Recursul este o cale extraordinara de atac. In cazul de fata, in conformitate cu prevederile art 304 cod procedura civila, recursul se poate declara doar in urmatoarele cazuri:
Modificarea sau casarea unor hotărâri se poate cere în următoarele situaţii, numai pentru motive de nelegalitate:
1. când instanţa nu a fost alcătuită potrivit dispoziţiilor legale;
2. când hotărârea s-a dat de alţi judecători decât cei care au luat parte la dezbaterea în fond a pricinii;
3. când hotărârea s-a dat cu încălcarea competenţei altei instanţe;
4. când instanţa a depăşit atribuţiile puterii judecătoreşti;
5. când, prin hotărârea dată, instanţa a încălcat formele de procedură prevăzute sub sancţiunea nulităţii de art. 105 alin. 2;
6. dacă instanţa a acordat mai mult decât s-a cerut, ori ceea ce nu s-a cerut;
7. când hotărârea nu cuprinde motivele pe care se sprijină sau când cuprinde motive contradictorii ori străine de natura pricinii;
8. când instanţa, interpretând greşit actul juridic dedus judecăţii, a schimbat natura ori înţelesul lămurit şi vădit neîndoielnic al acestuia;
9. când hotărârea pronunţată este lipsită de temei legal ori a fost dată cu încălcarea sau aplicarea greşită a legii;
Hotararea data in apel este executorie. Recursul suspendă executarea hotărârii numai în cauzele privitoare la strămutarea de hotare, desfiinţarea de construcţii, plantaţii sau a oricăror lucrări având o aşezare fixă, precum şi în cazurile anume prevăzute de lege.La cerere, instanţa sesizată cu judecarea recursului poate dispune, motivat, suspendarea executării hotărârii recurate şi în alte cazuri numai după depunerea unei cauţiuni ce se va stabili, prin încheiere, cu ascultarea părţilor în camera de consiliu, scop în care acestea vor fi citate în termen scurt, chiar înainte de primul termen de judecată, dacă este cazul.
Hotatarea data in apel este definitiva, dar nu si irevocabila.
Hotararile de prima instanta in materie comerciala (spre deosebire de celelalte hotarari judecatoresti de prima instanta) sunt executorii - deci se pot executa silit, in timp ce se judeca apelul si apoi recursul daca exista. Ele nu sunt irevocabile, si nici definitive, daca hotararea poate fi atacata si cu apel si cu recurs ( daca are un obiect sub 100.000 lei valoare, singura cale de atac este recursul, caz in care sunt si definitive).
Hotararile comerciale in apel sunt si definitive si executorii, deci si acestea se pot pune in executare.
Atentie, s-ar putea ca ceea ce numiti dvs. apel sa fie de fapt recurs, daca obiectul pricinii este sub 100.000 lei valoare.
In concluzie, daca ati ajuns la apel comercial, aveti deja o sentinta comerciala de prima instanta, si daca va este favorabila, executati-o silit fara alte teoretizari despre sentinta din apel ( care de fapt se numeste decizie).B-)
In litigiile comerciale, exercitarea apelului nu suspendă de drept executarea
Pentru hotărârea judecătorească dată în materie comercială, care se aduce la îndeplinire prin executare silită, hotărârea, purtând menţiunea că este irevocabilă, constituie titlu executoriu, fără efectuarea altor formalităţi.