avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 852 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie de somaj pentru absolvent roman care a ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie de somaj pentru absolvent roman care a terminat facultatea in Anglia

Va rog sa-mi comunicati dac baiatul meu care a terminat facultatea in Anglia, beneficiaza de indemnizatie de somaj in Romania si daca da atunci la depunerea dosarului de somaj poate folosi diploma obtinuta in Anglia sau daca aceasta diploma trebuie echivalata de ministerul educatiei din romania, fapt care dureaza aproape 45 de zile lucratoare ceace duce la expirarea celor 60 de zile necesare inregistrarii dosarului la AJOFM buzau.Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:34, 30 August 2014
1. Art.17 din Legea 76/2002
(2)Sunt asimilate somerilor persoanele aflate in situatiile prevazute la art. 16 lit. b), daca indeplinesc urmatoarele conditii:
a)sunt absolventi ai institutiilor de invatamant, in varsta de minimum 16 ani, care intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale;
....

Art.82 din Legea 76/2002
In sensul prezentei legi, prin absolvent al unei institutii de invatamant se intelege persoana care a obtinut o diploma sau un certificat de studii, in conditiile legii, in una dintre institutiile de invatamant gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat in conditiile legii.

2. In acest caz, pentru a beneficia de indemnziatia de somaj va trebui sa depuna actele la Ministerul Educatiei pentru echivalarea diplomei respective.
Echivalarea studiilor superioare efectuate în străinătate
[ link extern ]

Prin echivalare se înţelege evaluarea curriculum-ului parcurs până la eliberarea respectivei diplome sau act de studii şi compatibilitatea lui cu sistemul de învăţământ românesc; echivalarea este urmată de eliberarea unui atestat care conferă aceleaşi drepturi posesorilor lui, ca şi celor care au urmat studiile în România.

3. Pentru a primi un raspuns cat mai exact puteti intreba la ANOFM - Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, email de contact : anofm@anofm.ro
am fost la AJOFM Buzau si mi-au spus acelasi lucru care mi la-ti spus si dumneavoastra numai ca nu pot sa ma incadrez in cele 60 de zile deoarecea echivalarea dureaza 45 zile lucratoare
Incercati sa vorbiti la Centrul Național de Echivalare și Recunoaștere a Diplomelor, din cadrul Ministerului Educației Naționale poate reusesc sa va echivaleze diploma mai repede.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor somaj diana45 diana45 De pe ce data se calculeaza somajul? Eu am terminat studiile in strainatate in iunie 2015, data de eliberare a certificatului de studii este 27.07.2015, data ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de somaj marinamaxim13 marinamaxim13 Buna seara. Situatia mea este urmatoarea: am terminat studiile de licenta in iulie 2013, insa examenul de licenta il voi sustine in iulie 2014. Mai pot obtine ... (vezi toată discuția)
Dreptul la somaj. anusca_tc anusca_tc Buna ziua, vreau sa stiiu daca am dreptul la somaj. Am terminat facultatea anul trecut dar licenta mi-am luat-o in februarie anul acesta, de atunci am incercat ... (vezi toată discuția)