avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Este valabila vanzarea unui teren cu \\" chitanta de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Este valabila vanzarea unui teren cu " chitanta de mana"?

======================================================
Buna, Daca vinzarea unui teren agricol sa facut numai cu o hirtie de mina [fara acte notariale] iar cel care a semnat ptr vinzarea terenului, a decedat, acea hirtie de mina ,mai este valabila?mentionez ca acea persoana a mostenit terenul agricol de la sotul ei decedat, cu care avea doi copii, nu trebuia sa fie consultati cei doi copii inaite de vinzare a terenului care este in mai multe parcele.? va multumesc! si imi cer scuze ptr. eventualele greseli!


:(
Cel mai recent răspuns: Dumitra1975 , utilizator 20:50, 11 Octombrie 2022
Inscrisul incheiat de catre parti constituie dovada acordului partilor semnatare asupra tranzactionarii bunului teren
Daca semnatarul inscrisului detinea calitatea de proprietar al terenului tranzactionat,pe cale de consecinta acesta putea dispune de teren dupa propriul interes
Daca a decedat semnatarul inscrisului,partea interesata poate solicita instantei solutionarea,respectiv actiune impotriva mostenitorilor de drept ai defunctului semnatar al inscrisului
Ultima modificare: Marți, 26 August 2014
ynocentta, utilizator
:offtopic:Interventie moderator.
Am rugamintea sa nu mai deschideti un nou topic pe aceeasi tema ( pct.3.3 din Regulament), iar daca mai aveti nelamuriri/intrebari suplimentare legate de acest subiect, aveti posibilitatea sa continuati discutia aici folosind optiunea " raspunde".
Multumesc pentru intelegere.
Aveti aici un raspuns primit in topicul dublat.
d_doinita a scris:

Cu actul de mana mergeti la judecatorie si deschideti proces . Va veti judeca cu mostenitorii persoanei de la care ati "cumparat" terenul. Va dura un timp procesul , dar in final ,veti obtine o hotarare judecatoreasca ce va constitui actul de proprietate pentru terenul respectiv.



Eu am inteles ca initiatorul a cumparat terneul de la o doamna - in prezent decedata.
Doamna respectiva il mostenise pe teren de la sotul ei -decedat la data vanzarii de mana. Problema e ca sotul are si alti mostenitori, pe copii sai.

In aceste conditii, inainte de a se hotari in instanta vazarea autentica, trebuie dezbatuta succesiunea dupa sotul vanzatoarei, si vazut daca terenul acesta poate sa revina / va reveni celei care l-a vandut. Daca da, atunci se poate ca instanta sa pronunte hotarare care sa tina loc de contract de vanzare cumparare, dupa ce se va demara un lititigu cu mostenitorii doamnei.

-----
ar fi interesant de stiut cu cata vreme in urma a avut loc vanzarea, si cine foloseste terenul cu pricina de atunci.
Ultima modificare: Marți, 26 August 2014
smeagull, utilizator
Asa cum spunea mai sus userul smeagull, este foarte importanta data incheierii actului.

In functie de aceasta data pot fi incidente mai multe texte de lege, cum ar fi Noul cod civil (art.1669 alin.2 privind prescriptia dreptului la actiune in temen de 6 luni de la data stabilita pentru incheierea actului autentic de v/c) sau Legea nr.17/2014 privind reglementarea vanzarii terenurilor agricole situate in extravilan (lege care prevede sanctiunea nulitatii absolute a actului de instrainare incheiat fara respectarea dreptului de preemptiune si care impunea - pentru perioada 12 martie 2014-12 mai 2014 - forma autentica a antecontractului de v/c ca fiind obligatorie pentru exercitarea unei actiuni in instanta in vederea obtinerii unei hotarari judecatoresti care sa tina loc de contract).

Orice sfaturi date fara a se tine seama de elementele concrete ale actului incheiat sunt de domeniul hazardului.
Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca exceptia prescriptiei prev. de art. 1669 ncc. poate fi pusa la un antecontract de vanzare-cumparare (sub semnatura privata), incheiat la data de 12.09.2011.
De asemenea, va rog sa-mi spuneti, daca se poate, care pot fi exceptiile procesuale ivite din incidenta Legii 17/2014.
Nultumesc anticipat
O zi buna

Alte discuții în legătură

Drept de preemptiune DIX DIX Buna. Am urmatoarea speta: o persoana achizitioneaza printr-un antecontract de vanzare cumparare (de mana , cu martori in anul 2001) un teren extravilan arabil ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare-cumparare teren agricol marinpreda marinpreda Am un antecontract de vanzare-cumparare (sub semnatura privata), neautentificat la notar., incheiat in 2011. Pana in prezent cumparatorul nu a solicitat in ... (vezi toată discuția)
Promisiune bilaterala de vanzare-cumparare terenuri agricole extravilane, fara finalizare. blanarudorin blanarudorin In anul 2012 s-a incheiat o promisiune bilaterala de vanzare - cumparare, avand ca obiect terenuri agricole extravilane, cu plata integrala a pretului convenit ... (vezi toată discuția)