avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1238 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Incetarea activitatii la pensia anticipata partiala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Incetarea activitatii la pensia anticipata partiala

As dori sa intreb daca ma pensionez la categoria Pensie anticipata partial se procedeaza la incetarea activitatii la firma la care lucrez in momentul de fata,dar pot sa mai lucrez aici pana la venirea deciziei sau nu?angajatorul are obligatia de a ma reangaja?sau cum se procedeaza?
Cel mai recent răspuns: zohnermariana , utilizator 17:32, 24 August 2014
1. Din Codul muncii:

Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
...

c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare;
...

2. - Daca ati depus cererea si actele la Casa de Pensii pentru pensie anticipata partiala atunci angajatorul nu va poate inceta contractul individual de munca (CIM) pana nu ii comunicati decizia de pensionare.
- Dar daca dvs. solicitati incetarea CIM inainte de primirea deciziei de pensionare angajatorul nu mai este obligat sa va reangajeze.
- Pensia anticipata partiala nu se pune in plata decat dupa ce duceti la Casa de Pensii dovada ca v-a incetat CIM.

3. Perioada pe care o mai lucrati de la data aprobarii pensiei anticipate partiale si pana ea se pune in plata se va lua in calculul pensiei pentru limita de varsta la data cand pensia anticipata partiala se transforma in pensie pentru limita de varsta.
Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reangajare dupa pensionare Adi Lungu Adi Lungu Buna ziua. Directorul adj., economist, iese la pensie, la limita de varsta. Dupa aceasta, daca doreste sa-si continue activitatea, poate fi reangajat cu un nou ... (vezi toată discuția)
Perioada pina la venirea deciziei de pensionare Doina Halmen Doina Halmen angajat care intruneste conditiile de pensionare pentru limita de virsta ce calitate are pina la primirea deciziei de pensionare9poate dura si 3 luni ) ? (vezi toată discuția)
Intre lichidare si decizia de pensionare, fara venituri? Gabriela Mitroi Gabriela Mitroi In 15 februarie 2016, trebuie sa ies la pensie. Atunci institutia ma obliga ca sa-mi fac lichidarea si incepand cu data de 16 februarie sa nu mai vin la munca. ... (vezi toată discuția)