In anul 2006 s-a obtinut in instanta o hotarare care tine loc de act autentic pentru vanzare teren extravilan. Hotararea a ramas definitiva si irevocabila de atunci.
Mai pot face o actiune civila care sa anuleze hotararea judecatoreasca irevocabila?
Cred ca la acel proces s-a facut un fals, am inteles ca falsul s-a prescris, deci nu mai pot face plangere penala pentru asta.
Dar mai pot face ceva sa obtin partea mea din acel teren? Terenul s-a tot vandut intre timp, este clar ca nu mai pot obtine terenul - faptic, dar o suma de bani mai pot obtine ?
Declarativa sau nu (chestiune discutabila, dar nu e locul unei dezbateri pe aceasta tema), hotararea judecatoreasca nu poate fi anulata pe calea unei actiuni in anulare. Poate o actiune in revizuire, in temeiul art.322 pct.4 (in masura in care ne-am afla in una din situatiile acolo prevazute), sub rezerva implinirii termenului prevazut de art.324 alin.(1) pct.3 din acelasi cod.
"dacă un judecător, martor sau expert, care a luat parte la judecată, a fost condamnat definitiv pentru o infracţiune privitoare la pricină sau dacă hotărârea s-a dat în temeiul unui înscris declarat fals în cursul sau în urma judecăţii ori dacă un magistrat a fost sancţionat disciplinar pentru exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă în acea cauză; "
Daca aceasta ar fi cauza revizuirii, atunci ar trebui sa se constate falsul.
Este clar ca infractiunea de fals s-a prescris in 2011.
Iar termenul de revizuire este de 1 luna conform art324 alin (1 ) ptc3
"în cazurile prevăzute de art. 322 pct. 4, din ziua în care partea a luat cunoştinţă de hotărârea instanţei penale de condamnare a judecătorului, martorului sau expertului ori de hotărârea care a declarat fals înscrisul. În lipsa unei astfel de hotărâri, termenul curge de la data când partea a luat cunoştinţă de împrejurările pentru care constatarea infracţiunii nu se mai poate face printr-o hotărâre penală, dar nu mai târziu de trei ani de la data producerii acestora"
Partea interesata nu mai poate obtine o hotarare penala pentru fals care s-a prescris.
Atunci, termenul curge de când ? De când a aflat de fals , dar nu mai tarziu de 3 ani de la data producerii falsului sau 3 ani de când a aflat de fals ?
Termen de revizuire
profi1
In cazul revizuirii conform art 322 alin 4, termenul de revizuire este de 1 luna din ziua în care partea a luat cunoştinţă de hotărârea instanţei penale ... (vezi toată discuția)