avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Despagubiri pentru casa demolata ca sa se faca blocuri ...
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Despagubiri pentru casa demolata ca sa se faca blocuri - NU s-a facut cerere - legea nu ofera alt termen



Familiei mele i-a fost expropriata o casa in 1953, pentru constructia unor blocuri. In Braila, Blvd. Karl Marx la vremea aia.
Pe baza unui decret al Consiliului de Stat s-a facut exproprierea, si s-a achitat contravaloarea terenului si imobilului, care au trecut in patrimoniul statului. Mama isi aminteste ca banii primiti atunci au fost extrem de putini si nu reflectau nici pe departe valoarea comerciala a casei la vremea respectiva.
Ce pot sa fac ca sa primesc niste despagubiri?

Termenele legale au trecut - cererile nu au fost depuse atunci fiindca nu se gaseau actele, si mama isi amintea despre asta mult prea vag.
Totusi, de curind am gasit acte care fac referire la casa aia.

Ce sanse sunt la CEDO si cum sa gasesc jurisprudenta asemanatoare?
( Ma gindesc sa merg direct la CEDO fiindca in .ro nu se poate face nimic, termenele legale au trecut ).
Multumesc,
Tudor
Cel mai recent răspuns: andreigrigoriu , moderator 17:12, 4 Septembrie 2014
Nu se poate merge direct la CEDO fara a trece printr-o judecata in tara.

CEDO nu este o instanta de apel impotriva instantelor nationale si nu poate anula sau modifica deciziile lor.

Vedeti si aceste articole :
Cum poti da statul in judecata la CEDO, daca ti-au fost incalcate drepturile
www.avocatnet.ro/content/art...

Din 2014 se schimba modul de intocmire a unei cereri CEDO. Cum vei putea da statul in judecata incepand de anul viitor?
www.avocatnet.ro/content/art...
Ultima modificare: Joi, 4 Septembrie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Stimat forumist,

La CEDO nu sunt nici un fel de șanse, la modul în care ați prezentat cazul, în primul rând pentru că, potrivit principiului subsidiarității, cauza dvs trebuie analizată, într-o primă fază, de către Statul Român. Principiul subsidiarității se regăsește în Convenția Europeană, la Art. 35, care arată: ,,Curtea nu poate fi sesizată decât după epuizarea căilor de recurs interne...,,.

Pe de altă parte, toate termenele legale interne privind cererile de restituire pentru imobilele abuziv confiscate au fost, demult, epuizate.

Dacă vă gândiți să începeți o procedură internă doar pentru a pierde în România și a vă adresa, subsecvent, Curții, din păcate, nici în acest caz nu văd șansele dvs de succes.

Motivele sunt multiple și, neputându-le arăta pe toate, vă voi spune pe scurt că Instanța din Strasbourg nu vă va putea da câștig de cauză în situația nerecunoașterii în principiu a dreptului de proprietate de către Statul Român, după ratificarea Convenției. Iar dvs nu puteți invoca nici măcar o recunoaștere legală, prin efectul, de exemplu, al Legii 10, deoarece termenele sunt, cum am precizat, depășite.

Cu stimă.

Ultima modificare: Joi, 4 Septembrie 2014
andreigrigoriu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casa expropriata in 1960 pentru constructie blocuri - ce se mai poate face? callingcard callingcard Foarte tirziu mi-am dat seama de asta. Familiei mele i-a fost expropriata o casa in 1953, pentru constructia unor blocuri. In Braila, Blvd. Karl Marx la ... (vezi toată discuția)
Recurs in casatie....obligatoriu la cedo? ionut_daniel ionut_daniel Buna ziua.....am fost condamnat de o curte de apel, si hotararea a ramas definitva, fiind Tribunalul instanta de fond iar curtea de apel...instanta finala ... (vezi toată discuția)
Plangere la cedo? irina_g irina_g buna ziua, va supun atentiei urmatoarea speta: are o contestatie impotriva unei decizii de pensonare sanse de reusita daca este formulate dupa aproximativ ... (vezi toată discuția)