avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

indemnizatie crestere copil

buna ziua,
doresc un sfat referitor la urmatoarea situatie:

In perioada ianuarie 2008-21 octombrie 2008 - am lucrat fara intrerupre la angajatorul X
In perioada 22 octombrie 2008 - 21 ianuarie 2009 am lucrat la angajatorul Y
In perioada 22 ianuarie 2009 - 15 februarie 2009 nu am lucrat
incepind din 16 februarie 2009 lucrez la angajatorul Z.

Mentionez ca veniturile salariale au fost supuse impozitarii, la toate locurile de munca prin care am trecut si ca singura perioada de intrerupere a activitatii este cea cuprinsa intre 21 ianuarie si 15 februarie 2009.

Bebe se va naste in septembrie sau octombrie anul acesta.

In aceste conditii, intrebarea este: pot beneficia de concediu ingrijire copil, dupa incheierea concediului post-natal?
Va multumesc.

Cel mai recent răspuns: oanavaciu , utilizator 08:13, 21 Mai 2009
Este necesar sa se indeplineasca simultan urmatoarele conditii
- sa fie cetatean roman, cetatean strain sau apatrid;
- sa aiba domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei, potrivit legii;
- sa locuiasca impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora;
- a realizat, timp de 12 luni, anterioare nasterii copilului, venituri supuse impozitului pe venit, conform Codului fiscal. Veniturile impozabile la care face referire legea sunt cele provenite din salarii, activitati independente si cele din activitati agricole.

Cele 12 luni relevante pentru acordarea indemnizatiei de crestere sunt luate in calcul si pentru urmatorele categorii de persoane:
- cele care si-au insotit sotul sau sotia in misiuni permanente in strainatate;
- cele care au beneficiat de indemnizatie de somaj, concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate;
- cele care au efectuat stagiul militar obligatoriu;
- cele care au urmat cursurile la zi ale invatamantului universitar, pe durata normala a studiilor respective si cu conditia absolvirii acestora;
- cele care au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare in temeiul contractelor de asigurari sau in conditiile unor acte normative speciale care reglementeaza concedierile colective.

buna ziua,
multumesc pentru raspuns. Pe mine ma intereseaza ce se intampla in mod concret, in situatia mea, descrisa anterior in mesaj, situatie in care am avut o intrerupere a activitatii, de aproximativ 3 saptamani, in cadrul celor 12 luni anterioare nasterii copilului.
in cazul dvs nu veti beneficia de indemnizatie pentru crestere copil
Parerea mea este ca veti beneficia:
Normă metodologică din 09/08/2006 de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, cu modificările şi completările ulterioare

Art.4 (3) În calculul celor 12 luni prevăzute la alin. (1) se includ şi fracţiunile de lună în care s-au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, precum şi cele în care solicitanţii s-au aflat în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă, considerate, în înţelesul ordonanţei de urgenţă, lună întreagă.
(4) Prin fracţiune de lună se înţelege efectuarea a cel puţin jumătate din zilele lucrătoare din acea lună în care persoana îndreptăţită a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului fiscal, ori s-a aflat în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la alin. (7).
(5) Prin excepţie, se acceptă ca o singură dată fracţiunea de lună să fie constituită dintr-un număr mai mic de zile lucrătoare decât cel prevăzut la alin. (4).
In luna ianuarie aveti sub 1/2 din zilele lucratoare intrerupere, deci va incadrati la alin. 3
In luna februarie va incadrati la alin. 5.
Sunt de acord cu cele prezentate de Pakos.
Veti beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului....
Ca si un sfat....salvati si listati ceea ce a scris Pakos, iar daca vi se refuza dosarul ....le puneti in fata temeiul legal.

Alte discuții în legătură

Indemnizatia de crestere a copilului Laura1992 Laura1992 Buna seara! As vrea sa ma lamureasca si pe mine cineva...va rog frumos. Sunt insarcinata in aproape 6 luni..data probabila a nasterii este 21 ianuarie 2016. In ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de indemnizatie pentru ccc? dana_andreea2 dana_andreea2 vreau sa intru in concediu crestere copil,dar am o intrerupere in cele 12 luni obligatorii.am vreo sansa?intreruperea este in luna februarie,in care din cele ... (vezi toată discuția)
Concediu de crestere a copilului nadylive nadylive Sunt insarcinata si trebuie sa nasc in jur de 17 ianuarie.Am decis ca sotul meu sa ia concediu de crestere a copilului pt 2 ani.Am inteles ca acest lucru e ... (vezi toată discuția)