avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 944 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatia de crestere a copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatia de crestere a copilului

Am urmatoarea problema.
Am fost angajata in invatamant 13 ani, pana la 31 august 2007. In perioada 1 septembrie 2007 pana la 31 decembrie 2007 am fost plecata din tara, iar contractul meu de munca a fost incheiat la cerere.
Din data de 1 ianuarie 2008 sunt angajata din nou. In 24 noiembrie 2008 am nascut. Am inteles ca nu pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului pentru ca nu am ultimele 12 luni lucrate. Cum este posibil ca dupa 14 ani de munca sa nu ai dreptul sa stai acasa sa iti cresti copilul? Ce sanse as avea in cazul unui proces?
Cu multumiri,
Doina M
Cel mai recent răspuns: Monica H. , Consilier juridic 12:40, 20 Mai 2009
Persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara .

Ce conditii sunt necesare pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului?
Este necesar sa se indeplineasca simultan urmatoarele conditii
- sa fie cetatean roman, cetatean strain sau apatrid;
- sa aiba domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei, potrivit legii;
- sa locuiasca impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora;
- a realizat, timp de 12 luni, anterioare nasterii copilului, venituri supuse impozitului pe venit, conform Codului fiscal. Veniturile impozabile la care face referire legea sunt cele provenite din salarii, activitati independente si cele din activitati agricole.

Cele 12 luni relevante pentru acordarea indemnizatiei de crestere sunt luate in calcul si pentru urmatorele categorii de persoane:
- cele care si-au insotit sotul sau sotia in misiuni permanente in strainatate;
- cele care au beneficiat de indemnizatie de somaj, concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate;
- cele care au efectuat stagiul militar obligatoriu;
- cele care au urmat cursurile la zi ale invatamantului universitar, pe durata normala a studiilor respective si cu conditia absolvirii acestora;
- cele care au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare in temeiul contractelor de asigurari sau in conditiile unor acte normative speciale care reglementeaza concedierile colective.

Cine poate beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului?Beneficiarii dreptului la indemnizatie sau stimulent sunt:
- oricare dintre cei doi parinti firesti ai copilului;
- persoanele carora li s-a incredintat copilul in vederea adoptiei;
- persoanele care au adoptat un copil;
- persoanele care au primit copilul in plasament sau in plasament in regim de urgenta;
- persoanele care au fost numite tutore.

Ceilalti beneficiari ai dreptului la indemnizatie sau stimulent, altii decat unul dintre parintii firesti ai copilului, vor trebui sa fi cotizat in ultimele 12 luni anterioare datei de la care, dupa caz, s-a aprobat adoptia, a fost facuta incredintarea, a fost instituit plasamentul sau tutela.

Concediul si indemnizatia de crestere a copilului se acorda pentru fiecare dintre primele trei nasteri sau pentru primii trei copii ai persoanelor, altii decat parintii firesti, carora li se cuvin aceste drepturi.

Alocatia de stat pentru copiii in varsta de pana la doi/trei ani este acordata pentru primii trei copii in toate situatiile, adica atat pentru unul dintre parintii firesti ai copilului, cat si pentru cei care adopta, li se incredinteaza copii in vederea adoptiei, primesc copii in plasament sau au fost numiti tutori.

Altfel spus, indemnizatia de crestere a copilului se acorda in functie de numarul de nasteri, iar alocatia de stat - fiecarui copil in parte. Reprezinta un dezavantaj pentru mamele care au nascut gemeni sau tripleti, deficienta pastrata din vechile reglementari in domeniu, Legea nr.120/1997 si dispozitiile relevante din Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alocatie copil adelina_bogdana adelina_bogdana Va rog daca stie cineva cat mai este alocatia la copii sub 2 ani? (vezi toată discuția)
Concediu si indemnizatie in caz de adoptie VLADUTZA07 VLADUTZA07 Buna O persoana care a adoptat un copil in varsta de un an si 6 luni poate beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului? Dar de concediul de care ... (vezi toată discuția)
Lamuriri indemnizatie de crestere a copilului cristibalan cristibalan Buna ziua. Sotia mea urmeaza sa nasca la 1 septembrie si pentru ca ea nu lucreaza vreau sa stiu daca pot sa depun eu, ca tata al copilului, actele pentru ... (vezi toată discuția)