Buna ziua
Fac o scurta descriere a evenimentelor pentru a se putea intelege cadrul problemei.
In 2007, actualul socru a achizitionat un apartament pe numele sotiei mele, sotie cu care m-am casatorit abia in 2012. Eu nu figuram in actele apartamentului sub nici o forma.
Acum un an si doua luni, in iunie 2013, am pus la vanzare apartamentul, iar una din agentiile cu care lucram (A.E.) a trecut pe la noi si eu (nu sotia) am semnat o conventie cum ca le oferim 2% din valoarea tranzactiei, fara sa citesc integral si mergand pe recomandarea tinerei de la agentie, care spunea ca oricine poate semna conventia, chiar si eu, care nu sunt proprietarul apartamentului. La modul cel mai cinstit, cu toate agentiile cu care am lucrat (peste 20 la numar, si doar cu 2 am semnat conventii), le-am spus ca eu cer o anumita suma pentru apartament, iar ei sa isi puna comisioanele peste acea suma, intentia mea fiind clara.
In acest an si doua luni multe zeci de oameni ne-au perindat casa si au vazut-o, pe post de turisti imobiliari, motiv pentru care nu mai dadeam mare importanta numelui agentilor sau daca spuneau si de la ce agentie sunt. Erau zile cand veneau cate 3-4 oameni in vizita.
Dupa un an si doua luni de la semnarea conventiei, timp in care eu am colaborat cu foarte multe alte agentii imobiliare, un tanar a venit la noi insotit fiind de o domnisoara/doamna care lucreaza la agentia A.E. (atunci am vazut-o prima data si probabil s-a prezentat, dar eu nu am retinut si cu atat mai putin nu mai stiam ca am semnat ceva cu firma pe care o reprezenta). Dupa 10 minute tanarul a revenit numai cu fratele lui, fara sa fie insotit de agent si am discutat/negociat in mare pretul apartamentului.
Agenta sustine ca de fata cu ea am spus ca eu nu am nici o obligatie fata de agentie, iar ea nu a ripostat, deoarece nici ea nu stia exact daca intre firma A.E. si mine s-a semnat vreo conventie, desi daca lucreaza in acea firma stie procedura, respectiv nu prezinti apartamente celor cu care nu ai conventie.
Cum eu am crezut ca tanarul (viitorul cumparator) a venit insotit prima data cu un agent de la o firma cu care nu am semnat nimic, cand a revenit cu fratele acestuia negocierea a fost facuta ca atare, in absenta reprezentantului agentiei, fara sa mai pun in calcul acel comision. Mie mi-a fost destul de clara intentia cumparatorului de a evita implicarea agentiei sau a altor intermediari, iar mie imi era indiferent.
In luna care a urmat s-a desfasurat tranzactia apartamentului (contracte, acte, notari si tot tacamul). Cumparatorul a facut ”greseala” sa ii anunte pe cei de la A.E. ca au cumparat ap. de la sotia mea si logic ca agentia i-a pus la plata, iar acum cateva zile un angajat de la agentia A.E. de la departamentul juridic, m-a sunat si mi-a cerut sa ma duc si sa achit comisionul promis. Nestiind tot acest cadru de intamplari, cand am fost sunat, am inceput sa ma balbai, neintelegand de unde a aparut si aceasta agentie care isi solicita comisionul, apoi am facut toate legaturile prezentate mai sus.
Rugamintea mea este sa ma sfatuiti cum pot evita plata acestei sume sau daca se poate. As fi fost de acord sa platesc comisionul, daca stiam ca acea agenta era de la firma cu care am semnat conventia, deoarece in acel moment as fi negociat altfel cu cumparatorul si daca agenta s-ar fi implicat in desfasurarea tranzactiei.
In conventia pe care am semnat-o, la Client am completat datele mele si am semnat eu, dar repet, eu nu figurez in acte ca proprietar, doar ca eu sunt casatorit cu fosta proprietara. Mai are valoare acea conventie sau nu?
Cum va pot trimite atasat/publica conventia (blur-ata) pe care am semnat-o acum un an?