avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Plata contributii pensie si sanatate intr-o anumita ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Plata contributii pensie si sanatate intr-o anumita situatie

Buna ziua,

Am un contract de munca (angajat cu norma 2 ore/zi) cu propria societate SRL. Pe o perioada de aprox. 3-4 luni in prima jumatate a anului, am optat pentru concediu fara plata. Ulterior, am reluat activitatea.

Daca in prezent as incheia un contract de colaborare ca persoana fizica cu o alta firma sau cu propria firma si as primi venituri, acestea se vor plati cu retinerea la sursa a 16%, corect? In aceasta situatie, mai trebuie platite alte taxe - pensii sau sanatate?

Platesc deja pensii si sanatate prin contractul de munca part-time, cu mentiunea ca am avut acea perioada de pauza (ca si concediu fara plata).

In 2013 am avut tot asa contract part-time, cu mici intreruperi (probabil 2 luni din 12, concediu fara plata). In 2013 am avut venituri din trazactii actiuni si dividende, la ambele datorez doar 16%, banuiesc ca nu voi avea surprize neplacute, nu?... La dividende, mi s-a oprit la sursa 16%. La profit actiuni, am depus declaratia si astept instiintarea de plata de la stat...

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: off_ro , utilizator 15:35, 23 August 2014
Avand statutul de salariat, pentru dividende si venituri din tranzactii de actiuni trebuie sa platiti doar impozit, dar pentru veniturile din colaborarea cu alta firma trebuie sa platiti si C.A.S.S., dar nu vi se retine somaj si C.A.S. Pentru aceasta trebuie sa dati o declaratie pe propria raspundere sau sa duceti o adeverinta de salariat.
Multumesc de raspuns, insa cum se defineste statutul de salariat? Daca esti in concediu fara plata o anumita perioada (deci nu platesti contributii), mai esti salariat? Cum se raporteaza statutul de salariat intr-un an, trebuie sa ai contributii o anumita perioada de timp?

Tatal meu de exemplu este in concediu fara plata de pe 15 ianuarie. Mai are statut de salariat? Are niste depozite bancare, va trebui sa plateasca CASS din dobanda?

Partea asta ma ingrijoreaza cel mai tare, cu modul in care se raporteaza statutul de salariat in conditiile in care ai un contract de munca, dar partial esti in concediu fara plata.

Alta intrebare: daca dintr-un an ai contract de munca doar pe o perioada de timp (sa zicem 6 luni din 12) si in cealalta parte nu ai contract de munca, in acest caz cum esti impozitat pentru dividende/dobanzi bancare/tranzactii actiuni?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii platite de titularul unei p.f.a. mihaidumitrescu mihaidumitrescu Daca realizez venituri din profesii liberale, dar sunt si angajat cu contract de munca pe o perioada nedetreminata la un SRL, unde am asigurare si firma ... (vezi toată discuția)
Concediu de crestere a copilului anycyk anycyk Buna ziua! Am cateva intrebari referitoare la modalitatea de acordare a concediului de cresteere a copilului. Eu sunt profesor titular in Romania, dar in urma ... (vezi toată discuția)
Contract de comision persoana fizica (fara pfa). robertionut robertionut Buna ziua, Urmeaza sa primesc o suma maricica de bani (50.000 euro) dintr-o vanzare de teren. Practic la o firma din Romania, am prezentat pe cineva din ... (vezi toată discuția)