avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 494 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida dublă şi ... Contract marfuri in consignatie
Discuție deschisă în Contabilitate - partida dublă şi obligaţii fiscale declarative pentru societăţile comerciale

Contract marfuri in consignatie

Buna ziua.
O societate comerciala,primeste marfuri in consignatie de la persoane fizice,pt.care intocmeste un contract de consignatie.
Pentru acest contract incheiat,societatea comerciala trebuie sa retina impozitul de 16% si sa-l vireze?
De asemenea,la sfarsitul anului trebuie sa intocmeasca declaratia 205?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 21:47, 4 Septembrie 2014
Doamne fereste. Nu are nimic serviciul de consignatie cu impozitul de 16%. Prestatorul adauga la pretul cerut de beneficiar un procent convenit cu acesta si mentionat in contract, suma pe care o retine in cazul vanzarii. Cifra de afaceri a prestatorului rezulta din adunarea acestor comisioane incasate. Prestatorul nu retine din suma cuvenita beneficiarului nimic altceva !
In Codul fiscal referitor la impozitul pe venit, avem:



ART. 42 Venituri neimpozabile

[...]

g) veniturile primite ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile şi mobile din patrimoniul personal, altele decât câştigurile din transferul titlurilor de valoare, precum şi altele decât cele definite la cap. VIII^1. Sunt considerate bunuri mobile la momentul înstrăinării şi bunurile valorificate prin centrele de colectare, în vederea dezmembrării, care fac obiectul Programelor naţionale finanţate din bugetul de stat sau din alte fonduri publice;



Deci, daca vanzatorul declara ca lucrurile pe care le vinde sunt din patrimoniul persoanal, atunci nu se retine impozit pentru bunurile lasate in consignatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conventie civila potrivit codului civil implica art. 52 cod fiscal scumpicu scumpicu Lucrez la o firma de constructii si si-au incheiat o conventie civila cu un proiectant in conditiile codului civil si a articolului 52 cod fiscal. Spuneti-mi ... (vezi toată discuția)
Impozitare picturi prin consignatie miauca miauca Se retine 10% impozit pe venitul obtinut prin vanzarea in consignatie a unor picturi facute de amatori? Se pot considera ca fiind bunuri provenite din ... (vezi toată discuția)
Contract prestari servicii Radu Aura Radu Aura In cursul anului 2011, timp de 6 luni am avut 2 persoane cu care societatea a incheiat contracte de prestari servicii, carora societatea le-a retinut si virat ... (vezi toată discuția)