avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Dreptul de retragere dintr-un contract de ...
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Dreptul de retragere dintr-un contract de vanzare-cumparare

Buna,
Imi puteti spune va rog daca se poate invoca dreptul de retragere (din partea cumparatorului) dintr-un contract de vanzare cumparare semnat de consumator in urma unei prezentari de produse intr-o sala a unui hotel?
Vanzatorul este un SRL cu obiect de activitate de comert cu amanuntul in afara magazinelor (caen 4799).
Ce nu imi este mie clar este daca acea locatie inchiriata pentru prezentarile produselor se poate considera spatiu comercial.
Si o alta intrebare...contractul se poate considera nul (sau invalid) daca nu este semnat de vanzator? (exemplarul de la consumator nu este semnat si de vazator, are doar stampila acestuia)
[n.r - este vorba despre un contract semnat de parintii mei in urma unei prezentari de produse electrocasnice, ex un purificator de aer, vandut la un pret exorbitant si de catre o companie despre care nu am gasit nici o informatie; mi se pare totul foarte dubios si vreau sa ii scot din aceasta situatie. Contractul a fost semnat pe 22aug deci un raspuns cat mai rapid ar fi de folos. Ei au platit deja un avans de 200 ron. Produsul nu a fost luat in proprietate inca.]
Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Mara90 , utilizator 23:21, 9 August 2018
Este un contract incheiat in afara spatiilor comerciale, asa cum sunt il defineste Ordonanta 34/2014 la Art. 2, prin urmare parintii se pot retrage din el in termen de 14 zile:

8. contract în afara spaţiilor comerciale - orice contract dintre un profesionist şi un consumator, într-una din următoarele situaţii:
a) încheiat în prezenţa fizică simultană a profesionistului şi i a consumatorului, într-un loc care nu este spaţiul comercial al profesionistului;

Nu e nevoie sa invocati pentru retragere niciun motiv, nu conteaza ca nu au semnat contractul (nu ca nu ar fi trebuit) decat in masura in care firma este fictiva si nu aveti de la cine recupera avansul insa nu cred ca e cazul. Spuneti ca nu ati gasit date despre ei insa le stiti codul CAEN, pare ca totusi isi vand produsele legal.

Tot ce aveti de facut este sa le trimiteti (in numele parintilor, desigur) o notificare de restituire a avansului pentru ca nu mai doresc produsul. Nu e tarziu deloc, inca nici nu a inceput termenul de 14 zile pentru ca nu au intrat in posesia produsului:
ARTICOLUL 9
Dreptul de retragere
(1) Cu excepţia cazurilor prevăzute la art. 16, consumatorul beneficiază de o perioadă de 14 zile pentru a se retrage dintr-un contract la distanţă sau dintr-un contract în afara spaţiilor comerciale, fără a fi nevoit să justifice decizia de retragere şi fără a suporta alte costuri decât cele prevăzute la art. 13 alin. (3) şi la art. 14.
(2) Fără a aduce atingere art. 10, perioada de retragere menţionată la alin. (1) expiră în termen de 14 zile de la:
[..]
b) ziua în care consumatorul [...] intră în posesia fizică a produselor, în cazul contractelor de vânzare

Daca au telefon incercati mai intai sa luati legatura cu ei, poate nu mai e nevoie de notificare si urgentati restituirea avansului cu toate ca avand 30 de zile la dispozitie sa-i dea inapoi nu cred ca se vor grabi.

Aici gasiti textul ordonantei, cititi ca sa fiti pregatita sa le-o taiati in caz ca incearca sa va ameteasca cu faptul ca au semnat etc.:
[ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 25 August 2014
Ares-3, moderator
Multumesc mult de tot pentru ajutor. Au depus ai mei azi notificarea.

