avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... La ce ma obliga un antecontract semnat la o agentie ...
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

La ce ma obliga un antecontract semnat la o agentie imobiliara intre cumparator si vanzator?

Buna. Situatia mea sta cam asa. Doresc sa imi cumpar apartament prin programul prima casa. Am depus actele ca atare si acum o saptamana am inceput sa caut si potentiale imobile, preponderent pe internet. Am gasit ceva care mi-a atras atentia, am sunat, si mi-a raspuns o agentie imobiliara. Am discutat despre o vizionare si intr-un final am ajuns si la fata locului. M-am hotarat ca e ceea ce caut, si urma sa continuam cu actele. Deoarece vanzatorul dorea o garantie ca voi cumpara apartamentul pana ce voi primi aprobarea financiara, si pentru ca si eu la randul meu vroiam sa am siguranta ca nu voi pierde tranzactia, agentul imobiliar ne-a propus semnarea de catre ambele parti a unui antecontract. De mentionat ca la prima vizita la imobil, mama mea a fost cea care a semnat contractul de vizionare, care m-a insotit, si de asemenea tot ea a fost cea care a semnat antecontractul impreuna cu unul dintre sotii proprietari, respectiv sotia. In schimb, creditul pentru prima casa este pe numele meu, mama fiind doar coplatitor.
Dupa semnarea antecontractului, sotul vanzator m-a contactat, si s-a declarat surprins de faptul ca s-a stipulat ca ambele parti platesc comision agentiei. Si avand pentru prima data ocazia sa discutam fara prezenta agentului, am descoperit ca vanzatorul nu a semnat nici o conventie cu agentia. Acesta a dat anunt in ziar, ca persoana fizica. Se pare ca agentia a luat anuntul ca atare si l-a postat pe internet, afisand numarul propriu, si apoi, cand am sunat si m-am interesat de imobil, agentul a luat pentru prima oara legatura cu vanzatorul, si l-a intrebat daca poate veni sa faca o vizionare, fara a se prezenta in calitate de agent, si mai mult, fara a semna vreun acord.
Acum, vanzatorul nu doreste sa plateasca nici un comision, atat timp cat nu a apelat la nici o agentie, invocand si slabiciunea sotiei naive care nu a stiut cum sa managerieze situatia cand a fost pusa fata in fata cu semnarea unui antecontract. Eu nu am nici o problema in a plati comision, pentru ca stiam ca apelez la o agentie. Dar nu vreau nici sa pierd tranzactia in cazul in care clientul refuza categoric plata vreunui comision, si nici sa platesc si eu partea lui.
Daca vanzatorul refuza orice contact cu agentia, si doreste sa mi-l vanda ca persoana fizica, pot fi consecinte, atat pentru mine cat si pentru el? Sau exista posibilitatea sa platesc doar eu comision, pentru ca intr-adevar am apelat la agentie, dar numai cat mi s-a stipulat in calitate de cumparator., nu si cuantumul celeilalte parti?

Mentionez ca acest antecontract nu prezinta stampila agentiei, ci doar semnaturile partilor si agentului, invocandu-se si art 969 din codul civil, in baza caruia a fost constituit.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Octombrie 2011
marrria, utilizator
Cel mai recent răspuns: BX , utilizator 09:39, 21 Octombrie 2011
Art 969 Codul civil
Conventiile legal facute au putere de lege intre partile contractante
Ele se pot revoca prin consimtamantul mutual sau din cauze autorizate de lege

In cazul dvs antecontractul precizati ca nu prezinta stampila agentiei,ceea ce conduce a nu intruni conditiile legale necesare unui act legal intocmit
daca aveti contractul fara stampila nu are nicio valoare, oricum v-a dat chitanta ptr bani ca mie imi cam suna a frauda?
Ultima modificare: Miercuri, 19 Octombrie 2011
CONSULTING TRADUCERI JURIDICE 0735643109, Traducator autorizat
Dar nu s-a platit nimic. In antecontract se stipuleaza doar ca fiecare din parti se angajeaza sa vanda doar partii celeilalte. Se mai precizeaza suma tranzactiei finale si cine plateste toate taxele, respectiv cumparatorul plateste actele notariale, vanzatorul plateste impozitul pe venit, si comisionul catre agentie fiecare parte.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Octombrie 2011
marrria, utilizator
Efectele prevederilor stipulate si asumate prin semnatura in antecontract isi produc efectele,la momentul concretizarii prevederii esentiale si anume intocmirea contractului de v-c
Cu aceiasi ocazie agentia imobiliara percepe si sumele stipulate si asumate prin semnatura de parti in antecontract
Daca actele intocmite prezinta aspecte de nelegalitate,pe cale de consecinta nu mai exista obligativitatea achitarii sumelor stipulate initial



deci sa inteleg ca vanzatorul poate refuza implicarea agentiei, si sa continue tranzactia in calitate de persoana fizica, fara a exista riscul unor consecinte ulterioare? Si eu, cumparatorul, pot actiona la fel?

Alte discuții în legătură

valabilitate contract cu agentia imobiliara bellla bellla buna ziua va rog cine poate sa-mi dea un raspuns. am semnat un contract de vizionare pt un apartament in anul 2008 luna noiembrie, eu fiind cumparatorul, ... (vezi toată discuția)
Comision agentie imobiliara Marcelica Marcelica Buna ziua! Am si o problema si am nevoie de un sfat. Sunt interesata de cumpararea unui apartament. Am fost la o vizionare impreuna cu o alta prietena prin ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! apelez la ajutorul dvs in legatura cu comisionul unei ... alina1994 alina1994 Buna ziua! Apelez la ajutorul dvs in legautra cu comisionul unei agentii imobiliare. In luna Ianuarie 2021, am vizionat un apartament prin intermediul unei ... (vezi toată discuția)