avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1909 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anulare hotarare judecatoreasca
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anulare hotarare judecatoreasca

In anul 2006 s-a obtinut in instanta o hotarare care tine loc de act autentic pentru vanzare teren extravilan. Hotararea a ramas definitiva si irevocabila de atunci.
Mai pot face o actiune civila care sa anuleze hotararea judecatoreasca irevocabila?
Cred ca la acel proces s-a facut un fals, am inteles ca falsul s-a prescris, deci nu mai pot face plangere penala pentru asta.
Dar mai pot face ceva sa obtin partea mea din acel teren? Terenul s-a tot vandut intre timp, este clar ca nu mai pot obtine terenul - faptic, dar o suma de bani mai pot obtine ?
Cel mai recent răspuns: grizzly10 , utilizator 17:21, 24 August 2014
da
o actiune in nulitate merge pe o astfel de hotarare declarativa

Declarativa sau nu (chestiune discutabila, dar nu e locul unei dezbateri pe aceasta tema), hotararea judecatoreasca nu poate fi anulata pe calea unei actiuni in anulare. Poate o actiune in revizuire, in temeiul art.322 pct.4 (in masura in care ne-am afla in una din situatiile acolo prevazute), sub rezerva implinirii termenului prevazut de art.324 alin.(1) pct.3 din acelasi cod.
Art 322, pct 4

"dacă un judecător, martor sau expert, care a luat parte la judecată, a fost condamnat definitiv pentru o infracţiune privitoare la pricină sau dacă hotărârea s-a dat în temeiul unui înscris declarat fals în cursul sau în urma judecăţii ori dacă un magistrat a fost sancţionat disciplinar pentru exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă în acea cauză; "

Daca aceasta ar fi cauza revizuirii, atunci ar trebui sa se constate falsul.
Este clar ca infractiunea de fals s-a prescris in 2011.

Iar termenul de revizuire este de 1 luna conform art324 alin (1 ) ptc3

"în cazurile prevăzute de art. 322 pct. 4, din ziua în care partea a luat cunoştinţă de hotărârea instanţei penale de condamnare a judecătorului, martorului sau expertului ori de hotărârea care a declarat fals înscrisul. În lipsa unei astfel de hotărâri, termenul curge de la data când partea a luat cunoştinţă de împrejurările pentru care constatarea infracţiunii nu se mai poate face printr-o hotărâre penală, dar nu mai târziu de trei ani de la data producerii acestora"

Partea interesata nu mai poate obtine o hotarare penala pentru fals care s-a prescris.
Atunci, termenul curge de când ? De când a aflat de fals , dar nu mai tarziu de 3 ani de la data producerii falsului sau 3 ani de când a aflat de fals ?





~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen de revizuire profi1 profi1 In cazul revizuirii conform art 322 alin 4, termenul de revizuire este de 1 luna din ziua în care partea a luat cunoştinţă de hotărârea instanţei penale ... (vezi toată discuția)
Revizuire civil pe vechea procedura lawfull lawfull Conform art 324 pct 3 CPC vechi, Termenul de revizuire este de o luna si se va socoti: 3. in cazurile prevazute de Art. 322 pct. 4, din ziua in care partea a ... (vezi toată discuția)
Termen de revizuire andreidarius andreidarius in cazul prevazut de art 322 pct 4 vechiul cod de procedura civila, in cazul in care exista o hotarare judecatoreasca de fond care declara fals un inscris ( ... (vezi toată discuția)