Vreau sa cumpar un teren care nu are cadastru si sunt dispusa sa suport personal costurile acestei operatiuni, proprietarul fiind in varsta si neavand posibilitati financiare in acest sens.
E posibil ca inainte de declansarea procedurii de cadastru sa fac un antecontract de vanzare cumparare prin care sa ofer un avans si in care sa se precizeze ca eu, viitorul cumparator suport cheltuielile de cadastru, iar proprietarul este obligat sa imi vanda o anumita suprafata din terenul care urmeaza sa fie cadastrat? Proprietarul nu imi vinde intreaga suprafata care urmeaza sa fie cadastrata, ci doar o parte din aceasta, parte ce va rezulta dintr-un proces de dezmembrare in doua parcele.
Antecontractul mi s-a parut o posibila solutie prin care sa elimin posibilitatea ca proprietarul sa se razgandeasca pe parcurs si sa raman cu banii pe cadastru pierduti, dar nu sunt sigura daca un astfel de act se poate incheia.
Din pacate antecontractul despre care vorbiti, se pare ca este lipsit de obiect. Pana nu se da o hotarare judecatoreasca care trebuie sa ramana definitva si irevocabila imobilul care face obiectul litigiului nu se poate instraina.
Fiind o operatiune de durata,( cadastru si dezmembrare) este bine sa incheiati antecontractul de vanzare cumparare respectiv. Notarul la care il veti incheia ,va va sfatui si, de comun acord veti introduce clauze care sa va fereasca de neplaceri.
Raspunsul pe care l-ati primit anterior, este nefondat , nu e vorba de nici un litigiu si nu e nevoie de nicio hotarare judecatoreasca definitiva.in speta dvs.
De la data intrării în vigoare a Codului de procedură civilă, referirile din cuprinsul actelor normative la hotărârea judecătorească "definitivă şi irevocabilă" sau, după caz, "irevocabilă" se vor înţelege ca fiind făcute la hotărârea judecătorească "definitivă"nu si irevocabila
m-am exprimat eu neclar... terenul respectiv nu face obiectul unui proces in justitie sau al unui litigiu, fiind proprietatea unei singure persoane. cand am spus ca ar trebui sa faca obiectul unui proces de dezmembrare ma refeream strict la activitatea de dezmembrare/dezlipire efectuata de un cadastrist, dupa efectuarea cadastrului integral al terenului.
V-ati exprimat bine, si v-am raspuns ca pentru siguranta dvs antecontractul are rost tinand cont ca pina la intocmirea cadastrului, si apoi a dezmembrarii trece ceva timp.