avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Posibile probleme la cedare SRL datorii mici?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Posibile probleme la cedare SRL datorii mici?

Buna ziua,

As avea nevoie de niste lamuriri.

Am un SRL care nu mai are activitate de 3 ani, cu datorii mici la stat (aprox 900 ron) si fara datorii la alti furnizori. Patrimoniu nu mai exista, firma fiind relativ curata din toate punctele de vedere, fara incidente de plata sau probleme.

Printr-o persoana in care am incredere am fost contactat de un tert, care ar fi interesat sa preia societatea, atat ca administrator cat si ca asociat. Actele de cesiune si schimbare administrator se vor semna in aceeasi data.

Partea care mi se pare ciudata este ca se doreste sa fie depuse intai actele pt schimbat administrator+sediu social+domeniu de activitate iar abia ulterior cele pt asociat unic.
Motivatia ar fi ca se doreste sa se inceapa sa se lucreze pe societate relativ repede, iar in cazul modificarii simultane asociat unic + administrator, schimbarea se opereaza de abia in 45 de zile.

As vrea o parere avizata vis-a-vis de riscuri.
Imi e frica in principal de o eventuala razgandire asupra schimbarii asociatului. Ce se poate intampla in cazul acesta asociatului, in cazul in care noul administrator incepe sa faca ghidusii?

De asemenea, daca voi avea actele semnate de cesiune gratuita sau pe 1 ron, care nu le-a depus inca cealalta persoana, voi putea a mai fac eu asta la ORC ? Sau in cazul in care se vor intampla tot felul de ghidusii, ma vor feri acele acte semnate cu ceva ?

Multumesc frumos,
Cel mai recent răspuns: Legal to Business , Consilier juridic 16:46, 1 Septembrie 2014
Situatia este urmatoarea:
1. Cesionarea partilor sociale catre un tert, cum este cazul dvs., se face cam in 45 zile, este adevarat, intrucat exista o perioada de 30 zile de la publicarea in Monitorul Oficial a Deciziei de cesiune in care tertii, inclusiv sau mai ales ANAF are posibilitatea de a formula opozitie la cesiune, cand exista datorii, iar in cazul dvs. exista.
2. Acest "impediment" se poate depasi, legal, dar este nevoie de o procedura dubla, de 2 inregistrari in Registrul Comertului (a. cooptarea noului asociat in srl prin majorare de capital si b. cesiune parti sociale intre asociati). Aceasta procedura dureaza maxim 10 zile, dar este nevoie de mai multe acte. Sfatul meu este sa va adresati unui avocat.
3. Nu va sfatuiesc sa renuntati la functia de administrator, sa schimbati sediul etc... si sa ramaneti asociat. Va garantez ca nu vi se va mai solicita .... poate niciodata... sa cesionati. Se poate sa ramaneti cu societatea si fara administrare.
4. Nu veti mai putea sa depuneti cesiunea de parti sociale la ORC, administratorul va avea stampila, actele originale certificat nou inregistrare, etc. Cesiunea se depune impreuna cu decizia asociatului unic, stampilata etc. El este obligat sa faca inregistrarea modificarilor intervenite in srl.... iar daca acesta nu o face s-ar putea sa ajungeti la alte complicatii juridice, mult mai costisitoare.
Buna ziua,

Multumesc frumos pentru raspunsul detaliat, voi cantari mai atent situatia.

Nu inteleg insa care pot fi aceste complicatii juridice in cazul ramanerii ca asociat si fara administratie. Stiu ca administratorul este cel care raspunde inclusiv penal pentru actiuni.
Asociatul stiam ca raspunde in limita capitalului social (200 ron) si cam atat.

Puteti detalia ?



Buna ziua,

Sunt de acord cu primele doua puncte din opinia geocharalampous. Documentele si stampila societatii stau la sediul, nu la administrator. Este recomandabila formula propusa de viitorul asociat, insa pentru perioada in care dumneavoastra veti ramane asociat si dumnealui administrator, puteti limita prin decizia de numire a noului administrator puterile de reprezentare ale acestuia, acordand un mandat restrans la anumite activitati si intre anumite sume.

Nu va recomand sa va pastrati calitatea de administrator, acesta avand doar calitatea de reprezentant legal al societatii, raspunzand pentru indeplinirea mandatului sau in fata asociatului, in cazul actelor prejudiciabile pentru societate, in timp ce puterea decizionala apartine asociatului. Inregistrarea modificarilor la registrul comertului poate fi facuta si de asociat.

Mult succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neinregistrare cesiune la reg com pkey pkey Am si eu o intrebare. Am avut un SRL in care eram asociat unic. Am cesionat-o cuiva am facut cesiune parti sociale, decizie asociat unic .....etc, proces ... (vezi toată discuția)
Cesiune parti sociale srl,prin act notarial ContSters265406 ContSters265406 vreau sa cedez partiile sociale catre o terta persoana prin act notarial,intrebarea mea este daca eu raspund de ceea ce face inputernicitul.va multumesc (vezi toată discuția)
Cesiune si majorare capital social cu aport popescu_car popescu_car Am mare nevoie de ajutor. Am asociat unic care iese si intra altul tot ca asociat unic care pe langa capitalul social de 200 ron vrea sa aduca un utilaj de ... (vezi toată discuția)