avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 946 soluții astăzi

Mâine, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

somaj

stima..am o nedumerire in leg.cu somajul,lucrez de 6 luni lao firma iar in momentul de fata patronul imi cere sa imi dau demisia pe motiv ca nu mai avem de munca(suntem doar 2 angajati la firma respectiva,el sustinand ca incheie activitatea)as vrea sa stiu daca pot beneficia de somaj.(in total pe cartea de munca am lucrati in jur de 4-5 ani dar de la ultimul loc de munca si actualul e o pauza de 4 ani).Multumesc anticipat pentru raspuns
Cel mai recent răspuns: fabe , utilizator 16:25, 19 Mai 2009
Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu o informatie: care este termenul de depunere a actelor pentru somaj, in situatia in care angajatului i s-a desfacut contractul de munca (nu a demisionat), iar perioada de cotizare efectuata de acesta este de 7 luni cu jumatate de norma (ultimele 7 luni), iar inainte de aceste 7 luni a cotizat cu norma intreaga cativa ani, fara intrerupere. Se aplica termenul de 30 zile?
Va multumesc anticipat.
Daca depuneti actele in termen de 30 de zile de la incetarea contractului individual de munca vetti primi indemnizatia din data incetarii contractului.
Daca depuenti dupa 30 de zile , veti primi indemnizatia de somaj din data depunerii actelor.
in cazul dumneavostra stadiul de cotizare este indeplinit, deci veti beneficia de somaj.

Cele 7 luni cu jumatate de norma (timp partial) inseamna un stafgiu realixzat de 3.5 luni. La aceastea se mai aduga stagiul complet realizat pe perioda de contract cu norma intraga anteriora pe care il aveti dupa cum ati sctis.

Deci in ultimii 2 ani de la dat cand veti depune cererea de somaj se va regasi in mod cert un stagiu de 12 luni.
Termenul de depunere acte este de 30 de zile de la data incetarii contractului de munca- pentru a beneficia de indemnizatie de somaj de la data desfacerii conmtractului.

Mai jos aveti articolele din lege care stau la baza a ce v-am spus:

lg 76/2002
Art. 34. - (1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;

(12) Pentru persoanele încadrate cu contract individual de muncă cu timp parţial, stagiul de cotizare prevăzut la alin. (1) lit. a) se stabileşte proporţional cu timpul efectiv lucrat, prin cumularea stagiilor realizate în baza contractelor individuale de muncă cu timp parţial

Art. 38. - (1) Indemnizaţia de şomaj se acordă persoanelor prevăzute la art. 17, la cerere, după caz, de la data:
a) încetării contractului individual de muncă sau a contractului de muncă temporară
(2) Indemnizaţia de şomaj se acordă de la data prevăzută la alin. (1), dacă cererea este înregistrată la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă, în termen de 30 de zile de la această dată.
(3) Dacă cererea este înregistrată după expirarea termenului de 30 de zile, dar nu mai târziu de 12 luni de la data prevăzută la alin. (1), indemnizaţia de şomaj se acordă începând cu data înregistrării cererii.
(4) Termenul de maximum 12 luni prevăzut la alin. (3) este termen de decădere din drepturi

Problema incadrarii in termenul de depunere s-ar fi pus daca ati fi lucarta in ultimii 2 ani cu un contract cu jumatate de norma, caz in care actele trebuie depuse chiar in prima zi dupa desfacerea contractului de munca pentru a exista stagiul necesar, dar la dvs nu se pune problema asa.
Va multumesc pentru raspunsul prompt, am sa-l transmit in intregime celui in cauza. Multumesc inca odata, o zi buna in continuare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj steaua59 steaua59 prima intrebare:persoana cu peste 30 de ani in cimpul muncii si salariu 1850 brut pe luna cit va avea somaj? si a doua interbare:cum poate intra in somaj daca ... (vezi toată discuția)
Somajul florea daniela rodica florea daniela rodica sunt in c c c pana pe 14 ian 2010 firma la care am lucrat intre timp a dat falimnt pot beneficia de somaj si cum se calculeaza va multumesc:) (vezi toată discuția)
Somaj andra p. andra p. Daca lucrez din aprilie 2008 cu carte de munca, dupa cat timp am dreptul la ajut. de somaj, din aprilie 2009 ? Daca as fi in somaj de la 1 ian., as lua vreun ... (vezi toată discuția)