avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Probleme cu locatarii de scara
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Probleme cu locatarii de scara

la noi in scara s-a ivit urmatoarea situatie>cu mai multi ani in urma toti locatarii am semnat ca cedam uscatoria de la etajul 4 familiei de langa aceasta <familie care avea 3 camere(singura din bloc cu 3 camere)si au rezultat 2 apartamente cu 2 camere ficare cu usi separate si decomandate in care stau 2 familii (1-parintii 2-fata,sotul si 2 copii).La parterul blocului se afla o farmacie si un magazin(apartinand aceleiasi>cooperative de consum<).Acum am demarat lucrari la instalatiile sanitare comune si la coloanele de pluvial de pe scara deoarece avem infiltrari de apa la nivelul parterului si in pivnita scarii.In situatia de fata cum trebuie sa contribuie acesti locatari la banii ce se strang pentru reparatii?Farmacia si magazinul se considera ca un etaj?fiindca sunt pe acelasi nivel(deci au suprafata cat 4 apartamente) si familiile de la etajul 4 au suprafata cat 2 apartamente.Locatara de la etajul 4 mi-a zis ca ei si cu fata ar trebui sa contribuie ca o familie fiindca au contor de gaz si de curent comun.
Cel mai recent răspuns: elena1900 , utilizator 21:16, 31 August 2014
La nivelul imobilului de locuit in comun exista infiintata asociatie de proprietari ?
Daca exista infiintata asociatie de proprietari,pe cale de consecinta opereaza disp L nr 230/2007 si HG nr 1588/2007
Repartizarea c/v costuri intretinere si reparatii parti comune se face in onformitate cu disp HG nr 1588/2007
Repartizarea cheltuielilor pe cota-parte indiviza de proprietate
Art. 43. — Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate, in functie de suprafata utila a apartamentelor si a spatiiIor cu alta destinatie decat aceea de Iocuinta, reprezinta cheltuielile efectuate pentru administrarea, intretinerea, repararea, exploatarea si, dupa caz, consolidarea partilor de constructii si instalatii din condominiu aflate in proprietate comuna.
Art. 44. — (1) Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire Ia proprietatea comuna, cu privire Ia: fondul sau fondunile pentru Iucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare Ia partile de constructii si instaIatii aflate in si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distnibutie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electnica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; intenfonul —partea de instaIatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisuI si altele asemenea, conform
prevedenilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei: salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curatenie etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari or persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; ccntracte sau poIite de asigurari;alte servicii administrative catre proprietatea comuna.

Interpretarea data de
Locatara de la etajul 4 mi-a zis ca ei si cu fata ar trebui sa contribuie ca o familie fiindca au contor de gaz si de curent comun
.este evident subiectiva si nu are temei legal,in conditiile in care in fapt familia respectiva cu un contor de gaz si de curent comun beneficiaza de o uprafata utila majorata-este adevarat artificial prin acordul proprietarilor
Respectiva familie detine raport juridic incheiat cu asociatia de proprietari pentru suprafata suplimentara pe care o foloseste exclusiv?
-nu este infintata asociatie de proprietari la nivelul scarii.Stiu ca la scara b a blocului este infiintata asociatie dar nu avem nimic in comun cu ei .fiecare cu problemele noastre.
-cred ca are raport juridic deoarece in momentul cumpararii uscatoriei au venit notari in fata carora s-au semnat actele de catre toti locatarii
-deci se plateste dupa suprafata pe care o detine fiecare proprietar?
Ultima modificare: Joi, 28 August 2014
elena1900, utilizator
Acum am demarat lucrari la instalatiile sanitare comune si la coloanele de pluvial de pe scara deoarece avem infiltrari de apa la nivelul parterului si in pivnita scarii.

Locatara de la etajul 4 mi-a zis ca ei si cu fata ar trebui sa contribuie ca o familie fiindca au contor de gaz si de curent comun.

Care este legatura intre instalatiile sanitare si contorul de gaz sau electric?
Repartizarea cheltuielilor se fac in functie de cota-parte detinuta sau de suprafata fiecarui apartament/spatiu, daca nu aveti stabilita aceasta cota (ceea ce nu cred), adunati toate suprafetele iar totalul reparatiei il impartiti la total suprafata si inmultiti cu fiecare suprafata detinuta de proprietari (regula de trei simpla).
locatarii de la etajul 4 (care a cumparat uscatoria de la noi ceilalti locatari) are acum suprafata cat 2 apartamente dar nu si-a facut separare de gaz si lumina deoarece este cu fata ei.Ea sustine ca trebuie sa plateasca la cheltuielile comune doar pentru o familie
Nu este vorba de consum, reparatiile se repartizeaza in functie de suprafata (cota-parte indiviza) pe care o detine fiecare proprietar, pe care o foloseste nestingherit, nu se calculeaza partile comune!!
Nu a cerut nimeni sa plateasca gazul sau lumina din apartament, este vorba de reparatii.
Dar la romani facerea de bine este......
Nu trebuia cedata uscatoria si atunci se chinuiau tot ei, daca nu cedati erati vecini rai, ca ati cedat sunteti luati de fraieri (scuzati).

Alte discuții în legătură

Pe scara noastră, intr-un bloc de 4 etaje, exista la etajul ... George Vas George Vas Pe scara noastră, intr-un bloc de 4 etaje, exista la etajul 4 o uscatorie. Ea este intens folosita de unul din locatari (de la parter), mult peste necesarul ... (vezi toată discuția)
Posibil partaj judiciar uscatorie bloc ? spiridus spiridus Buna ziua, Un imobil aflat in litigiu \\"uscatorie\\" in suprafata de 21.62 mp. O vecina de la etajul 2 a cumparat 18.20 mp (in prezent Fond - partaj ... (vezi toată discuția)
Probleme privind inchirierea uscatoriei blocului ciocoloty ciocoloty Buna ziua, locuiesc intrun bloc cu 4 etaje de 60 de apartamente(15 pe scara), doresc sa inchiriez uscatoria scarii in care lucuiesc situata la parterul ... (vezi toată discuția)