As dori sa stiu care este situatia legala, fata de dorinta proprietarului unui apartament, de a alege sa locuiasca , alaturi de persoana care are uzufruct in acel apartament. Persoana care locuieste in prezent cu uzufruct, a ramas acolo in urma contractului vanzare-cumpare.
Pot exista probleme fata de acest aspect sau nu?
De ce se poate opune? contractul de vanzare-cumparare, mentioneaza doar dreptul uzufructuarului de a ramane in casa pana la sfarsitul vietii, nu este facuta nici o precizare sau interdictie fata de optiunea proprietarului, de a locui tot acolo, mai ales ca apartamentul are cateva camere.
In cazul ca exista problema pe care o mentionati, cum se poate rezolva?
Uzufructuarul se poate opune pentru ca, in baza legii, dreptul de uzufruct inseamna dreptul de folosinta a acelui bun. Folosinta include si dreptul de a locui acolo.
Adica uzufrunctarul nu se poate opune in baza a drepturilor expres indicate in contract, ci in baza legii, care prevede ceea ce inseamna uzufruct. Interdictia ca altcineva sa locuiasca acolo (fara voia uzufructuarului) vine din lege, nu este necesar sa fie prevazuta in contract.
Proprietatea fara uzufruct (nuda proprietate) nu include nici un drept de folosinta sau vreun alt drept care sa va dea voie sa locuiti acolo.
Nu puteti locui acolo asa cum nu puteti nici sa inchiriati locuinta fara acord.
Faptul ca sunt mai multe camere este irelevant, din moment ce uzufructul e constitit pe intreg imobilul, nu numai pe o camera - doua.
Solutii: obtineti acordul uzufructuarului / platiti uzufructuarul ca sa renunte la uzufruct / asteptati sa se stinga in mod natural uzufructul.
Nu cred ca aveti cum sa il constrangeti sa va ia in spatiu (nici cu instanta), dar poate alti utilizatori / consultanti au alte pareri.
Uzufruct
Sorina34
Am cumparat un apartament eu sunt proprietara iar varul meu are uzul fruct. Eu vreau sa il vand pot fara el?
Dacă el nu e de acord cu vânzarea ap. Pot pune ... (vezi toată discuția)
Uzufruct
Borika
Buna ziua. As vrea sa stiu ce inseamna uzufruct viager si ce drepturi am daca la vinzare pun clauza aceasta. Se poate vinde locuinta fara acordul meu sau am ... (vezi toată discuția)
Uzufruct
plopilor
uzufructarul , se poate casatori ,poate sa refuze propietarului sa locuiasca in acelasi imobil sau poate lasa in folosinta unui posibil ... (vezi toată discuția)