avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Momentul stabilirii patrimoniului la un partaj...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Momentul stabilirii patrimoniului la un partaj...

as dori sa stiu in situatia in care unul din partenerii unui cuplu casatorit paraseste domiciliul comun inaintea inceperii oricarei actiuni, ulterior intenteaza actiune de divort, de la ce moment patrimoniul acestora este considerat comun in cazul unui partaj:

- momentul parasirii domiciliului de catre o parte.
- momentu inceperii actiunii de divort (fara partaj)
- momentul inceperii partajului.
- momentul pronuntarii divortului.
- momentul pronuntarii partajului.

Practic care din aceste momente conteaza pentru stabilirea cotelor de partaj, in cazul unui divort demarat fara partaj. Din cate am inteles, dreptul la partaj este imprescriptibil, dar la ce moment anume se face referinta?

va multumesc.

Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 09:32, 28 August 2014
Comunitatea de bunuri a sotilor inceteaza in momentul desfacerii casatoriei, deci teoretic orice bun dobandit de oricare dintre soti pana la acel moment este comun.

Asta nu inseamna ca - de exemplu - unul dintre soti nu poate proba ca a achizitionat bunul cu mijloace proprii dupa despartirea in fapt si astfel acel bun sa fie exclus din masa partajabila.

Asadar prezumtia de comunitate este una relativa, care poate fi rasturnata prin probe si nu una absoluta.
daca orice bun dobandit de catre soti pana la desfacerea casatoriei (momentul pronuntarii divortului, presupun) atunci si cheltuirlile ocazionate de domiciliul comun pot fi "deduse" din masa partajabila pana la desfacerea casatoriei, in conditiile in care unul dintre soti a ales abandonul domiciliului comun ?

pe scurt exista doar o comuniniune de bunuri comune sau si una de cheltuieli comune?

va multumesc.
Si datoriile sunt comune, depinde ce fel de datorii sun, din ce rezulta

La fel cu cheltuielile..daca reparati un bun comun, aveti un drept de creanta pt ca platiti singur ce trebuia sa platiti in 2, la fel impozitul daca nu aveti roluri separate
Facturile -energie, gaz, apa etc, va trebui sa le platiti singur fiind singur consumator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Parasirea domiciuliului conjugal Ellena007 Ellena007 Daca sotia paraseste domiciliul conjugal,si tot ea intenteaza divort,ce se poate intampla la procesul de divort?Poate cere sotul daune?Mai are ea dreptul la ... (vezi toată discuția)
Partaj maiaz37 maiaz37 Am divortat anul trecut, in ianuarie, dupa 20 de ani de canicie.Am doi baieti de 21 si respectiv 16 care , manipulati fiind, au ramas in incredintarea ... (vezi toată discuția)
Divort anditaru anditaru are vreo importanta ,in judecata, cine intenteaza primul actiunea de divort?daca nu mai exista bunuri comune de impartit{le-am vandut si am cheltuit banii ... (vezi toată discuția)