In 1993 in calitate de actionar al unei firme de SRL am semnat un contract legat de inchirieri de casete video (cred ca a fost vorba de citeva filme pe casete video pe care eu le puteam inchiria, dar la care trebuia sa platesc o anumita taxa anuala), care era valabil pina in 1995 si prevedea ca daca firma mea nu il reziliaza in mod explicit, acest contract se va prelungi automat la intervale de 2 ani. Firma constituita de mine (un SRL) a incetat sa mai aiba orice activitate din 1995 dar nu a fost dizolvata.
Situatia cu care ma confrunt in prezent este ca am fost dat in judecata luna trecuta de firma cu care am incheiat contractul de inchiriere casete in virtutea faptului ca nu am reziliat contractul cu ei, si cer ca despagubiri o suma astronomica (circa 600 milioane incluzind penalizari). In toti acesti ani nu am primit nici un fel de notificari, somatii de plata ori alta corespondenta de la firma reclamanta.
As vrea daca puteti sa ma lamuriti in ce masura acest proces poate fi cistigat de firma reclamanta, iar in caz de cistig daca acestia vor putea sa-mi intenteze proces ca persoana fizica pentru recuperarea acestor presupuse despagubiri.
In instanta sunt 2 tipuri de procese.
1. Prima categorie, este cea a somatiei de plata, temei de drept O.G. 5/2001. Acest gen de procese, se pierd foarte usor daca partea adversa "debitorul" in cazul dvs. sustine ca suma este litigioasa, contestata si arata si de ce, ca nu mai are activitate, depune bilantul ca are activitate zero si mai ales daca aceasta lista se publicau in Monitorul Oficial partea IV la camera de comert (act public) cu veniturile, realizarile, profitul. Aici taxa de timbru e de 39 lei si 3 lei timbru judiciar.(mobil)
2. Procesele litigioase - propriu zise, au taxa de timbru la valoare (cam 10% din valoarea pretentiilor ajunge numai taxa de timbru) si intr-adevar se discuta in contradictoriu, unde nu se mai judeca (nu mai are temei de drept O.G.5/2001 modificata)
Daca creditorul isi motiveaza cererea pe O.G. 5/2001 scapati ieftin. se respinge actiunea. Dar, sa va depuneti intampinare, sa aratati ca suma este litigioasa, ca situatia de desfiintare este anuntata public in Monitorul Oficial (la Camera de Comert) ca bilanturile dvs. sunt pe zero.Si ca pe deasupra din anul 1995 pana in anul 2009 au trecut mai mult de 3 ani (prescriptie extinctiva) depasita, ca urmare fiind o problema de fond, solicitati respingerea actiunii.
Si la cea de a 2 categorie, procesele litigioase propriu-zise invocati:
a) prescriptia ca a trecut mai mult de 3 ani din anul 1995;
b) ca nu v-au convocat la conciliere directa conform art. 720/1 cod procedura civila (v-au anuntat peste noapte si nu au voie fara ca in prealabil sa nu incerce o conciliere)
Inocentia
Dar daca firma reclamanta cistiga procesul, vor putea sa-mi intenteze proces ca persoana fizica, ori sint protejat fiind o societate cu raspundere limitata?