va rog, sa-mi spuneti, daca vis-a-vis de un cod de boala (depresioara si stari de anxietate)seful de medicina muncii care nu este medic poate comenta boala mea in institutie si-*mi poate cere declaratie ca boala nu se datoreaza sarcinilor de servici? Sau unde pot citi despte dreptul la confindentialitatea bolii?
Tudork
Puteti accesa pe internet Legea nr.46/ 21.01.2003 privind drepturile pacientului si Ordin MS nr. 386/ 07.04.2004 Norme de aplicare a legii pacientului.
Despre ce sef la medicina muncii amintiti ? Sef nu poate fi decat un medic cu specializare medicina muncii.
Nimeni nu are dreptul sa comenteze asupra starii dvs. de sanatate, in institutie si in afara acesteia.
Presupun ca este vorba despre o cercetare privind un accident de munca si/ sau boala profesionala, dvs. fiind implicat in vreun fel, in producerea evenimentului care s-a soldat cu persoane vatamate, caz in care daca respectiva persoana face parte din comisia numita prin decizia angajatorului pentru cercetarea evenimentului produs, are dreptul legal (stabilit prin Legea ssm nr.319/ 2006), sa va ceara o declaratie referitoare la evenimentul produs, fara a influenta in vreun fel ceea ce veti declara (ma refer aici, la intrebarea - daca boala se datoreaza sarcinilor de serviciu). Unul din obiectivele cercetarii evenimentului produs poate fi tocmai, sa se pronunte comisia asupra faptului, daca boala se datoreaza sarcinilor de serviciu.
Buna seara! in primul rand va multumesc! nu este vorba de accident de munca ci de codul 322 trecut pe concediile mele medicale, boala este cronica, a demarat cu o epuizare fizica si psihica, sunt un om normal numai ca din cand in cand merg la sanatoriu de la predeal si ma odihnesc-la sanatoriu de nevroze. La intoarcerea din medical mi-a solicitat(sefa de protectia muncii) declaratie ca boala nu a fost declansata datorita sau in timpul serviciului. Acest lucru nu-l poate preciza nici medicul meu, eu nici atat. Ma ameninta cu trimiterea la un specialist pentru evaluare si ma intreaba daca vreau sa ma sinucid!! Eu lucrez in institutie de 11 ani, am 35 ani de munca, nici o greseala si nici o abatere, doar 60 zile de medical in ultimul an. Fac plati(ordine de plata si centralizatoare ptr 8000 de asistati(lucrez la financiar) stres cat cuprinde dar nu ma plang la servici, dar, am 56 de ani si mai obosesc si trebuie sa ma mai odihnesc. Nu am dreptul la confidentialitatea bolii sau poate striga oricine ca am depresie -usoara cu tratament doze de copil si cu vizite la medic si psiholog, sunt doar mai emotiva...
Ma simt umilita nu toata lumea intelege boala, eu am acceptat-o, inteles-o si m-am impacat cu ideea .Exista oaza de la Predeal si imi recapat tonusul. Nu am facut nici-o scena, criza sau ceva de genul acesta la servici. Nici nu se cunoaste nimic la mine.
Sunt indignata ca orice mahala poate vorbi si proceda asa cu mine! Eu nu am drepturi?
POPA GHEORGHE
Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Pentru concediile cu cod de boala si/ sau de accident (cele care nu sunt cercetate de catre angajator, nefiind legate de locul de munca/ psotul de lucru), la prezentarea lor pentru viza la compartimenul ssm/ compartimentul de personal, se solicita o declaratie pe propria raspundere, ca nu s-a produs un eveniment datorat activitatii la locul de munca, la care este incadrat salariatul.
In declaratia pe care o dati, trebuie sa mentionati exact ce ati scris in acest ultim mesaj, referitor la faptul ca nu poate fi precizat de catre medicul dvs. curant si nici de catre dvs.
Seful compartimentului ssm poate sa intocmeasca un referat catre angajator (motivul invocat poate fi legat de concediile medicale primite cu diagnosticul respectiv, existand suspiciunea ca datorita stress-ului de la locul de munca puteati capata respectiva afectiune) prin care sa solicite aprobarea acestuia pentru contactarea medicului specialist de medicina muncii, cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale, in vederea efectuarii unui control de specialitate, neurologic/ neuropsihic. Medicul specialist de medicina muncii are atributia legala pentru a trimite lucratorii pentru investigatii suplimentare, in cadrul examinarii medicale periodice.
Pentru comentarii ale unor persoane legate de starea dvs. de sanatate, puteti sesiza angajatorul, in scris, cu nr. de inregistrare/ data pentru a se efectua o cercetare disciplinara si sa fie sanctionati conform prevederilor ROI cei gasiti responsabili de comentariile respective. Puteti sa nominalizati martori, eventual sa depuneti documente (daca le detineti) care va sustin punctul de vedere.
Daca va uitati pe spatele certificatului medical, veti gasi o mentiune "Platitorul se obliga sa pastreze confidentialitatea diagnosticului", acest text este inserat chiar sub codurile de indemnizatie. Deci,angajatorul este obligat sa nu divulge acel diagnostic... si ca urmare, puteti atrage atentia angajatorului referitor la divulgarea secretului profesional...
Cod Penal Art. 227
Divulgarea secretului profesional
(1) Divulgarea, fără drept, a unor date sau informaţii privind viaţa privată a unei persoane, de natură să aducă un prejudiciu unei persoane, de către acela care a luat cunoştinţă despre acestea în virtutea profesiei ori funcţiei şi care are obligaţia păstrării confidenţialităţii cu privire la aceste date, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.