avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 878 soluții astăzi

Mâine, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

somaj

stima..am o nedumerire in leg.cu somajul,lucrez de 6 luni lao firma iar in momentul de fata patronul imi cere sa imi dau demisia pe motiv ca nu mai avem de munca(suntem doar 2 angajati la firma respectiva,el sustinand ca incheie activitatea)as vrea sa stiu daca pot beneficia de somaj.(in total pe cartea de munca am lucrati in jur de 4-5 ani dar de la ultimul loc de munca si actualul e o pauza de 4 ani).Multumesc anticipat pentru raspuns
Cel mai recent răspuns: fabe , utilizator 16:25, 19 Mai 2009
daca va dati demisia (chiar daca e la sfatul patronului) nu veti beneficia de somaj (indiferent de vechimea in munca) intrucat statul roman considera ca ~ati avut loc de munca dar nu ati vrut sa munciti, ~ prin demisie.
danylory2003 a scris:

stima..am o nedumerire in leg.cu somajul,lucrez de 6 luni lao firma iar in momentul de fata patronul imi cere sa imi dau demisia pe motiv ca nu mai avem de munca(suntem doar 2 angajati la firma respectiva,el sustinand ca incheie activitatea)as vrea sa stiu daca pot beneficia de somaj.(in total pe cartea de munca am lucrati in jur de 4-5 ani dar de la ultimul loc de munca si actualul e o pauza de 4 ani).Multumesc anticipat pentru raspuns

Conform L76/2002 beneficiaza de indemnizatii de somaj persoanele care :
"Art 34 (1) a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;"
Deci daca aveti o pauza de 4 ani (si nu va incadrati in cazurile speciale de suspendare a raporturilor de munca) nu aveti dreptul la indemnizatia de somaj. In plus daca incheierea raporturilor de munca cu angajatorul se face prin demisie nu puteti lua indemnizatia de somaj.

Desi cu doar 6 luni lucrate in ultimii 2 ani nu puteti beneficia de indemnizatie de somaj, cum au spus si colegii de mai sus, daca plecati cu demisie veti avea dreptul la plata salariului pentru cat ati lucrat plus contravaloarea concediului de odihna neefectuat.
Daca vi se se desfcae contractul de munca prin concediere individuala pentru defsiintare post aveti dreptul sa primiti un preaviz de 20 de zile lucratoare platite ( de la data anuntarii in scris a preavizului de catre seful dvs.) , plata concediului neefectuat si un salariu in plus compensatoriu conform Contractului colectiv la nivel national:
Art. 78. - (1) La încetarea contractului individual de muncă din motive ce nu ţin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensaţie de cel puţin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi.
va multumesc pentru raspunsurile acordate..tin sa mentionez ca pe periada lipsa din cartea de munca am lucrat in strainatate cu contract de munca...se ia in considerare la noi?
Daca ati lucrat in UE, da, se cumuleaza cu stagiul din Romania. Va trebuiesc insa niste formulare completate din tara respectiva.
Citez din Legea 76/2002
Art. 37. - (1) Constituie stagiu de cotizare perioadele în care angajaţii sau, după caz, şi angajatorii au plătit contribuţii de asigurări pentru şomaj în sistemul asigurărilor pentru şomaj în România, precum şi în alte ţări, în condiţiile stabilite prin acordurile şi convenţiile internaţionale la care România este parte.
(2) Drepturile cuvenite în sistemul asigurărilor pentru şomaj din România se pot transfera în ţările în care asiguraţii îşi stabilesc domiciliul sau reşedinţa, în condiţiile reglementate prin acorduri şi convenţii internaţionale la care România este parte.
(3) Indemnizaţiile de şomaj aferente drepturilor prevăzute la alin. (2) pot fi transferate în alte ţări, în condiţiile reglementate prin acorduri şi convenţii internaţionale la care România este parte, în moneda ţărilor respective sau într-o altă monedă asupra căreia s-a convenit.
(4) Indemnizaţiile de şomaj aferente drepturilor prevăzute la alin. (2) pot fi menţinute în plată în alte state membre ale Uniunii Europene, în condiţiile dispoziţiilor referitoare la prestaţia de şomaj, prevăzute de reglementările comunitare cu privire la aplicarea regimurilor de securitate socială a salariaţilor, lucrătorilor independenţi şi membrilor familiilor acestora care se deplasează în interiorul Comunităţii Europene, precum şi ale măsurilor adoptate, potrivit legii, în aplicarea acestor reglementări comunitare.
(5) Prestaţiile de şomaj aferente drepturilor stabilite de instituţiile competente în materie de şomaj din alte state membre ale Uniunii Europene pot fi menţinute în plată în România, în condiţiile dispoziţiilor referitoare la prestaţia de şomaj, prevăzute de reglementările comunitare cu privire la aplicarea regimurilor de securitate socială a salariaţilor, lucrătorilor independenţi şi membrilor familiilor acestora care se deplasează în interiorul Comunităţii Europene, precum şi ale măsurilor adoptate, potrivit legii, în aplicarea acestor reglementări comunitare.
Ultima modificare: Marți, 19 Mai 2009
pakos, utilizator

Alte discuții în legătură

Somaj steaua59 steaua59 prima intrebare:persoana cu peste 30 de ani in cimpul muncii si salariu 1850 brut pe luna cit va avea somaj? si a doua interbare:cum poate intra in somaj daca ... (vezi toată discuția)
Somajul florea daniela rodica florea daniela rodica sunt in c c c pana pe 14 ian 2010 firma la care am lucrat intre timp a dat falimnt pot beneficia de somaj si cum se calculeaza va multumesc:) (vezi toată discuția)
Somaj andra p. andra p. Daca lucrez din aprilie 2008 cu carte de munca, dupa cat timp am dreptul la ajut. de somaj, din aprilie 2009 ? Daca as fi in somaj de la 1 ian., as lua vreun ... (vezi toată discuția)