avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 355 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... referitor la zile recuperare sau platite
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

referitor la zile recuperare sau platite

de la 1.07.2014 am inteles k a intrat o lege in vigoare kre obliga angajatorul k dak depasesti numarul de ore sa iti dea zile libere dak nu sa ti le plateasca .....imi puteti spune legea si articolul ..si dak este valabila si pt cei care lucreaza in mapn...
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:52, 31 August 2014
De unde ati auzit o astfel de aberatie?

Codul Muncii prevede :
Art. 122
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.

Pentru sectorul bugetar avem :
OUG 103/2013, art.9 :
(1) In anul 2014, munca suplimentara efectuata peste durata normala a timpului de lucru de catre personalul din sectorul bugetar incadrat in functii de executie sau de conducere, precum si munca prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, in cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzator
....

Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
Ultima modificare: Miercuri, 27 August 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
asa se spunea pe la televizor k urmeaza sa se adopte o lege din 01.07.2014 din care sa reiasa k se platesc orele suplimentare ori se acorda zile libere.
Nu mai este nevoie de alta lege atata timp cat exista Codul muncii care prevede ce v-a spus colegul meu mai sus.
V-ma mai spus, pentru sectorul bugetar exista prevederea mai sus redata de mine care se aplica cu prioritate fata de Codul Muncii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare GeorgePop19 GeorgePop19 Bună ziua. La locul de munca orele suplimentare nu sunt plătite dublu și nici zi libera nu este acordata dacă ai fost plătit deja dublu într-o zi de ... (vezi toată discuția)
Ore neplatite Ecaterina2 Ecaterina2 Ce pot face daca lucrez la spital și am ore neplătite (pe lângă cele suplimentare care se platesc)din lipsă de angajați? Sunt infirmiera, am un ... (vezi toată discuția)
Codul muncii Elisabeta doina Elisabeta doina Sunt angajata la o școală că îngrijitor curățenie,și de două săptămâni a început în cadrul școlii un proiect școala după școală.Nu mai lucram ... (vezi toată discuția)