avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zile libere deces in familie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zile libere deces in familie

Buna ziua,

As dori sa stiu daca angajatul beneficiaza de cele x zile libere, in cazul unui deces in familie, deces care apare in timp ce angajatul se afla in concediu de odihna?
Cum se procedeaza?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:21, 4 Noiembrie 2018
Evenimentele familiale deosebite si numarul de zile libere platite reglementate prin Contractul Colectiv de munca la nivel national au fost urmatoarele:

Casatoria salariatului – 5 zile
Casatoria unui copil – 2 zile
Nasterea unui copil – 5 + 10 zile daca a urmat un curs de puericultura
Decesul sotului, copilului, parintilor, socrilor – 3 zile
Decesul bunicilor, fratilor, surorilor – 1 zi

Donatorii de sange – conform reglementarilor in vigoare.
La schimbarea locului de munca in cadrul aceleiasi unitati cu schimbarea domiciliului in alta localitate – 5 zile

Potrivit articolului 152 din Codul Muncii, angajatorii sunt obligati sa reglementeze zilele libere platite prin contractul colectiv la nivel de unitate sau prin regulament intern.


Acordarea lor nu conduce la diminuarea concediului de odihna anual.


Daca sunteti angajata cu contract individual de munca, verificati clauzele contractului si ale regulamentului intern.
1.- La ora actuala nu mai exista contract colectiv de munca unic la nivel national (CCMUNN).
- Conform Legii 62/2011 (a dialogului social) nu se mai incheie CCMUNN.

2. Din Codul muncii:

Art. 152
(1) In cazul unor evenimente familiale deosebite, salariatii au dreptul la zile libere platite, care nu se includ in durata concediului de odihna.

(2) Evenimentele familiale deosebite si numarul zilelor libere platite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

Art. 153
(1) Pentru rezolvarea unor situatii personale salariatii au dreptul la concedii fara plata.

(2) Durata concediului fara plata se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

3. Pentru asemenea eveniente angajatorul va poate aproba zile libere platie, concediu fara plata sau zile din concediul de odihna.
Da, trebuia sa mentionez ca am dat drept referinta Contractul Colectiv de munca la nivel national pentru anii anteriori pentru ca utilizatorul sa isi faca o idee cu privire la numarul zilelor ce ii pot fi acordate. (estimativ)
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 August 2014
Cabinet de Avocat Feraru Diana, Avocat
Numarul zilelor libere platite pentru evenimente deosebite si modul de acordare a acestora trebuie sa fie stabilite in CCM sau in regulamentul intern al firmei. Verificati acest lucru si daca exista prevederi, faceti o cerere pentru acordarea zilelor respective, la care se adauga de obicei copia actului de deces (in cazul dvs.) si copii dupa actele care dovedesc gradul de rudenie cu decedatul.
Solicitati in cererea dvs. ca acordarea zilelor libere platite sa se faca in continuarea concediului de odihna.
Exista insa si posibilitatea ca aceste zile sa nu se acorde.
Buna ziua lucrez la o firma de paza ( la patron) firma refuza sa -mi plateasca cele 3 zile libere de care am beneficiat la decesul tatalui meu ------e normal asa ceva

Alte discuții în legătură

Zile libere deces. B. Ionela B. Ionela Se beneficiaza de o zi libera in cazul decesului unui bunic? (vezi toată discuția)
Concediu de odihna pentru evenimente familiale deosebite getutz getutz buna seara.va rog frumos,as vrea sa stiu,daca se poate,la cate zile de concediu de odihna platite am dreptul in cazul decesului tatalui meu.in contractul ... (vezi toată discuția)
Zile libere platite in caz de deces ambii parinti? lihte lihte In cazul decesului in accident rutier a ambilor parinti in aceeasi zi sunt indreptatit ca FIU la 3 sau la 6 zile libere legale? Firma unde lucrez nu vrea ... (vezi toată discuția)