigur, se vor pune in discutie si chestiuni privind buna credinta a dobanditorilor si altele.

Nu pot insa sa nu ma intreb de ce a tacut respectiva persoana, atata vreme cat, cel putin cu ocazia decesului tatalui si apoi al mamei sale, a luat act de faptul ca imobilul despre care credea ca este al lui s-a aflat, la data decesului, in patrimoniul parintilor sai.

E cam cusuta cu ata alba.
Trebuie sa atacati procura si actele subsecvente cerand anularea tuturor. Problema care se pune este modul in care reclamantul va fi despagubit - in natura sau prin plata de despagubiri de catre notar (sau cine e autorul falsului)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

"intrepatrundere" civil/penal dumitru2000 dumitru2000 PREMIZE: X se intoarce din strainatate. Merge la imobilul unchiului sau. Aici afla ca acesta a murit cu 3 luni in urma. In imobil X gaseste "noii ... (vezi toată discuția)
Procura speciala facuta in anul 1976 pentru vanzare imobil care nu are semnatura mandantului ... Dana1313 Dana1313 In anul 1976, notarul x intocmeste Procura Speciala prin care spune ca mandantul ( unchiul meu ) il imputerniceste pe un anume S sa vanda in numele lui si cu ... (vezi toată discuția)
După decesul tatălui meu, am descoperit că terenul agricol ... 2matei2 2matei2 După decesul tatălui meu, am descoperit că terenul agricol extravilan pe care acesta îl cultiva defapt nu mai este al lui. Există un contract de ... (vezi toată discuția)