avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 886 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatia de somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatia de somaj

Buna seara. Situatia mea este urmatoarea: am terminat studiile de licenta in iulie 2013, insa examenul de licenta il voi sustine in iulie 2014. Mai pot obtine ajutorul de somaj? Am cautat informatii si stiu ca in decurs de 60 de zile de la data promovarii trebuie sa ma prezint cu anumite documente la ajofm-ul din municipiu. Intrebarea mea: data promovarii se considera a fi data cand s-au incheiat cei 3 ani de studiu sau data cand sustin examenul de licenta? Am fost astazi la ajofm si am pus aceeasi intrebare, dar domnul de acolo nu mi-a dat nici un raspuns concret. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:39, 25 Ianuarie 2014
1. Iata ce spune secretarul general al ANOFM, Iuliana Circei, in "Evenimentul zilei" din 20.07.2013:

"De indemnizatia de somaj beneficiaza si absolventii cu studii superioare, cu sau fara diploma de licenta sau master".

2. - Daca vi se refuza, in continuare, inregistrarea la AJOFM faceti o sesizare la ANOFM, pe e-mail, la: anofm@anofm.ro
- Dati si textul din ziar pe care l-am redat aici.


1. Din Normele de aplicare a legii nr.76/2002:
art.52 (3)
- În sensul legii, data absolvirii studiilor este data de întâi a lunii urmãtoare celei înscrise în diplomã sau, dupã caz, în certificatul de studii eliberat de cãtre instituţia de învãţãmânt de stat sau particular, autorizatã ori acreditatã în condiţiile legii, dacã în cuprinsul acestora nu se specificã, în mod expres, o anumitã datã de absolvire.

2. Art. 38 din Legea nr.76/2002:
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordă persoanelor prevăzute la art. 17, la cerere, după caz, de la data:
....
l) expirării perioadei de 60 de zile, prevăzută la art. 17 alin. (2) lit. a);
....

(2) Indemnizaţia de şomaj se acordă de la data prevăzută la alin. (1), dacă cererea este înregistrată la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în termen de 10 de zile de la această dată.

(3) Dacă cererea este înregistrată după expirarea termenului de 10 de zile, dar nu mai târziu de 12 luni de la data prevăzută la alin. (1), indemnizaţia de şomaj se acordă începând cu data înregistrării cererii.

(4) Termenul de maximum 12 luni prevăzut la alin. (3) este termen de decădere din drepturi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie somaj stefyky85 stefyky85 Buna ziua!As vrea si eu sa primesc raspuns la niste intrebari: 1. Am incheiat trei ani de studiu in invatamint superior,fara insa a ma inscrie la sesiunea din ... (vezi toată discuția)
Somaj pentru studenti OmarP OmarP Am incercat sa studiez problema, insa nu am gasit un raspuns exact. Pentru fiecare raspuns afirmativ am gasit cel putin unul negativ, si invers. Am terminat ... (vezi toată discuția)
Ajutor somaj AndreeaAndrei31 AndreeaAndrei31 Am fost cu toate actele necesare intocmirii dosarului de somaj. Am fost respinsa datorita faptului ca nu am examenul de licenta in rest am promovat toate ... (vezi toată discuția)