avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Principiul aflarii adevarului contra recunoastere
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Principiul aflarii adevarului contra recunoastere

instanta poate sa pronunte un caz de achitare si sa dispune aceasta solutie procesuala, in ciuda declaratiei de recunoastere a inculpatului – principiul aflarii adevarului avand prioritate intotdeauna, chiar in contra recunoasterii inculpatului
exista vreo text de lege care se refera la citatul sus mentionat?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 14:36, 25 August 2014
o parte din cele zise de dvs.este adevarat.....am fost acuzat cu inselaciune si fals...am recunoscut totul,probe au fost la inselaciune dar la fals ABSOLUT nimic numai declaratia mea...avocatul a zis ca cdaca vreau sa beneficiez de art.320 trebuie sa recunosc totul.....am fost condamnat pt inselaciune 1 an 6 luni si pt fals 10 luni..REPET pt fals absolut nici o proba ca eu am facut
:offtopic:Interventie moderator.
Am rugamintea sa continuati discutia inceputa aici si sa nu mai deschideti un nou topic pe aceeasi tema - pct.3.3 din Regulament.
Multumesc pentru intelegere.
puncuskaa a scris:

Daca pe fond am mers pe recunoastere (fals),art 320 ind.1 in apel am sanse la achitare daca cer achitarea in lipsa de dovezi.? nu este nici o proba impotriva mea in afara declaratiei de recunoastere..si aceasta stiu CATEGORIC..

SebastianSimon a scris:

Buna seara!
Nu se mai poate renunta la declaratia de recunoastere. Asta ar insemna ca instanta de apel sa administreze probe care, in instanta de fond nu au fost administrate, ceea ce este ilegal.
Cu stima.

puncuskaa a scris:

declaratia inculpatului poate sa serveasca la aflarea adevarului numai in masura in care se coroboreaza cu alte probe.
Numai declaratia lui nu este suficienta. Nu poate duce la o condamnare
deci atunci pot sa cer achitarea chiar daca am recunoscut fapta?

puncuskaa a scris:

atâta timp cât instanţa poate constata, în baza probelor administrate în urmărire penală, că fapta există, constituie infracţiune şi a fost săvârşită de inculpat, poate aplica procedura simplificată de judecată
intrebarea mea este: daca nu sunt probe ca o infractiune a fost comisa de inculpat,numai recunoastere inculpatului (deci instanta constata ca infractiunea a fost comisa de inculpat numai pe baza recunoasterii inculpatului),se poate aplica art 320 ind.1?

avDianaFeraru a scris:

Instanta poate respinge solicitarea ca judecata sa se faca in baza probelor de la urmarire penala daca apreciaza ca nu sunt indeplinite conditiile. Codul de procedura penala s-a modificat si este de imediata aplicare.

puncuskaa a scris:

pe fond a aplicat art 320 ind1 ,dar nu sunt probe numai recunoasterea inculpatului,deci aplicarea art 320 a fost gresita si in apel se poate cere achitarea?




puncuskaa a scris:

....pe baza de probe...si daca nu sunt probe numai recunoasterea inculpatului? nu este o proba certa...?


Daca nu exista decat declaratia inculpatului de recunoastere se dispune achitarea.

Vorbiti cu avocatul dvs. sa studieze cu mare atentie dosarul deoarece mai exista niste probe de care nu stiti.
Sfatul meu este sa va intalniti cu avocatul si sa discutati pe baza hotararii motivate.
O astfel de discutie nu dureaza insa 3 minute.Ar fi bine sa ii rezervati o ora la avocat ca sa discutati pe indelete si sa va explice cu hotararea in fata.
Nimic nu va impiedica sa mergeti sa consultati si alt avocat dar numai atunci cand aveti hotararea motivata deoarece in caz contrar vorbiti discutii...

Instantele sunt foarte atente de regula.
Se poate intampla sa si greseasca dar se intampla foarte rar asa ceva deoarece verifica probatoriul chiar daca inculpatul recunoaste faptele.
Ultima modificare: Luni, 25 August 2014
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testul poligraf la cererea inculpatului puncuskaa puncuskaa curtea de apel accepta solicitarea testului de poligraf la cererea inculpatului? intr un dosar suntem 2 inculpati si unul dintre noi a facut un ... (vezi toată discuția)
Retragerea declaratiei data la instanta oltul oltul daca un dosar a fost repus pe rol (in fond) pot sa retrag declaratia data? adica recunoasterea faptei? nu vreau sa beneficiez de art 320 ind 1...sau e gata? ... (vezi toată discuția)
Recunoastere in parte... se aplica 320 ind.1? oltul oltul intr un dosar penal sunt acuzat cu complicitate in inselaciune si fals......in termenul anterior am recunoscut faptele ca sa beneficiez de art 320 ind 1..dar ... (vezi toată discuția)