avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Principiul aflarii adevarului contra recunoastere
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Principiul aflarii adevarului contra recunoastere

instanta poate sa pronunte un caz de achitare si sa dispune aceasta solutie procesuala, in ciuda declaratiei de recunoastere a inculpatului – principiul aflarii adevarului avand prioritate intotdeauna, chiar in contra recunoasterii inculpatului
exista vreo text de lege care se refera la citatul sus mentionat?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 14:36, 25 August 2014
Noul cod procedura penala Art. 5: Aflarea adevarului
(1)Organele judiciare au obligatia de a asigura, pe baza de probe, aflarea adevarului cu privire la faptele si imprejurarile cauzei, precum si cu privire la persoana suspectului sau inculpatului.
....pe baza de probe...si daca nu sunt probe numai recunoasterea inculpatului? nu este o proba certa...?
declaratia inculpatului poate sa serveasca la aflarea adevarului numai in masura in care se coroboreaza cu alte probe.
Numai declaratia lui nu este suficienta. Nu poate duce la o condamnare
deci atunci in apel pot sa cer achitarea chiar daca am recunoscut fapta si pe fond am mers cu art 320 ind.1? (unii pretind ca daca am mers cu 320 nu mai pot sa retrag declaratia de recunoaster) dar pot sa cer achitarea?
Noi, aici, am vorbit despre situatia in care exista o singura proba. Daca ati ajuns in instanta...si mai ales daca s-a dat o condamnare, cu siguranta au existat multe probe in acuzare, nu doar declaratia inculpatului.
Si dvs, cand ati recunoscut fapta, in baza 320 ind 1, ati acceptat toate probele din dosarul de urmrire penala.
Sigur nu ati fost trimis in judecata cu un dosar in care era doar un rechizitoriu si o declaratie. Nu?

Alte discuții în legătură

Testul poligraf la cererea inculpatului puncuskaa puncuskaa curtea de apel accepta solicitarea testului de poligraf la cererea inculpatului? intr un dosar suntem 2 inculpati si unul dintre noi a facut un ... (vezi toată discuția)
Retragerea declaratiei data la instanta oltul oltul daca un dosar a fost repus pe rol (in fond) pot sa retrag declaratia data? adica recunoasterea faptei? nu vreau sa beneficiez de art 320 ind 1...sau e gata? ... (vezi toată discuția)
Recunoastere in parte... se aplica 320 ind.1? oltul oltul intr un dosar penal sunt acuzat cu complicitate in inselaciune si fals......in termenul anterior am recunoscut faptele ca sa beneficiez de art 320 ind 1..dar ... (vezi toată discuția)