avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 867 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Legea 12/1990 si vanzarea bunurilor personale
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Legea 12/1990 si vanzarea bunurilor personale

Buna ziua, am postat un anunt de vanzare a doua telefoane pe tocmai.ro. Am fost contactat de un posibil cumparator si ne-am intalnit pentru ca acesta sa vada aparatele. Precizez ca in mod curent nu ma ocup cu astfel de activitati, aceasta fiind una sporadica. In momentul in care discutam cu potentialul cumparator la o terasa, au aparut doi politisti care ne-au poftit la sectie pentru explicatii. Am explicat ca este o vanzare sporadica a unor bunuri din gospodarie care-mi prisosesc, urmare a postarii unui anunt pe site-ul mentionat mai sus. Acestia mi-au adus la cunostiinta ca am incalcat Legea nr, 12/1990, prin faptul ca am desfasurat comert in locuri neautorizate, ca nu am documente de provenienta a marfurilor si ca am vandut ambulant marfuri. Ma intreb daca intalnirea cu clientul ar fi avut loc la mine acasa, locul tranzactiei ar fi avut caracter legal ? Din cata legislatie cunosc, ca sa faci comert trebuie sa fii comerciant, ori eu nu intrunesc conditiile necesare (nu este profesia mea), marfa n-am vandut, deoarece un bun este marfa atunci cand este cumparata in scopul revanzarii, iar provenienta unui bun vandut ce prisoseste in gospodaria proprie nu stiu sdaca trebuie dovedita prin vreun document. Consider ca eventual dumnealor ar fi avut obligatia sa probeze provenienta ilegala a bunului (nu mai am factura). Dumnealor au retinut bunurile, insistand sa le pun la dispozitie document de provenienta, altfel le confisca si ma sanctioneaza. In concluzie, va rog sa ma lamuriti daca intr-adevar am incalcat vreo lege si in ce conditii pot sa vand un bun personal de care nu mai am nevoie ? Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: lee_vue , utilizator 09:48, 28 August 2014
Andreas20 a scris:

..am postat un anunt de vanzare a doua telefoane pe tocmai.ro. Am fost contactat de un posibil cumparator si ne-am intalnit pentru ca acesta sa vada aparatele.
In momentul in care discutam cu potentialul cumparator la o terasa, au aparut doi politisti care ne-au poftit la sectie pentru explicatii...
Acestia mi-au adus la cunostiinta ca am incalcat Legea nr, 12/1990, prin faptul ca am desfasurat comert in locuri neautorizate, ca nu am documente de provenienta a marfurilor si ca am vandut ambulant marfuri.

pai "comertul" s-a facut pe tocmai.ro (nu ambulant), care e autorizat (daca nu e, treaba lui).

la "terasa" (putea fi oriunde) ati livrat marfa, ati incasat banii. foarte bine. n-are nicio legatura cu Legea 12/1990.

nu va trebuie niciun document (in sensul legii 12/1990), ca nu sunteti comerciant.

3.2.2. Dovada calităţii de comerciant:

In cazul unei persoane fizice, întrucât calitatea de comerciant se dobândeşte prin săvârşirea faptelor de comerţ obiective cu caracter profesional, înseamnă că această calitate se poate proba numai prin prezentarea unor dovezi din care să rezulte că persoana în cauză a săvârşit efectiv una sau mai multe fapte de comerţ prevăzute de art. 3 C.com. ca o profesiune obişnuită şi în nume propriu
.

[ link extern ]

Ultima modificare: Miercuri, 27 August 2014
lee_vue, utilizator
Cam asa ma gandeam si eu ... Va multumesc mult pentru mesaj, va doresc o zi buna.
regula e ca, mai ales daca se abuzeaza (dar nu numai), va vor "cumpara" ei, politistii, telefoanele (macar unu). platesc ei, "la salariu" (adica niciodata). si vor inchide povestea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O problema incalcita ellutza_me21 ellutza_me21 O societate comerciala care are activititatea de comert cu ridicala al materialului lemnos si al materialelor de constructii - CAEN 4673, (pe certificatul ... (vezi toată discuția)
Obligativitate declarare si afisare adaos comercial laura_25 laura_25 Buna ziua, va rog sa imi comunicati daca este obligatoriu sa declaram la finante adaosul comercial practicat in magazinul nostru si daca trebuie sa il afisam ... (vezi toată discuția)
Este permis? ema19 ema19 Este permis sa cumpar diverse marfuri din Carrefour, Real si alte magazine de acest gen si sa revand in micul meu magazin? Am intrebat mai multi contabili si ... (vezi toată discuția)