avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Lipsa gestiune...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Lipsa gestiune...

In urma unui inventar asupra gestiunii mele sa inregistrat o lipsa in valoare de 3700 ron... Ma deranjează modalitatea prin care ai mei șefi vor sa achit lipsa...
La un salariu de 1100 net si bonuri de masa in valoare de 200 ron ei imi opresc in fiecare luna suma de 900 lei. Eu urmand sa primesc la fiecare sf de luna o chitanta de 900 ron +200 lei numerar si bonurile.... Intrebarea mea este următoarea. : Au dreptul sa procedeze in asa fel
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:21, 28 August 2014
Ar fi avut dreptul chiar sa va faca denunt penal .
In mod normal trebuia achitata diferenta cand s-a constatat lipsa.
faptul ca v-au pasuit , si accepta sa va retina din salariu , este un favor pe care vi-l fac .
Codul de procedură civilă, art.728 :
(1) Salariile și alte venituri periodice, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum și alte sume ce se plătesc periodic debitorului și sunt destinate asigurării mijloacelor de existență ale acestuia pot fi urmărite:

a) până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligație de întreținere sau alocație pentru copii;
b) până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
(2) Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiași sume, urmărirea nu poate depăși jumătate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanțelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel.
(3) Veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului și sunt destinate asigurării mijloacelor de existență ale acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părții ce depășește jumătate din acest cuantum.
(4) Ajutoarele pentru incapacitate temporară de muncă, compensația acordată salariaților în caz de desfacere a contractului individual de muncă pe baza oricăror dispoziții legale, precum și sumele cuvenite șomerilor, potrivit legii, nu pot fi urmărite decât pentru sume datorate cu titlu de obligație de întreținere și despăgubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vătămări corporale, dacă legea nu dispune altfel.
(5) Urmărirea drepturilor prevăzute la alin. (4) se va putea face în limita a jumătate din cuantumul acestora.
(6) Sumele reținute potrivit prevederilor alin. (1)-(4) se eliberează sau se distribuie potrivit art. 863 și următoarele.
(7) Alocațiile de stat și indemnizațiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum și orice alte asemenea indemnizații cu destinație specială, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmărite pentru niciun fel de datorii.

art.169 C.mun.:
(1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.

(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
...
REGULA: orice retinere din salariu efectuata de angajator se poate face in 3 modalitati:
1. Prin acordul salariatului, iar retinerea nu poate depasi un anumit cuantum.
2. In urma unei cercetari disciplinare, de asemenea intr-o anumita limita (atat ca timp, cat si ca nivel).
3. Pe calea executarii silite, numai daca angajatorul a obtinut o hotarare judecatoreasca prin care sa va oblige la plata acelor sume.

In cazul dvs, angajator savarseste un abuz grav, retinandu-va aproximativ 80% din salariu, in conditiile in care si cea mai aspra forma de executare limiteaza la 30% nivelul care poate fi retinut din salariu.
In urma unei cercetari disciplinare nu se pot efectua retineri din salariu.

Sunt numai doua modalitati de recuperare : actiunea in instanta si acordul partilor.
Pana la urma cum sa procedez? Sa continui in acest fel? Eu vreau sa achit lipsa dar cu 200 ron si cu bonuri pe luna nu pot trai...

Alte discuții în legătură

Proprire salar- detin un pfa, si am un angajat, cu multe amenzi ... ciubi28 ciubi28 proprire salar- Detin un pfa, si am un angajat, cu multe amenzi , aproximativ 5000 de lei ,angajat cu jumate de norma (4 ore pe zi , 900 de lei salar net) si ... (vezi toată discuția)
Poprire salariu ContSters232561 ContSters232561 Buna seara! Am un salariat angajat cu 4 ore pe zi , avand un venit brut de 450 ron, respectiv 356 ron net(jumatate din salariu minim net pe economie). Am ... (vezi toată discuția)
Poprire pe salariu pentru amenzi AnaBuzatu AnaBuzatu Este obligat angajatorul sa iti puna oprire pe salariu datorita amenzilor de circulatie?? In ce proportie??? (vezi toată discuția)