avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drepturile copiilor din afara casatoriei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drepturile copiilor din afara casatoriei

Buna ziua,
va rog sa ma consiliati in urmatoarea speta: ce drepturi au copii majori dintr-o casatorie anterioara la decesul tatalui care, la momentul decesului este casatorit a doua oara? in speta, daca cea de-a doua sotie dobandeste un imobil in urma unui contract de vanzare cumparare, in caz de deces al tatalui copiilor din prima casatorie imobilul cumparat va intra in masa succesorala la care au drept si copiii din prima casatorie? precizez ca in cea de-a doua casatorie exista un copil cu a doua sotie.
in cazul in care copii din prima casatorie ar avea drepturi de mostenire asupra acestui imobil, care ar fi solutia ca acestia sa nu beneficieze de parte din acest imobil?
multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: lumifatu , utilizator 13:20, 1 Octombrie 2022
va multumesc foarte mult pentru amabilitate. exista posibilitatea ca pe contractul de vanzare cumparare sa "omitem" mentiunea casatorita? sau nu conteaza daca apare sau nu mentiunea asta luindu-se in calcul statutul legal al perosanei la data la care se incheie contractul de vanzare-cumparare?
Nu va ganditi la asa ceva, falsul in declaratii este infractiune.
Un notar nu "omite" asa ceva , in plus , actul poate fi contestat , anulat.
ar fi si infractiune si degeaba, caci, dupa cum ati intuit, nu conteaza ce scrie in contract, ci ceea este in realitate.

Auziti, eu presupun ca dvs. sunteti unul din parinti ori vorbiti in numele lui (cred ca in numele mamei).
Imi permit off topic sa va spun cateva lucruri in afara intrebarilor dvs., dar observate de mine in cazuri similare:
1. Nu va mai ganditi la omisiuni de genul acesta cu casatorita, caci acestea vor complica inutil situatia tocmai pentru copilul pe care vreti sa il protejati. Legea ofera destule remedii si fara astfel de tertipuri.
2. Ca si copil din prima casatorie eu insumi, cu parintele in viata si cu frati vitregi din casatorii ulterioare, va marturisesc ca nu am nici un chef sa primesc un capat de ata din mostenirea tatei. Cred ca mi-ar purta ghinion, sa va spun drept.
Mi-e si mila cand ma gandesc ca nu m-a intrebat nimeni asta si s-au apucat cu totii sa-si doseasca averile pe firme, prin contracte de vanzare cumparare etc.
Mai apoi, tata n-a crapat pana acum desi masuri de protectie isi ia de multi-multi ani, iar cand va crapa, sunt sigura ca fratiii mei vor putea sa ma despagubeasca cu un amarat de 1/3 din 1/3/ din ... etc (nici macar n-am calculat exact, asa de mult imi pasa). Si asta o vor putea face prin mijloace proprii. Sunt adulti de-acum, au de unde sa scoata bani de-o catime de casa.
Cu alte cuvinte, 1/2 (rezerva) din 1/2 (cota unui copil dintai) din 3/4 (cota copiilor in general) din 1/2 (cota tatalui daca este coproprietar) nu este chiar atat de mult incat sa merite sa mintiti pentru ea si nici sa cada cerul daca nu aveti cum sa scoateti pe copii dintai din ecuatie.
3. Va marturisesc ca atunci cand am devenit adult si am inceput sa adun bunuri, mi-am pus problema sa imi protejez mama si sotia de tata si de frati, in cazul decesului meu fara sa am copii. Asta poate fi un sfat bun pentru toti copii din speta dvs. cand vor fi mari, daca de exemplu apuca sa cumpere o casa fara sa aiba copii lor.
4. Daca ordinea deceselor este neasteptata, suma de scenarii de mostenire este infinita. In extrem, un bun care a apartinut sotiei dintai poate ajunge la copilul din urma, al altei mame. Nu se stie niciodata care ne ducem primii.
Toti copiii unui parinte au aceleasi drepturi la moartea sa. Nu conteaza ca sunt din prima sau a zecea casatorie, ca sunt majori sau minori.

Alte discuții în legătură

Ce efecte are contractul prenupțial în cazul decesului unuia dintre soți? enaloc enaloc In cazul in care s-a incheiat o conventie/contract prenuptial, iar sotul face un testament pentru copiii din casatoria anterioara, sotia actuala va mosteni pe ... (vezi toată discuția)
Testament Dydy-bum Dydy-bum Detin un apartament si de curand m-am recasatorit.actualul meu sot are un copil major dintr-o casatorie anterioara. Ce drepturi au acestia la ... (vezi toată discuția)
Mostenitori imobil al unui parinte casatorit a doua oara sourcherry31 sourcherry31 Buna ziua ! Am dori sfatul dvs. cu privire la urmatoarea situatie: acum cateva zile ,socrul meu impreuna cu sotia sa din a doua casatorie au achizitionat un ... (vezi toată discuția)