avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociatii bloc, reparatii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociatii bloc, reparatii

1. Seful comisiei de cenzori trebuie sa semneze toate documentele: contracte cu furnizorii de reparatii, cerere scoatere de la intretinere, contracte de munca cu salariatii asociatiei...?
2. Reparatiile la conductele de apa sau canalizare trebuie insotite de factura, chitanta, contract, deviz de lucrare, situatie de lucrari sau alte asemenea documente? Daca nu exista decat factura si chitanta lucrarea este ilegala?
3. Presedintele are tendinta sa se ascunda dupa cenzor. Cenzorul si administratorul sunt singurii care au obligatii si raspunderi fata de asociatie?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 06:59, 13 Septembrie 2014
1.Cenzorul nu semneaza contractele incheiate cu prestatorii, dar le verifica legalitatea, iar daca constata nereguli le semnaleaza prin rapoarte comitetului executiv. Nu semneaza cereri de scoatere de la intretinere. Nu semneaza contractele de munca. Toate acestea sunt semnate de presedintele asociatiei ca reprezentant al proprietarilor in relatia cu tertii sau in organizarea activitatii din asociatie.
2. In principiu da, daca lucrarea este de mai mare anvergura. Daca sunt lucrari mici (inlocuirea unui robinet, inlocuirea unui segment micut de teava) nu se justifica asemenea birocratie.
3. Nu sunt singurii care au atributii si responsabilitati.
Presedintele are chiar responsabilitati majore care sunt relevate in Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:
Art. 31. - (1) Presedintele asociatiei de proprietari reprezinta asociatia in derularea contractelor si isi asuma obligatii in numele acesteia. El reprezinta asociatia de proprietari in relatiile cu tertii, inclusiv in actiunile initiate de asociatie impotriva unui proprietar care nu si-a indeplinit obligatiile fata de asociatie sau in procesele initiate de un proprietar care contesta o hotarare a adunarii generale a proprietarilor.
(2) Presedintele asociatiei de proprietari supravegheaza si urmareste aplicarea hotararilor adunarii generale, respectarea prevederilor statutului si acordului de asociere, precum si aplicarea deciziilor comitetului executiv. Acesta, in functie de situatie, poate propune comitetului executiv sau adunarii generale, dupa caz, masuri impotriva celor care nu respecta regulile, regulamentele, hotararile si deciziile asociatiei de proprietari, conform prevederilor legale si statutare.
Art. 32. - (1) Presedintele asociatiei de proprietari sau membrii comitetului executiv pot fi remunerati pe baza unui contract de mandat, conform hotararii adunarii generale a proprietarilor, la data adoptarii bugetului anual de venituri si cheltuieli.
(2) Pentru neindeplinirea atributiilor ce le revin, membrii comitetului executiv, inclusiv presedintele asociatiei de proprietari, raspund personal sau in solidar, dupa caz, in fata legii si a proprietarilor pentru daunele si prejudiciile cauzate proprietarilor in mod deliberat.

Ultima modificare: Joi, 28 August 2014
elga50, moderator
In statut este prevazut ca in cazul existentei datoriilor la cheltuielile comune de intretinere, proprietarului sa nu I se aprobe cererea de scoatere de la calcul a persoanelor care nu locuiesc o perioada mai lunga de timp la adresa respectiva. Este legal sa aplicam art din statut?
Este o prevedere "off legal", ca sa zic asa!
Dar daca e scrisa in statut, atunci se respecta statutul.

In HG 1588/2007 cu normele de aplicare a Legii 230/2007 scrie urmatoarele:
Art. 17. - (1) Comitetul executiv al asociatiei de proprietari are urmatoarele atributii:
...........
r) stabileste cotele de participare pe persoana la cheltuielile aferente persoanelor cu domiciliul in cladire si pentru persoanele care locuiesc temporar, minimum 15 zile pe luna; stabileste perioada pentru care proprietarii, respectiv chiriasii, pot solicita in scris scutirea de la plata cheltuielilor pe persoana si care trebuie sa fie de cel putin 15 zile pe luna, conform hotararii adunarii generale;

Vedeti, deci, ca nu se specifica nicio conditie.
Asta scrie in lege. Statutul asociatiei conditioneaza, ceea ce nu este nelegal.
Este o prevedere care responsabilizeaza proprietarii sa-si achite obligatiile de plata.
1.cenzorul - economist de meserie , trebuie sa atraga atentia administratorului ca trebuie reparata fatada blocului? sau presedintele?
2.mai exact pe partea tehnica cenzorul trebuie sa se implice?
1. Nu.
2. Nu

Cenzorul are numai menirea sa verifice documentele.
Iata ce prevede HG 1588/2007 cu normele de aplicare a Legii 230/2007:
Art. 20. - Cenzorul sau comisia de cenzori a asociatiei de proprietari are, in principal, urmatoarele atributii:
a) verifica legalitatea actelor si documentelor, a hotararilor, deciziilor, regulilor si a regulamentelor;
b) verifica executia bugetului de venituri si cheltuieli;
c) verifica gestiunea financiar-contabila;
d) cel putin o data pe an, intocmeste si prezinta adunarii generale rapoarte asupra activitatii sale si asupra gestiunii asociatiei de proprietari, propunand masuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cati cenzori poate avea o asociatie de proprietari??? stelutamaria stelutamaria buna ziua tuturor. in L 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari la art. 21 alin.1este prevazut : La adunarea ... (vezi toată discuția)
Gestiune asociatie de proprietari Danidanieladima Danidanieladima Bună seara! Cine răspunde de gestiunea unei asociații de proprietaria unui bloc? Administratorul, președintele sau cenzorul? Nu îmi este foarte clar din ... (vezi toată discuția)
Cenzor asociaþii de proprietari arondoru arondoru Dacă cenzorul asociaţiei de proprietari nu face parte din asociaţia respectiva ce forma de contract trebuie sa întocmeasca asociaţia pentru serviciile de ... (vezi toată discuția)