avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie fara preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie fara preaviz

Buna ziua,
Am un prieten care este sofer pe transport international si vrea sa plece de la actualul loc de munca cu demisia la zi, fara preaviz, dar administratorul firmei nu-i accepta demisia.
Trebuie sa precizez ca in ultimele 2 saptamani nu i-a mai dat nici o cursa. Banii i s-au terminat si vrea sa plece sa se angajeze in alta parte, pentru ca nu mai poate sta acasa pana se hotaraste seful sa-l trimita in cursa.
Ce sa faca in cazul acesta ? Cererea a facut-o de cateva zile, a inregistrat-o la firma, dar contractul nu este desfacut.
Poate sa plece fara preaviz pe motivul ca nu s-a respectat contractul de munca ? ( adica nu-i mai da de lucru ). Si daca da, cum trebuie sa formuleze cererea de demisie ?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: dina10 , utilizator 18:55, 28 August 2014
1. Art. 81 din Codul Muncii:
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
(2) Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

2. Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii. Prin exceptie, contractul individual de munca poate inceta prin demisie fara preaviz in situatia in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca. (alin.8 al art.81 C.mun.).

3. Faptul ca angajatorul nu-i mai da de munca, nu cred ca poate constitui motiv de demisie fara preaviz.
In acest caz, angajatorul este obligat să garanteze în plată un salariu brut lunar cel puţin egal cu salariul de bază minim brut pe ţară.

4. Demisia opereaza incetarea contractului de munca, in mod unilateral, fara a fi necesara aprobarea acesteia de catre angajator.
Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
In contractul de munca salariul de incadrare este minim pe economie, iar el ia salar mult mai mare sau in contract se precizeaza ca beneficiaza de echipament de lucru, dar el nu a primit nimic. Cu aceste motive se incadreaza la art. 81 alin 8 ? Daca da.... trebuie sa faca o notificare, sau o cerere normala cu trimitere la articolul din lege?

4. Cererea de demisie a fost inregistrata la sediul firmei.
La art.40 alin.2 C.mun. sunt prevazute anumite obligatii ale angajatorului , si anume:
acestora.
a) sa informeze salariatii asupra conditiilor de munca si asupra elementelor care privesc desfasurarea relatiilor de munca;
b) sa asigure permanent conditiile tehnice si organizatorice avute in vedere la elaborarea normelor de munca si conditiile corespunzatoare de munca;
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
d) sa comunice periodic salariatilor situatia economica si financiara a unitatii, cu exceptia informatiilor sensibile sau secrete, care, prin divulgare, sunt de natura sa prejudicieze activitatea unitatii. Periodicitatea comunicarilor se stabileste prin negociere in contractul colectiv de munca aplicabil;
e) sa se consulte cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor in privinta deciziilor susceptibile sa afecteze substantial drepturile si interesele acestora;
f) sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa retina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiile legii;
g) sa infiinteze registrul general de evidenta a salariatilor si sa opereze inregistrarile prevazute de lege;
h) sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului;
i) sa asigure confidentialitatea datelor cu caracter personal ale salariatilor.

Daca una dintre aceste obligatii nu a fost indeplinita de catre angajator, atunci salariatul poate demisiona fara preaviz.


Am inteles, dar daca totusi angajatorul nu desface contractul de munca .... ce trebuie facut ?
Trebuie sa ajunga in instanta sau sa reclame la ITM ?
Cum trebuie facuta cererea de solicitare a demisiei ? Ce continut trebuie sa aiba ?
1.Model cerere de demisie cu preaviz
Catre,
S.C. ________________________

Domnule Administrator/Director

Subsemnatul(a) ______________________________angajat(a) in functia/meseria ______________________la _______________, prin prezenta notificare va comunic incetarea contractului individual de munca prin demisie, conf. art. 81 (1) din Codul muncii.

Perioada de preaviz de ____ zile calendaristice va decurge da la data prezentei pana la data de ___________ , iar cu data de ________ inceteaza activitatea mea la S.C. _______________________________ .

Va rog sa procedati la intocmirea documentelor necesare pentru incetarea contractului individual de munca!

Data Semnatura


2. Model cerere de demisie fara preaviz

Domnule Administrator/ Director

Subsemnatul ________________ domiciliat in __________ , Str. _________________, identificat cu C.I. seria ... nr. __________, eliberat de ___________ la data de ___________, CNP ______________, avand functia de _____________ la SC _____________ SRL, in temeiul art. 81 alin.8 din Legea nr. 53 / 2003 privind Codul Muncii, va aduc la cunostinta ca doresc incetarea contractului meu de munca incepand cu data de _____________.

Va multumesc .

Data Semnatura

Alte discuții în legătură

Demisie neacceptata diana0andreea diana0andreea Buna seara, Problema mea consta in faptul ca sunt angajata la un salon cu fractiune de norma, respectiv 4 ore pe zi (20 ore/sapt), insa eu am executat 8 ore ... (vezi toată discuția)
Buna seara, vreau sa demisionez din functie, sunt in a 2 a luna ... Floricica2020 Floricica2020 Buna seara, vreau sa demisionez din functie, sunt in a 2 a luna de proba, dar nu corespunde cu ce imi doresc, ce articol si lege sa folosesc? Multumesc (vezi toată discuția)
Neacceptarea demisiei si obligativitatea preavizului raduoana90 raduoana90 Buna ziua!As dori sa stiu ce pot face in cazul in care mi-am depus demisia si angajatorul pur si simplu nu vrea sa o accepte,ce pot face?Eu am depus cererea de ... (vezi toată discuția)