Buna ziua,
1. Se poate face o declaratie pe proprie raspundere la notar referitoare la gradul de rudenie cu o anumita persoana decedata?
2. La instituirea succesiunii notarul specifica in scris ce grad de rudenie este cu decedatul?
3. Sunt nepoata de var (var primar cu mama mea decedata). Ce grad de rudenie am cu acesta? Il pot mosteni daca nu are urmasi sau alte rude care sa-l mosteneasca? In aceste conditii trebuie sa fac succesiune pentru el? A decedat in 1973 fara sa lase testament. Am doar testamentul parintilor unchiului meu a carui mama era sora cu bunica mea.
Va multumesc.
Verii primari sunt rude de gradul IV, ultimul grad de rudenie pentru care mostenirea legala este admisa de lege. Dumneavoastra sunteti ruda de gradul V cu varul mamei dumneavoastra, deci nu il puteti mosteni. Oricum, fiind decedat de atata amar de vreme, chiar daca ati avea gradul prevazut de lege, s-ar pune problema acceptarii in termen a succesiunii, conditie pe care nu cred ca ati indeplini-o.
Legatura de rudenie si gradul acesteia se stabilesc pe baza actelor de stare civila (cerificate de nastere, de casatorie) si nu prin declaratie.