avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Spor vechime
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Spor vechime

In cadrul societatii sunt angajate doua persoane cu CIM pe perioada nedeterminata.
Una dintre persoane are vechime in munca dar si o perioada de somaj. Cealalta are vechime in munca dar, un an de zile s-a aflat in concediu ingrijire copil (paternal).
Intrebare; Perioada aferenta somajului sau a concediului pentru ingrijire copil poate fi considerata vechime in munca? Fac precizarea ca ma refer la vechimea in munca in vederea stabilirii sporului de vechime pe transe, asa cum este prevazut in CCM pe unitate si nu la vechimea in munca in vederea pensionarii (unde se ia in calcul).
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:13, 27 August 2014
vechimea in munca este un concept juridic tratat identic in orice context - ca e CCM sau Legea pensiilor..
Daca CCM prevede drepturi acordate diferentiat (dar asta nu ati detaliat) dupa praguri de vechime in munca - succesive, dupa perioada luata in calcul, atunci trebuie citit cu atentie CCM...

atentie insa la diferenta dintre Vechime in munca si vechime in "unitate" (sintagma de pe vremuri, pastrata in unele CCM ale unor companii foste sau actuale de stat)
1. In situatia persoanelor care au beneficiat de somaj, perioadele respective constituie vechime in munca numai daca drepturile aferente s-au primit sub imperiul Legii nr.1/1991 , deoarece, potrivit art. 15 din legea mentionata, perioada pentru care o persoana este indreptatita sa primeasca ajutor de somaj sau de integrare profesionala constituie vechime in munca.

2. Perioada in care o persoana a beneficiat de indemnizatie de somaj in temeiul Legii nr.76/2002 constituie stagiu de cotizare la pensie si nu vechime in specialitate sau vechime in munca.

3. Potrivit legislatiei in materie, perioada concediului pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap constituie vechime în muncă şi în serviciu, care se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu aceasta.

Incepand cu data de 01.01.2012, perioada concediului pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap constituie si vechime în specialitate şi se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu ingrijire copil daniela-claudia daniela-claudia Va rog sa-mi spuneti daca concediul pentru ingrijirea copilului este considerat vechime in munca pentru calcularea transei de vechime conf.ccm pe unitate. Nu ... (vezi toată discuția)
Somaj+ccc-vechime in munca? valy26 valy26 Buna ziua!Am fost in somaj in perioada 01/12/2008-decembrie 2009 ulterior pe 31/01/2010 intrand in concediu crestere copil.Anterior acestei perioade am avut un ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil se ia in calcul ca vechime in munca ? cristicros cristicros Buna ziua , Am 2 copii nascuti in iul 2006 si in noiem 2008.Cu fiecare am stat 2 ani in crestere copil.Aceste perioade se iau in calcul la stabilirea ... (vezi toată discuția)