avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1782 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbatere succesiune. Ce grad de rudenie este între ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbatere succesiune. Ce grad de rudenie este între mine și vărul de-al doilea al tatălui meu?

Ce grad de rudenie exista intre mine si varul de al 2-lea al tatalui meu? Am intrebat diversi avocati si notari si raspunsurile difera. Unii dintre acestia sustin ca a-si fi de gradul 4, altii de 5 si respectiv 8. Nu stiu ce sa mai cred. Ma intereseaza in vederea dezbaterii unei mosteniri. Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 17 Mai 2018
Manuela Rășină, administrator


Unde mai pot cauta acte de stare civila intre anii 1870 - 1935 daca la Primarie, Stare Civila si Arhivele Statului nu le gasesc? Mentionez ca am fost si la Biserica sateasca si nu le gasesc.
Pot cere de la notar un act de acceptare a succesiunii indiferent de gradul de rudenie? Mentionez ca utilizez terenul rudei decedate, fara sa existe alti mostenitor mai apropiatii. Sunt cu plata impozitului la zi si doresc sa nu treaca altii peste mine fara sa fiu informat. Multumesc
In urma achizitionarii actelor am descoperit ca suntem veri de al doilea si nu asa cum stiam nepoata de var de al doilea. Verificabil. In aceasta situatie in ce masura ii pot mosteni?
Mai am nevoie de un cerificat de nastere si unul de deces. Certificatul de nastere este din 1870, pe care l-am solicitat la arhivele statului vaslui si
Primind un raspuns negativ. Cel de deces este din 1921, l-am solicitat la primaria comunei si am primit acelasi raspuns negativ. Mentionez ca am solicitat inclusiv actul de inhumare si registrul cu cei decedati in acea perioada. Nu mai exista. In aceasta situatie ce pot sa fac? Va rog dati-mi un raspuns.
Ultima modificare: Joi, 17 Mai 2018
Manuela Rășină, administrator
Pentru a putea moșteni, o persoană trebuie să aibă calitatea cerută de lege sau să fi fost desemnată de către defunct prin testament.

Testament nu aveți. (altfel ne-ați fi spus, cred)
Iar legea (atât vechiul cod civil - aplicabil în speța dvs. cu persoană decedată de cca 10 ani - cât și noul cod civil) restrânge/limitează cercul rudelor în linie colaterală chemate la moștenire „până la gradul al patrulea inclusiv” (citat din art 983 alin 1 NCC. Dar la fel era și în art. 676 din vechiul cod civil, astfel cum a fost modificat prin Legea 319/1944).

Pe scurt:
Ultimii colaterali chemați de lege la moștenirea unei persoane sunt verii primari (rude de gradul al patrulea în linie colaterală).

Mai departe nu mai există vocație succesorală.
Nu vă ajută ceea ce ați descoperit (că sunteți „veri de al doilea”). Sunteți oricum peste gradul maxim admis de lege.

Rudenia în linie colaterală se stabilește după numărul nașterilor, urcând de la una dintre rude (cum ar fi de la dvs.) până la ascendentul (autorul) comun și coborând de la acesta pănă la cealaltă rudă.
Astfel:
- frații sunt rude de gradul al doilea;
- unchiul sau mătușa și nepotul sunt rude de gradul al treilea,
- verii primari sunt rude de gradul al patrulea.

Punct.
Mai departe nu contează. Nu mai există vocație succesorală.
Doar pentru curiozitatea dvs. și a altor cititori, „verii de-al doilea” sunt rude de gradul al șaselea.
Căci, dacă ne întrebăm ce grad de rudenie există între copiii verilor primari (care își zic între ei că ar fi „veri de-al doilea”) înseamnă că mai avem încă două nașteri de adăugat în schemă. Iar două nașteri înseamnă două grade de rudenie.

Ultima modificare: Joi, 17 Mai 2018
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire gabrielamichell gabrielamichell sunt var de al doilea cu decedatul ,nu are mostenitori ,mostenirea este din batrani,decedatul are certificat de mostenire ,pot deschide succesiunea dupa 1 de ... (vezi toată discuția)
Succesiune veri gradul 2 Mircea Ion Mircea Ion Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in a solutiona o situatie referitoare la o mostenire si o succesiune care urmeaza sa se desfasoare. In urma cu cateva ... (vezi toată discuția)
Dovada grad de rudenie MihaDanaa MihaDanaa Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o informatie. Cum fac dovada gradului de rudenie? Unde pot sa gasesc documente care sa dovedeasca gradul de rudenie, tinand ... (vezi toată discuția)