avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 603 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Publicare aplicatie pentru iPhone in Apple AppStore
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Publicare aplicatie pentru iPhone in Apple AppStore

Buna ziua,

Urmeaza sa public o aplicatie ce costa 1 USD in magazinul Apple AppStore si as vrea sa stiu daca pot vinde aceasta aplicatie in baza drepturilor de autor pentru a plati taxele in Romania, fara sa mai fie necesara infiintarea unei firme PFA, II sau SRL.

Contractul de la Apple prevede ca le cedez drepturile de autor pentru distributia aplicatiei si ca din castiguri lor le revin 30%. Ei joaca rolul de comisionar, folosind magazinul lor de aplicatii AppStore pentru distributia aplicatiei catre potentialii cumparatori. Sistemul se aseamana cu regimul de consignatie.
Aplicatia pe care o voi pune pe AppStore consta doar din fisierele binare necesare pentru rularea acesteia pe telefoanele clientilor, nu si din codul sursa al programului (pe care l-am scris pentru a obtine fisierele binare).

Va rog frumos sa-mi spuneti:
1. Este posibil sa folosesc drepturile de autor pentru plata taxelor la stat in cazul in care distribui aplicatia (mai precis fisierele binare) in acest fel?
2. In cazul distributiei de fisiere binare, drepturile de autor cel mult protejeaza creatia (aplicatia) si nu pot fi folosite pentru justificarea castigurilor banesti si plata taxelor la stat? Adica altfel spus, fisierele binare sunt vazute de catre stat mai mult ca un produs (ca oricare altul) ce poate fi vandut doar prin intermediul unei firme de comert (PFA, SRL) si nu prin intermediul drepturilor de autor?
3. Drepturile de autor pot fi folosite pentru a castiga bani doar in cazul distributiei de cod sursa?
4. Daca ANAF imi cere contractul cu Apple drept dovada, nu am nimic fizic, pe hartie, sa le prezint deoarece acceptul mi l-am dat bifand o casuta pe site-ul lor si apasand butonul Accept. In cadrul contului meu de pe site-ul Apple am contractele in format PDF, dar nu stiu daca sunt semnate digital cu un certificat recunoscut de Apple. Daca vine ANAF in control, este posibil sa le arat online contractele din contul meusi acest lucru sa fie dovada a legalitatii? Nu imi dau seama cum as putea justifica mai bine.
5. Contractul este in limba engleza. Ca totul sa fie legal, este nevoie sa traduc contractul in romana la un centru de traduceri autorizate?

Va multumesc frumos anticipat!
Cel mai recent răspuns: Liciu , utilizator 16:51, 24 Septembrie 2014
Depinde cum s-ar incadra fiscal ce faceti: un ban in plus (castiguri nesemnificative) sau activitate economica. In ambele cazuri trebuie sa va platiti onest taxele. Drepturi de autor aveti dvs. asupra aplicatiei respective (atat cod sursa cat si compilata) si puteti face ce vreti cu ea. Drepturile de autor nu scutesc de plata taxelor si impozitelor. Drepturile de autor se refera la cine e proprietar, iar taxele la activitati economice si castiguri banesti. Daca ati copiat in aplicatie cod sursa de soft liber, sunteti obligat sa o publicati drept soft liber. Se pot cere bani pentru soft liber, dar codul sursa trebuie sa fie disponibil oricui doreste sa-l consulte. Ca persoana fizica puteti avea contracte cu cine doriti, oriunde in lume, insa cat timp va aflati in Romania trebuie sa respectati legile romanesti. Ce-i intereseaza pe cei de la ANAF este sa va platiti corect taxele, nu in ce tara a fost semnat contractul.
Vreau sa platesc taxele la stat in mod corect, dar sunt curios daca este posibil sa fac asta fara PFA sau SRL, pentru sediul carora nu am spatiu. Poate ca statul ar accepta sa platesc taxele necesare avand la baza doar contractul pe drepturi de autor (sau contractul cu Apple), fara a avea SRL sau PFA.

Multumesc pentru raspunsul dat!
Asta depinde daca sunt castiguri ocazionale (sa zicem 50 USD/an) sau e o activitate economica rentabila, in care investiti foarte mult timp si din care va castigati traiul. Cel mai bine discutati cu un contabil. Oricum, pana nu aveti garantia unui castig cat de cat marisor, nu merita deschisa o firma.
Buna!

Ma confrunt cu aceeasi problema ca si tine, Liciu. Ai aflat cumva din alte cai vreun raspuns multumitor? Daca intr-adevar acel contract drepturi de autor este suficient pentru a-mi plati taxele (fara infiintarea de pfa/srl), ar fi o veste minunata; asta mai ales ca nu venitul de pe urma app-ului va fi unul foarte mic.

Mersi mult
Ultima modificare: Marți, 23 Septembrie 2014
Falbala, utilizator
Hello,

Aplicatia a ajuns pe net, in AppStore. Acuma sper sa nu fac prea multi bani :)) ca sa-mi trimita Apple banii in contul personal si sa fiu inca in inceritudine cu taxele.
Tare am impresia ca e nevoie de PFA sau de SRL fiindca am citit pe un site al unui avocat specializat in drepturi de autor si drept informatic ca pentru distributia aplicatiilor prin intermediul magazinelor ar fi nevoie de PFA sau SRL.

Am mai vazut pe net case de avocatura parca care permiteau cumva PFA-urilor si SRL-urilor sa-si puna sediul la ei contra unei sume de bani de vreo 1000 - 1200 RON pe an. N-ar fi cea mai mare avere cheltuita pe asa ceva, daca te gandesti ca toate sunt in regula. Dar uite ca nu mai tin minte pe unde am vazut asta. Am sa mai caut pe net sa vad care-i treaba.

Dupa ce aflu, iti zic si tie de chestiunile aflate.

Succes maxim cu aplicatia, Falbala! :>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzari aplicatii android fara sa deschid firma? robertg92 robertg92 Buna ziua! Doresc sa pun niste aplicatii cu plata atat pe android cat si pe ios. 1.Pot sa fac acest lucru fara sa imi deschid o firma? Am un cont ... (vezi toată discuția)
Transfer drept de autor pentru o aplicatie mobila. RaduBonea RaduBonea Buna ziua! Acum ceva timp mi-a venit o idee pentru o aplicatie, nestiind insa programare am decis sa platesc un prieten (care nu are PFA) pentru a face el ... (vezi toată discuția)
Impozit venituri din optiuni binare on64 on64 Buna ziua, Am o intrebare pentru dumneavoarstra daca nu va suparati, sa imi replicati, eu fiind intr-o dilema cu demersurile pentru a plati impozitele ... (vezi toată discuția)