avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Refuz executare silita
Discuție deschisă în Executare silită

Refuz executare silita

Un executor judecatoresc poate sa refuze sa imi continue executarea silita? Si in ce conditii?
Va multumesc anticipat pt raspuns
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 21:47, 24 August 2014
Concret care este justificarea refuzului ?
Exista posibilitatea ca executorul judecatoresc din relatiile obtinute de la autoritati sa fi constatat starea de insolvabilitate a debitorului dv,caz in care eventualele acte si actiuni desfasurate de catre executorul judecatoresc nu ar mai avea justificare
Fiind independent fata de terti, executorul judecatoresc, la fel ca un notar sau chiar avocat, are posibilitatea de a refuza un caz, daca constata ca nu-i este relevant. Tocmai de aceea sunt mai mult executori competenti in aria jurisdictionala a unei curti de apel la care se poate apela. Totusi, daca refuzul este cu rea credinta, puteti face sesizare catre UNEJ.
Art. 56
(1) Refuzul executorului judecatoresc de a indeplini un act sau de a efectua o executare silita se motiveaza, daca partile staruie in cererea de indeplinire a actului, in termen de cel mult 5 zile de la data refuzului.
(2) In cazul refuzului nejustificat de intocmire a unui act partea interesata poate introduce plangere in termen de 5 zile de la data la care a luat cunostinta de acest refuz la judecatoria in a carei raza teritoriala isi are sediul biroul executorului judecatoresc.
(3) Judecarea plangerii se face cu citarea partilor. In cazul admiterii plangerii instanta indica in hotarare modul in care trebuie intocmit actul.
(4) Hotararea judecatoriei este supusa recursului.
(5) Executorul judecatoresc este obligat sa se conformeze hotararii judecatoresti ramase irevocabile.
(6) Nerespectarea, cu rea-credinta, de catre executorul judecatoresc a obligatiei stabilite in alin. (5) constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la unu la 3 ani, iar daca fapta a fost savarsita din culpa, cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executor judecatoresc care refuza executia ion minca ion minca Am un contract cu termenul expirat si cu titlu executoriu. M-am adresat executorului judecatoresc care are competenta teritoriala (este unul singur pe o zona, ... (vezi toată discuția)
Executor judecatoresc vulpoi vulpoi Buna ziua! as dori sa stiu, in cazul in care nu sunt multumit de mersul dosarului meu intr-o executare silita cum ar trebui sa procedez daca as vrea sa mut ... (vezi toată discuția)
Problema evacuare sect 3,nu necesita aut patrundere? steaua581 steaua581 Buna Ziua, Am o executare care este in faza de evecuare. executorul jud. a facut cere autorizatie patrunderde (imobilul este in sect 3) deci la jud sect ... (vezi toată discuția)