avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Raspundere lipsa gestiune
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Raspundere lipsa gestiune

Buna ziua,

Acum 5 ani m-am angajat in cadrul unei societati. Atunci fata care era angajata a facut inventarul, l-am preluat fara sa semnez nimic, mentiunez ca functie mea este lucrator comercil. Eu la randul meu am continuat sa fac inventarul in fiecare luna, acesta fiind semnat de director general la sfarsit de fiecare luna. In ultima perioada am tot avut angajati noi care au aveau acest la depozit, si au incepu sa iasa munusuri si plusuri in gestiune.
Am ramas singura angajata si directorul general vrea sa ma scoata vinovata de aceste nereguli.
Intrebarea este : Legal poate sa ma afecteze daca eu plec de maine din firma aceata?
Mentionez ca nu a vrut sa-mi accepte demisia. ( legal nu are voie sa faca asta)


Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:21, 29 August 2014
Daca va dati demisia aveti grija sa va respectati preavizul ai apoi plecati. Nu va poate retine cu forta.

Ce fel de angajati au avut acces la depozit? Cum au avut acces? Cine le-a dat cheie? Depozitul era inchis sau era deschis?
Demisa mea a fost rupta si aruncata in cos. Ieri era zi de salariu si nu l-am primit cu scuza ca pana la rezolvarea problemelor este blocat. Baietii erau agenti, isi pregateau singuri comenzil, eu doar facturam si ii si ajutam. Depozitele nu erau sub cheie. Oricine avea acces la marfa.

Multumesc!
Trimiteti cererea de demisie prin posta recomandata cu confirmare de primire.
Asa cum vi s-a comunicat deja purtati toata corespondenta cu societatea in scris cu confirmare de primire.

Nu au dreptul sa va retina salariu pentru niste pagube pretinse. Trebuie sa existe hotarare judecatoreasca pentru asa ceva.

Daca nu vi s-a predat pe semnatura, nu a fost sub cheie si au avut multe persoane acces acolo nu cred ca va pot pretinde ceva.

Art. 169. [reţinerile din salariu]
(1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
MarianBratu a scris:

....

Nu au dreptul sa va retina salariu pentru niste pagube pretinse. Trebuie sa existe hotarare judecatoreasca pentru asa ceva.

....


O mica completare la ceea ce ati afirmat :

Sau un acord al partilor ar trebui sa existe pentru a se putea face retineri.

art.254 C.mun.
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Patronul te poate obliga sa platesti? andr3i1990 andr3i1990 Buna seara, In primul rand vreau sa incep prin a va multumi pentru toate sfaturile acordate pe acest forum. Problema mea este de fapt a prietenei mele, ... (vezi toată discuția)
Este legal retinere din salar pe langa garantia retinuta lunar? ionela1987 ionela1987 Lucrez ca si lucrator comercial la un supermarket.La angajare am semnat un contract de constituire a garantiei ... (vezi toată discuția)
Lipsa la inventar- recuperare nmaria_sv nmaria_sv Buna Ziua! Va rog sa ma ajutati si sa ma indrumati in urmatorul caz: La firma noastra s-a constatat un minus la inventar (desfasurat dupa conditiile cerute ... (vezi toată discuția)