Am citit acum OUG34/2014, sper sa nu apeleze la art. 3 pct. 3b:
(3) Prezenta ordonanţă de urgenţă nu se aplică următoarelor contracte:
[...] b) având ca obiect serviciile de sănătate furnizate pacienţilor de către cadrele medicale pentru evaluarea, menţinerea sau refacerea stării lor de sănătate, inclusiv prescrierea, eliberarea şi furnizarea de medicamente şi dispozitive medicale, indiferent dacă acestea sunt sau nu furnizate în cadrul unor unităţi medicale;

Ai mei comandasera de fapt un purificator de aer (ceea ce clar nu este dispozitiv medical) dar au primit ca bonus si un aparat pe care aceasta firma il da drept 'aparat medical' pentru terapia cu lumina polarizata.

Exista undeva o lista cu unitatile autorizate sa distribuie dispozitive medicale?
In caz ca se ajunge la art. 3 pct. 3b, ma pot folosi de faptul ca contractul nu este semnat de ei?

(Va tin la curent)

Multumesc inca o data,
Andreea
Nu va faceti probleme, acel produs pentru terapie cu lumina polarizata ( :rolleyes: ) este bonus, chiar daca ar fi ''dispozitiv medical'' in sensul dat de legislatie sintagmei nu el face obiectul contractului; plus ca neavand posesia produsului contractul practic nu este incheiat.
Daca nu vor sa va restituie avansul va adresati ANPC.
Buna,

Am revenit....:(
Dupa indelungi insistente telefonice, am primit urmatorul raspuns:
Stimata doamna ...., va multumim ca ati ales sa achizitionati unul dintre produsele destinate sanatatii oferite de compania XYZ.

Compania a analizat cererea dumneavoastra si ca raspuns contractul se poate rezilia cu plata a 30% din valoare contractului, deoarece contractul a intrat in vigoare imediat dupa semnarea lui si comanda a fost plasata imediat, aceasta vine cu serie, garantie si factura fiscala pe numele dumneavoastra.
Noi nu va recomandam sa recurgeti la aceasta modalitate de incetare a contractului deoarece trage dupa sine plata unei sume de bani de catre dumneavoastra fara sa beneficiati de nici un produs si nu este in folosul niciuneia dintre parti.
Va recomandam sa luati legatura cu consultantul nostru si sa negociati contractul in vederea obtinerii unei reduceri substantiale si a unei modalitati de plata convenabile pentru dumneavoastra

Va multumim ca ati ales XYZ.

Eu le-am mentionat in subsolul informarii de retagere (facuta pe modelul indicat in OUG), urmatoarele lucruri:
Mentionez că semnarea contractului de vânzare a fost făcută într-un birou (în afara unui spațiu comercial) și ca atare cade sub incidența OUG 34/2014.
Ca atare vă rog sa îmi restituiți suma de 200 ron plătită pe post de avans pentru acest contract conform art.13 din OUG 34/2014.
De asemenea, doresc să menționez că semnarea contractului nu a fost făcută de ambele părți contractuale, astfel contractul se poate considera invalid din lipsa consimțământului din partea vânzătorului, iar factura de avans a fost emisă și încasată fără a avea o bază contractuală legală.

Ce ma sfatuiti sa fac in continuare?

Va multumesc frumos,
Andreea M
Buna ziua,

Raman la parerea ca e contract semnat in afara spatiilor comerciale. Reclamati-i la ANPC (in numele parintilor, desigur) si atasati copii dupa corespondenta; nu uitati sa solicitati restituirea avansului. Aveti un ghid de intocmire aici:
www.avocatnet.ro/content/for...

Alte discuții în legătură

Reziliere contract zepter Ioana1111111 Ioana1111111 Buna ziua, As dori sa stiu cum pot rezilia un contract de achizitie produs Zepter,semnat de mama mea in urma cu 2 zile.A platit 10% avans din valoarea ... (vezi toată discuția)
Escrocare batrani cu tratamente "miraculoase" Retardila Retardila Soacra-mea a participat benevol, invitata fiind la o prezentare medicala constand in evaluarea circulatiei sanguine si a altor probleme de circulatie.... A ... (vezi toată discuția)
Anulare comanda- contract Aspirator Aspirator Va rog frunos jmi puteti spune daca pot anula si implicit refuza un produs care urmeaza sa mi l aduca maine in baza unui contract semnat \" la cald\" in urma ... (vezi toată discuția)