Buna ziua.
Am nascut pe data de 15 oct 2012 si am optat pt CIC in termen de 2 ani.
Cum stiam de modificarile aduse legii de HG1291-2012, am sunat la 1 aug pt a anunta ca pe data de 15 sept trebuie sa incep munca.
De la resurse umane mi s-a spus ca nu trebuie sa vin pe 15 sept ci pe 15 oct pt ca legea a intrat in vigoare in decembrie si nu mi se aplica.
Am intrebat si un prieten jurist insa acesta spune ca nu e adevarat. Am incercat sa citesc aceasta modificare dar mi-am cam prins urechile.
Poate cineva sa ma ajute si sa-mi spuna cum este de fapt corect?
Multumesc mult!
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 11
Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:
a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.
2. - Copilul dvs. este nascut in octombrie 2012 (deci dupa data de 1 martie 2012) ca urmare vi se aplica prevederile art.11 din OUG 111/2010, adica daca tatal copilului indeplineste conditiile pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) atunci, fie ca intra sau nu cel putin o luna in CCC, se va reduce CCC al dvs. cu o luna de zile.
- Deci dvs. trebuie sa reluati activitatea cu data de 16 septembrie 2014 (in ziua urmatoare aceleia in care copilul implineste 1 an si 11 luni).
- Daca tatal copilului nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de CCC atunci dvs. veti beneficia de CCC pana inclusiv in ziua in care copilul implineste 2 ani.
3. - HG 1291/2012 se refera la modificari aduse Normelor de aplicare a OUG 111/2010 si nu are legatura cu articolul 11 din OUG 111/2010.
- Art.11 din OUG 111/2010 a fost modificat din decembrie 2011 de OUG 124/2011.
Multumesc din suflet!
Nu inteleg de ce de la munca m-a chemat exact pe data la care fata implineste 2 ani...
Exista vreo norma speciala pt cei care lucreaza in cadrul aceluiasi minister?