avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 485 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea sentinta data in urma unui recurs
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

sentinta data in urma unui recurs

buna ziua! Ce se mai poate face in urma unei sentinte irevocabile, date in urma unui recurs? Sustin ca am pierdut recursul chiar daca fondul si apelul au fost castigate de mine, de intimant. m-am aflat intr-un proces civil. in urma acestei sentinte actul de v-c care facea dovada ca eu sunt propietarul unui imobil a fost declarat nul. nu stiu cauzele pt care a fost declarata nulitatea absoluta. ce mai pot face in aceste conditii?
Cel mai recent răspuns: offefei , utilizator 06:41, 24 Ianuarie 2010
Potrivit art.318 Cod procedura civila pot fi atacate prin contestatie in anulare numai hotararile instantelor de recurs.
Din interpretarea coroborata a prevederilor art.317(1) si 320(3) Cod procedura civila rezulta ca obiect al unei contestatii in anulare il poate forma numai o hotarare irevocabila prin care s-a solutionat un recurs impotriva unei decizii data in apel.

Motive pentru exercitarea contestatiei in anulare

1. Hotararile irevocabile pot fi atacate cu contestatie in anulare:

- cand procedura de chemare a partii, pentru ziua cand s-a judecat pricina, nu a fost indeplinita potrivit cu cerintele legii;
- cand hotararea a fost data de judecatori cu incalcarea dispozitiilor de ordine publica privitoare la competenta.

* Necompetenta este de ordine publica in urmatoarele situatii:
- pricina nu este de competenta instantelor judecatoresti;
- pricina este de compententa unei instante de alt grad;
- pricina este de competenta unei instante de alt grad si partile nu o pot inlatura.

** Contestia poate fi facuta in cazurile de mai sus numai daca motivele amintite nu au putut fi invocate pe calea apelului sau recursului. Cu toate acestea, calea de atac poate fi primita, cand aceste motive au fost invocate prin cererea de recurs, dar instanta le-a respins pentru ca aveau nevoie de verificari de fapt sau daca recursul a fost respins fara ca el sa fi fost judecat in fond.

2. Hotararile instantelor de recurs mai pot fi atacate cu constestatie in anulare cand:

- dezlegarea data este rezultatul unei greseli materiale ;
- instanta respingand recursul sau admitandu-l numai in parte, a omis din greseala sa cerceteze vreunul dintre motivele de modificare sau de casare.



Va multumesc! Spuneti-mi va rog ce etape trebuie sa parcurg pt a vedea motivele pt care mi-a declarat actul nul, cum trebuie sa intocmesc contestatia, unde trebuie sa o depun? in ce termen trebuie intocmita?

Art. 319
Contestatia se introduce la instanta a carei hotarare se ataca.
Contestatia se poate face oricand inainte de inceputul executarii silite, iar in timpul ei, pana la implinirea termenului stabilit la Art. 401 alin. 1 lit. b) sau c). Impotriva hotararilor irevocabile care nu se aduc la indeplinire pe cale de executare silita, contestatia poate fi introdusa in termen de 15 zile de la data cand contestatorul a luat cunostinta de hotarare, dar nu mai tarziu de un an de la data cand hotararea a ramas irevocabila.
Art. 3191
Instanta poate suspenda executarea hotararii a carei anulare se cere, sub conditia depunerii unei cautiuni. Dispozitiile Art. 403 alin. 3 si 4 se aplica in mod corespunzator.

Art. 320
Contestatia se judeca de urgenta si cu precadere.
Intampinarea este obligatorie si se depune la dosar cu cel putin 5 zile inaintea termenului de judecata.
Hotararea data in contestatie este supusa acelorasi cai de atac ca si hotararea atacata.

Art. 321
Nu se poate face o noua contestatie pentru motive ce au existat la data celei dintai

[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 23 Decembrie 2009
luiza2008, utilizator
Va trebui sa mergeti si sa vedeti daca s-a redactat decizia prin care s-a admis recursul reclamantei si in functie de motivarea instantei de recurs, sa vedeti ce cale extraordinara de atac sa alegeti...astfel cum in mod corect ati fost indrumat anterior, de catre colega noastra Luiza, existand, daca sunt motive si varianta revizuirii hotararii conform art.322 C.proc.civ..

Daca aveti/exista motive, puteti, in termen de 6 luni de la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii, sa formulati o cerere la CEDO.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Decembrie 2009
Iuliana Cermak, Avocat
Unde trebuie sa ma duc sa vad daca s-a redactat decizia? pentru sentinta am fost la arhiva, dar acolo era decat un rezumat, din care am inteles ca imi recunoaste actul nul, si sunt obligat sa mai platesc si cheltuieli de judecata, pe deasupra. Doamna de acolo de la arhiva mi-a zis ca nu mai pot face nimic

Alte discuții în legătură

Contestatie in anulare vichi_90 vichi_90 Buna ziua tuturor va rog daca ma poate lumina cineva: - tribunalul a judecat fondul- sectia contencios - am pierdut - curtea de apel a judecatrecursul - am ... (vezi toată discuția)
Contestatia in anulare trebuie motivata? pacurariu maria pacurariu maria Buna ziua, Daca formulez contestatia in anulare trebuie sa motivez de la inceput obiectiile sau voi invoca motivele la o urmatoare intampinare? Pe scurt ... (vezi toată discuția)
Durata rejudecare proces partaj bunuri comune mere mere Buna ziua, As dori sa aflu mai multe despre ce inseamna rejudecarea unui proces de partaj bunuri comune,ce dureaza de 4 ani. Procesul de partaj bunuri ... (vezi toată discuția)