avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbatere succesiune. Ce grad de rudenie este între ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbatere succesiune. Ce grad de rudenie este între mine și vărul de-al doilea al tatălui meu?

Ce grad de rudenie exista intre mine si varul de al 2-lea al tatalui meu? Am intrebat diversi avocati si notari si raspunsurile difera. Unii dintre acestia sustin ca a-si fi de gradul 4, altii de 5 si respectiv 8. Nu stiu ce sa mai cred. Ma intereseaza in vederea dezbaterii unei mosteniri. Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 17 Mai 2018
Manuela Rășină, administrator
Ce intelegeti prin var de-al doilea ? Trebuie sa mergeti la un cabinet de avocat ori la notariat sa explicati mai precis de unde provine masa succesorala , pentru a se vedea cine are vocatie succesorala si dreptul la mostenire , ce cota se cuvine fiecaruia,
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nici nu mai conteaza.
Legea prevede vocația succesorala numai pana la rudele de gradul 4, adică verii primari ai defunctului și fratii/surorile bunicilor defunctului.
Dacă bunicul dvs patern a fost frate cu bunicul acestui var, da, tatăl dvs ar avea vocație succesorala.
Mai departe de verii primari, nu.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ca sa aflati gradele de rudenie, faceti schema pe hârtie.
Numărați în sus de la persoana care intereseaza (defunctul)pana la autorul comun, apoi coborâti pana la ruda respectiva.

De exemplu. Plecăm de la dvs.
Tatăl e ruda de gradul 1.
Bunicul e ruda de gradul 2.
Strabunicul e ruda de gradul 3.
Apoi coborâm.
Frații bunicului sunt rude de gradul 4.
Verii primari ai tatălui dvs sunt rude de gradul 5.
Copiii verilor primari ai tatălui dvs sunt rude de gradul 6.
Etc etc
In aceasta situatie ce fac? Tin sa mentionez ca am fost atat la avocati cat si notari si mi-au spus verbal ca am vocatie succesorala, dar imi trebuie acte pe care trebuie sa le procur singur. Am ajuns sa recuperez 90% din ele (acte) si am fost din nou la ei. Acum spun ca nu am vocatie si sa renunt. Nu mai spun cati bani si timp am pierdut. Acest var de al 2lea al tatalui meu a decedat fara urmasi. De la deces a trecut mai bine de 10 ani si nu a fost dezbatuta mostenirea si nici nu au fost platite taxele la primarie. Dintre rudele comune eu sunt cea mai apropiata. De cativa ani m-am interesat de bunuri si am inceput sa platesc impozitele.
Intrebare. Daca nu am vocatie ,nu mi se poate da o imputernicire notariala prin care pot administra bunurile (terenurile) pana cand o aparea cineva cu vocatie. Caz in care sa fiu atentionata si eventual sa imi recuperez banii? Multumesc
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca administrati si posedati bunurile respective pentru 10, 20 sau 30 de ani (functie de diverse conditii) puteti deveni proprietar prin uzucapiune. Discutati cu un avocat, notar sau chiar cautati in internet.

Alte discuții în legătură

Au drept la mostenire descendentii verilor primari? Mara R Mara R Conform Codului Civil, in lipsa unor rude mai apropiate, verii primari au drept la mostenire. Ce se intampla insa daca unii dintre acestia sunt inca in viata, ... (vezi toată discuția)
Succesiune rude grad iv emarilena31 emarilena31 Buna ziua, Va rog sa imi spuneti cine vine la mostenire daca defunctul are doar rude de gradul IV(nu a fost casatorit,nu are copii,parinti,bunici)?Din cei ... (vezi toată discuția)
Nelamurire andreea_brz andreea_brz (2)Sotul supravietuitor înlătură de la mostenire clasa a patra de mostenitori, revenindu-i întreaga avere a defunctului??????????? Acest text este trecut ... (vezi toată discuția)